Indian Constitution General knowledge Quiz

May 4, 2017 15:42 IST

    The Constitution of India is the supreme law of India. It is study under Indian Polity and Governance that deals with a wide range of topics such as the development of the Constitution, Citizenship, Fundamental Rights, Directive Principles, the Executive, the President, the Prime Minister & Council of Ministers, Judiciary, State Governments, Local Government, Election system etc. Here, we are giving GK Questions and Answers (General knowledge Quiz) on Indian Constitution that will enhance your general knowledge and general awareness.

    1. When was the Constitution of India came into effect?

    A. 26 January, 1947

    B. 26 January, 1949

    C. 26 January 1950

    D. 27 January, 1949

    Ans: C 

    2. Which of the following is the main Standing Committee of Lok Sabha?

    A. Committee on Public Accounts

    B. Estimates Committee

    C. Committee on Public Undertaking

    D. All the Above

    Ans: D

    GK Quiz on Indian Polity: Preamble of Indian Constitution

    3. To whom the General Purpose Committee advises?

    A. The president

    B. The vice-president

    C. The speaker

    D. The Prime Minister

    Ans: C

    List of 80 Important Articles of the Constitution at a Glance

    4. Mr. Narendra Modi is the--------- Prime Minister of India.

    A. Seventh

    B. Fifth

    C. Sixth

    D. Fourteenth

    Ans: D

    GK Quiz on Indian Polity: Features of Indian Constitution

    5. Which amendment of the constitution was offered full statehood to Arunachal Pradesh?

    A. Fifty-Fifth

    B. Sixtieth

    C. Forty-Fourth

    D. Sixth-Fifth

    Ans: A

    List of Articles Related to Governor of the State

    6. Who among the following appointed the Governor of the states in India?

    A. The Prime Minister

    B. The Parliament

    C. The Chief Ministers

    D. The President

    Ans: D

    GK Questions and Answers on the House of Representatives (Parliament)

    7. How many Schedules are contained in the Constitution of India?

    A. 12 schedules

    B. 20 schedules

    C. 10 schedules

    D. 25 schedules

    Ans: A

    List of Articles Related to Supreme Court of India

    8. Which one of the following State Legislature does not have two houses?

    A. Karnataka

    B. Maharastra

    C. Tamil Nadu

    D. Jammu and Kashmir

    Ans: C

    50 GK Questions on Union Budget & Economic Survey

    9. Who is empowered to declare National Emergency?

    A. Prime Minister of India

    B. President of India

    C. Governors of State

    D. Parliament

    Ans: B

    List of Articles Related To Parliament of India

    10. Who appointed the Chief Justice and Other Judges of the Supreme Court of India?

    A. Prime Minister of India

    B. The Governor of the concerning State

    C. The C.M of the concerned State

    D. President of India

    Ans: D

    500+ GK Questions & Answers on Indian Polity & Governance

    Indian Polity & Governance: A Complete Study Material

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF