1. Home
  2. |  
  3. Bank Recruitment |  

IBPS PO Exam 2017 : Banking Awareness Quiz

Oct 13, 2017 11:54 IST
    Banking Awareness Quiz for IBPS PO Exam 2017
    Banking Awareness Quiz for IBPS PO Exam 2017

    1.  Which of the following agency recently released the ‘BRICS Innovative Competitiveness Report 2017’?

    a)      China Science and Technology Exchange Centre

    b)      Russia Science and Technology Exchange Centre

    c)       South Africa Science and Technology Exchange Centre

    d)      India and Technology Exchange Centre

    e)      None of these

    Ans: option (a)

    2. Which of the following organization recently scheduled bank status from RBI?

    a)      Ujjivan Small Finance Bank Ltd

    b)      Aajeevika Small Finance Bank Ltd

    c)       Ujjawal Small Finance Bank Ltd

    d)      Awantika Small Finance Bank Ltd

    e)      None of these

    Ans: option (a)

    3.   Who among the following is appointed as the chairman of Syndicate Bank?

    a)      Ajay Vipin Nanavati

    b)      Aisha De Sequeira,

    c)       Suresh N. Patel

    d)      P. S. Jayakumar

    e)      Rajeev Rishi

    Ans: option (a)

    4.   Name the person who has recently appointed, as Chairman and Managing Director of Small Industries Development Bank of India (SIDBI).

    a)      T N Manoharan

    b)      Ashwani Kumar

    c)       Mohammad Mustafa

    d)      T C A Ranganathan

    e)      None of these

    Ans: option (c)

    5.   Which of the following has launched launched the world's first diamond futures contracts on Monday to provide exporters with a hedging tool?

    a)      London Metal Exchange (LME) is

    b)      COMEX (Commodity Exchange)

    c)       The Indian Commodity Exchange (ICEX)

    d)      NYMEX (New York Mercantile Exchange)

    e)      None of these

    Ans: option (c)

    Promotional Channels for PO in Public Sector Banks

    6.   Top stock exchange Bombay Stock Exchange, BSE's board has recently approved another five-year term for its chairman, who has steered a strong turnaround and a highly- successful initial public offering (IPO) of the bourse with strong business expansion. Who is the chairman of BSE?

    a)      Madhu Kannan

    b)      Koel Ghosh

    c)       Ashish kumar Chauhan

    d)      Chitra Ram Krishna

    e)      None of these

     Ans: option (c)

    7.   The National Payments Corporation of India (NPCI) has recently given a nod to which of the following organization for processing bill payments under the Bharat Bill Payment System (BBPS) as a Bharat Bill Payment Operating Unit (BBPOU).

    a)      Spice Digital Ltd

    b)      SWIFT

    c)       O2O Digoital Ltd.

    d)      Lini Tech Payments Ltd.

    e)      None of these

    Ans: option (a)

    8.   Which of the following becomes first state in India to implement Bharat QR digital payments to make Vizag less-cash city?

    a)      Goa

    b)      Assam

    c)       Andhra Pradesh

    d)      Tamil Nadu

    e)      None of these

    Ans: option (c)

    9.   As per the recent notification by Central Government of India, Banks importing gold and precious metals will have to pay tax under the GST which can be claimed as input tax credit.  The rate of the tax would be-

    a)      3 %

    b)      4%

    c)       5%

    d)      6%

    e)      None of these

     Ans: option (a)

    10.   Who is the country director of Bill & Melinda Gates Foundation?

    a)      Nachiket Madhusudan Mor

    b)      Urjit Patel

    c)       Viral Acharya

    d)      Usha Thorat

    e)      None of these

     Ans: option (a)


    Why you should read 'The Hindu' while preparing for Bank Exams

    Comparison between SBI PO and ICICI Bank PO!

    Upcoming Bank exams: Banking Awareness Quiz-1

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF