1. Home
  2. |  
  3. Bank Recruitment |  

IBPS PO 2016, IPPB & IBPS RRB Exam: Cloze Test Quiz based on ‘The Business Standard’

Oct 7, 2016 11:37 IST

    It has been observed in the recent times that bank examinations focus solely on passages based on economic and social issues, business and finance, banking etc taken from leading newspapers such as The Hindu, The Economic Times, The Business Standard, The Business Line, The Times of India, The Indian Express etc. Here the banking team of Jagranjosh.com is presenting to you a passage for Cloze Test taken from ‘The Business Standard’ (dated October 5th 2016). Candidates are advised to attempt the quiz to prepare for upcoming examinations.

    Question (1-10): In the following passage, there are blanks each of which is numbered. These numbers are given below the passage and against each, five words are suggested out of which only one fits the bland perfectly. Find that word in each case.

    The spectrum auction crawled  ...1... the third day, adding Rs 4,097 crore of bids to take total commitments to Rs 60,969 crore but over 60 per cent of the airwaves …2… unsold as premium 4G bands found no takers. The debt-ridden telecom players stayed …3… from high-cost 700-MHz and 900-MHz bands even on the third day of bidding. After 17 rounds of bidding, about 900 MHz spectrum was sold compared …4… 2354.55 MHz that was up for auction. With the activity level reaching 100 per cent, the auction was said to be nearing …5…. If the auction …6… in a day to two, the government will get about Rs 65,000 crore. That would mean …7… of about Rs 25,000 crore upfront in the current fiscal, significantly lower than the budgeted Rs 64,000 crore. The finance ministry in the Budget …8…. the revenue target at Rs 98,995 crore from the telecom space. Mumbai continued to …9… competition among operators in 1800-MHz band and bidding entered round 18. Tata Teleservices was fighting to …10…  some spectrum in Mumbai and Maharashtra. Also, UP East and few other circles in 1,800-MHz witnessed good demand by telecom companies.

    1. Find out the right word

    1. In
    2. On
    3. About
    4. Off
    5. Of

    Solution: Option (2)

    Explantion: According to the given passage, the spectrum auction reached the third day of bidding though the overall scenario is not that good regarding the sale of spectrum. ‘Crawled’ is always followed by ‘on’ when it refers to entering the next round or day and that makes option (2) the right choice among the given options.

    2. Find out the right word

    1. Restricted
    2. Asserted
    3. Remained
    4. Resilient
    5. Other than those given in options

    Solution: Option (3)

    Explantion: According the given passage, large amount of spectrum airwaves remained unsold in the auction so far organized by the central government as debt ridden telecom companies stayed away from the auction. This makes option (3) the right choice among the given options.

    3. Find out the right word

    1. About
    2. Afloat
    3. Away
    4. Above
    5. Off

    Solution: Option (3)

    Explantion: The given context refers to the fact that most of the telecom companies stayed away from bands of airwaves that are costly in nature and base price. This makes option (3) the right choice among the given options.

    4. Find out the right word

    1. To
    2. With
    3. Of
    4. On
    5. 5.       In

    Solution: Option (2)

    Explantion: The given context states that the spectrum sale is not going as even last year and obviously the proceeds are much lower than what was expected by the central government in this regard. This makes option (2) the right choice among the given options as comparisons have been made between two figures of spectrum sale.

    5. Find out the right word

    1. Implementation
    2. Completion
    3. Categorical
    4. curious
    5. other than those given in options

    Solution: Option (2)

    Explantion: The given context says that the auction process is going to end though the government has not been able to shore up as much revenue as was expected from the auction of airwaves. This makes option (2) the right choice among the given options.

    6. Find out the right word

    1. culminates
    2. closes
    3. cares
    4. caress
    5. other than those given in options

    Solution: Option (2)

    Explantion: The given context says that the spectrum auction is going to end in a day or two and the government will mop up a revenue kitty of around Rs 65000 crore if it closes at the point. This makes option (2) the right choice among the given options.

    7. Find out the right word

    1. manipulation
    2. shortfall
    3. collection
    4. custody
    5. other than those given in options

    Solution: Option (3)

    Explantion: The given context says that the government will be able to collect around Rs 25000 crore in the current fiscal if the auction closes now as all the payments will not be made by the telecom companies at one go. This makes option (3) the right choice among the given options.

    8. Find out the right word

    1. predicted
    2. rejected
    3. pleaded
    4. pegged
    5. other than those given in options

    Solution: Option (4)

    Explantion: In the annual Budget, the government must have mentioned some figures regarding the overall collection from the telecom space in the given fiscal. That makes ‘pegged’ the right choice among the given options regarding the estimates of the central government regarding collection from spectrum auction.

    9. Find out the right word

    1. extol
    2. impact
    3. witness
    4. about
    5. other than those given in options

    Solution: Option (3)

    Explantion: According to the given context, Mumbai circle is experiencing competition in the overall spectrum allocation auction as all the telecom players are interested in rolling out more business in that circle. This makes option (3) the right choice among the given options as that implies Mumbai is seeing a lot of competition in terms of spectrum allocation.

    10. Find out the right word

    1. organize
    2. arrange
    3. abate
    4. retain
    5. renounce

    Solution: Option (4)

    Explantion: The context states that Mumbai circle is going to be a fighting space for telecom companies and Tata Teleservices will try to retain its airwaves in order to ensure proper services to its customers in the circle. This makes option (4) the right choice among the given options.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF