1. Home
  2. |  
  3. Sarkari Naukri |  

60 Most Important Pedagogy Questions for KVS PGT/TGT/PRT Exam with Answers

Dec 14, 2018 15:48 IST
    60 Most Important Pedagogy Questions for KVS PGT/TGT/PRT Exam
    60 Most Important Pedagogy Questions for KVS PGT/TGT/PRT Exam

    To crack the KVS PGT/ TGT/ PRT 2018 Exam, candidates must practice the most frequently appearing questions of different sections of the exam. It will help them in improving their speed of attempting maximum questions in minimum time with accuracy. So, in this article we have compiled 60 most important Child Development and Pedagogy Questions that have maximum chances to come this year in the KVS PGT/TGT/PRT Exam.

    KVS PGT/ TGT/ PRT Pedagogy Questions with Answers

    1. The word “Pedagogy” means?

    A. To guide the child

    B. To lead the child

    C. To educate the child

    D. To understand the child

    Answer: B

    2. Pedagogy is the study of:

    A. Education

    B. Guiding Students

    C. Learning Process

    D. Teaching Methods

    Answer: D

    3. Which one of the followings indicates child’s physical growth?

    A. Negative

    B. Quantitative

    C. Qualitative

    D. Positive

    Answer: B

    4. The best method to study growth and development of the child is:

    A. Psychoanalytic Method

    B. Comparative Method

    C. Developmental Method

    D. Statistical Method

    Answer: C

    5. The use of technology to enhance learning process is called __________ in education.

    A. IT

    B. ICT

    C. Information technology

    D. Communication technology

    Answer: B

    6. Term PSRN in development implies:

    A. Problem solving, reasoning and numeracy

    B. Problem solving relationship and numeracy

    C. Perceptual skill, reasoning and numeracy

    D. Perceptual skill, relationship and numbers

    Answer: C

    7. “Individual learns from his own mistakes” This statement is based on which learning theory?

    A. Instrumental conditioning

    B. Insight

    C. Trial & Error

    D. Classical conditioning

    Answer: C

    8. What should be the role of teacher in meeting the individual differences?

    A. Try to know the abilities, interest and aptitude of individuals

    B. Try to adjust the curriculum as per the needs of individuals

    C. Both (A) and (B)

    D. None of these

    Answer: C

    9. Teachers should present information to the students clearly and in interesting way, and relate this new information to the things students:

    A. don’t know

    B. already know

    C. willing to know

    D. not willing to know

    Answer: B

    10. If a child has mental age of 5 years and chronological age of 4 years than what will be the IQ of child?

    A. 125

    B. 80

    C. 120

    D. 100

    Answer: A

    11. Which of the following statements is not true?

    A. Growth is a biological process

    B. Development is a quantitative process

    C. Education is a goal-oriented process

    D. Learning is a process of behavioural changes

    Answer: B

    12. Which of the following is not the tool for Formative Assessment in sholastic domain?

    A. Conversation Skill

    B. Multiple Choice Questions

    C. Projects

    D. Oral Questions

    Answer: C

    13. According to John Dewey, school is a __________ institution, and education is a __________ process.

    A. social, social

    B. social, philosophical

    C. philosophical, philosophical

    D. environmental, psychological

    Answer: A

    14. Special education is related to:

    A. Educational for talented students

    B. Educational programmes for disabled

    C. Training programmes for Teachers

    D. Training programme for retarded

    Answer: B

    15. Which of the following statement is not true in case of multiple choice questions?

    A. Even an inexperienced teacher can prepare the questions easily

    B. All choices appear to be plausible

    C. Error-free and quick evaluation is possible by computer

    D. Only one of the choices is the correct answer

    Answer: A

    16. According to John Dewey, schools must prepare students for

    A. research

    B. future life

    C. present life

    D. entrepreneurship

    Answer: C

    17. What type of evaluation identifies learning deficiencies and difficulties of the learners?

    A. Placement

    B. Summative

    C. Continuous

    D. Diagnostic

    Answer: D

    18. As people grow older, the __________ of learning declines.

    A. power

    B. speed

    C. quality

    D. quantity

    Answer: B

    19. Both the chronological age and the mental age of a pupil is 7 years. He may be classified into which category?

    A. Below normal intelligence

    B. Normal intelligence

    C. Superior intelligence

    D. Genius

    Answer: B

    20. Which from the following should be used to increase correct responses and appropriate behavior?

    A. Ignorance

    B. Strictness

    C. Reward

    D. Praise

    Answer: D

    Click here to know the latest Exam Pattern and Syllabus of Kendriya Vidyalaya (KVS) PGT/ TGT/ PRT/ Librarian 2018 Exam

    21. Which is different from the other three with respect to fine motor Movement?

    A. Dot Joining

    B. Dictation

    C. Handwriting

    D. Separation of fruits and vegetables

    Answer: D

    22. At the pre-primary stage reading aloud while writing is given importance. This is based on which theory of learning?

    A. Trial & Error

    B. Conditioning

    C. Insight

    D. Imitation

    Answer: B

    23. According to Emile, the noblest work in education is to make a/an:

    A. Thinker

    B. Entrepreneur

    C. Good citizen

    D. Reasoning man

    Answer: C

    24. Which one of the following is not taken into consideration while preparing the blue-print for a test?

    A. Topic

    B. Instructional objectives

    C. From of questions

    D. Teaching time

    Answer: D

    25. The field of study concerned with the construction of thought processes, including remembering, problem solving, and decision-making is called:

    A. Pedagogy

    B. Education

    C. Epistemology

    D. Cognitive Development

    Answer: D

    26. Psycology is a —————.

    A. Science of soul

    B. Science of mind

    C. Science of consciousness

    D. Science of behaviour

    Answer: D

    27. The more often a particular ability is used the __________ it becomes.

    A. Weaker

    B. Stronger

    C. Less important

    D. More important

    Answer: B

    28. Which is not a factor of motivation?

    A. Prize

    B. Incentive

    C. Praise

    D. Practice

    Answer: D

    29. The longer a particular ability is unused the __________ it becomes.

    A. Weaker

    B. Stronger

    C. Less important

    D. More important

    Answer: A

    30. What is the stage from 2 to 6 years called?

    A. Pre-childhood

    B. Infancy

    C. Later childhood

    D. Pre-adolescence

    Answer: A

    31. According to Jean Piaget, children develop abstract logic and reasoning skill during:

    A. Sensorimotor stage

    B. Preoperational stage

    C. Formal operational stage

    D. Concrete operational stage

    Answer: C

    32. The teacher studies pupils group behaviour mainly by which of the following methods?

    A. Interview

    B. Experimentation

    C. Case history

    D. Observation

    Answer: D

    33. Children are usually egocentric during __________ and __________ stages.

    A. Sensorimotor, Preoperational

    B. Formal operational, Sensorimotor

    C. Preoperational, Concrete operational

    D. Concrete operational, Formal operational

    Answer: A

    34. Which one does not indicate child’s emotion?

    A. Pleasure

    B. Sorrow

    C. Curiosity

    D. Tolerance

    Answer: D

    35. According to Jean Piaget, children are no longer egocentric when entering:

    A. Sensorimotor stage

    B. Preoperational stage

    C. Formal operational stage

    D. Concrete operational stage

    Answer: D

    36. Which one is not an element of intellectual development?

    A. Creativity

    B. Tolerance

    C. Thinking

    D. Imagination

    Answer: B

    37. According to Piaget’s theory of cognitive development, the Concrete operational stage starts at age:

    A.1

    B.3

    C.5

    D.7

    Answer: D

    38. Which class of learners are not included under “Exceptional Category”?

    A. Slow

    B. Retarded

    C. Normal

    D. Gifted

    Answer: C

    39. According to Piaget’s theory of cognitive development, the Formal operational stage starts at age:

    A. 5

    B. 6

    C. 7

    D. 8

    Answer: C

    40. Which one of the following is not an element of mastery learning?

    A. Use of alternate text-book

    B. Alternate methods of teaching

    C. Child-centred learning activity

    D. Group teaching

    Answer: D

    Click here to Download the Previous Year Question Papers for KVS PGT/ TGT/ PRT Exam

    41. The more parts of your brain you use, the more likely you are to __________ information.

    A. Use

    B. Miss

    C. Retain

    D. Misuse

    Answer: C

    42. Which one of the following is measured by continuous comprehensive evaluation?

    A. Holisitic development

    B. Development of creativity

    C. Development of experience

    D. Development of divergent thinking

    Answer: A

    43. Which of the following is a dimensional teaching aid?

    A. Black Board

    B. Display Board

    C. Still Picture

    D. Model

    Answer: D

    44. Rousseau advocated an educational method which consisted of removing the child from:

    A. School

    B. Burden

    C. Society

    D. Past memory

    Answer: C

    45. Who advocated removing children from their mothers’ care and raising them as wards of the state?

    A. Plato

    B. Socrates

    C. Aristotle

    D. John Locke

    Answer: A

    46. The Waldorf education approach emphasizes a balanced development of:

    A. Head and heart

    B. Heart and hands

    C. Head and hands

    D. Head, heart, and hands

    Answer: D

    47. Plato believed that talent and intelligence are:

    A. Distributed genetically

    B. Distributed gender-wise

    C. Not distributed genetically

    D. Not distributed gender-wise

    Answer: C

    48. A priori knowledge is knowledge that is known independently of:

    A. Analysis

    B. Evidence

    C. Experience

    D. Information

    Answer: C

    49. A posteriori knowledge is knowledge that is known by:

    A. Analysis

    B. Evidence

    C. Experience

    D. Information

    Answer: C

    50. According to John Locke, a child’s mind does not contain any:

    A. memory

    B. imagination

    C. observation

    D. innate ideas

    Answer: D

    51. The philosopher who for the first time mentioned the importance of play (or sports) in education was:

    A. Plato

    B. Aristotle

    C. Socrates

    D. John Locke

    Answer: B

    52. We calculate average marks of a student in the way as we calculate:

    A. variance

    B. arithmetic mean

    C. geometric mean

    D. standard deviation

    Answer: B

    53. The concept of pragmatism in educational philosophy says that education should be about:

    A. virtue

    B. obedience

    C. life and growth

    D. shaping good citizens

    Answer: C

    54. The idea of practical learning means education should apply to the:

    A. society

    B. practice

    C. real world

    D. abstract knowledge

    Answer: C

    55. An aspect of pragmatism is experiential learning, which says, education should come through:

    A. practice

    B. experience

    C. knowledge

    D. observations

    Answer: B

    56. The concept of perennialism in education means school curricula should focus on what is:

    A. in need

    B. in demand

    C. important

    D. everlasting

    Answer: D

    57. According to John Dewey, children should experience __________in school to make them better citizens.

    A. practical implementation

    B. democracy

    C. discipline

    D. rules

    Answer: B

    58. Progressivism believes that education comes from the experience of the:

    A. Child

    B. Teacher

    C. Society

    D. Principal

    Answer: A

    59. The idea of teaching the whole child in the “philosophy of pragmatism in education” means teaching students to be good:

    A. Citizens

    B. Thinkers

    C. Learners

    D. Scientists

    Answer: A

    60. The curriculum of educational institutes should be based on:

    A. theory

    B. practice

    C. theory and practice

    D. theory, practice and research

    Answer: C

    Click here to know the Salary of KVS PGT/ TGT/ PRT Teachers after 7th Pay Commission

    Practice makes the man perfect! The more you will practice, the more accuracy you will gain which will eventually lead you to a high score in the exam. Practice will help you in avoiding silly mistakes and making unnecessary guess works while attempting Pedagogy Questions in KVS PGT/ TGT/ PRT 2018 Exam. Therefore, practicing previous year papers will help you in achieving accuracy and high score in KVS PGT/ TGT/ PRT 2018 Exam.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF