Jagran Josh Logo

GK Quiz on Indian Polity: Preamble of Indian Constitution

03-APR-2017 11:01

    In this article, a questionnaire of 10 questions on "Preamble of the Indian Constitution" is being given. This set contains answers of the questions for the convenience of the students. We hope this quiz will help a lot to the aspirants preparing for UPSC/ PCS / SSC / CDS and other competitive exams.

    1. Which of the following word have not been written in the preamble of the Indian Constitution?

    (A) Sovereign

    (B) Socialist

    (C) Democratic

    (D) Indians

    Ans. D

    2. Which of the following statements is not true?

    (A) The date of implementation of Indian Constitution is November 26, 1949

    (B) The “Secular” word was added by the 42nd Constitution Amendment

    (C) The 42nd Constitutional Amendment was done in 1976

    (D) Social, Economic and political justice has been taken from the Russian Revolution in the Indian Constitution

    Ans. A

    3. Which statement is not correct in the case of "Sovereign India"?

    (A) India is not dependent on any country

    (B) India is not a colony of any other country

    (C) India can give any part of its country to any other country

    (D) India is obliged to obey the UN in its internal affairs

    Ans. D

    4. K.M. Munshi was related to......

    (A) Constitution draft committee

    (B) Preamble Committee

    (C) Public Accounts Committee

    (D) None of the following

    Ans. A

    5. Which year is related to Berubari Case?

    (A) 1972

    (B) 1976

    (C) 1970

    (D) 1960

    Ans. D

    6. What is the true meaning of "Secular"?

    (A) All religions are equal in the eyes of the government

    (B) Special importance to a religion related to minorities

    (C) One religion is promoted by the government

    (D) None of the following

    Ans. A

    7. What is the meaning of "social equality" in the Indian Constitution?

    (A) Lack of opportunities

    (B) Lack of equality

    (C) Equal opportunities for all sections of the societies

    (D) None of the following

    Ans. C

    8. Who among the following said that the preamble of the Indian Constitution is "The Key note of the Constitution"?

    (A) Ernest Barker

    (B) Jawaharlal Nehru

    (C) Dr. Ambedkar

    (D) Nelson Mandela

    Ans. A

    9. Which of the following statements is true?

    (A) In the Berubari case the Supreme Court had said that the preamble of the Constitution is not a part of the Constitution

    (B) In the Keshavanand Bharti case, the Supreme Court had said that the preamble of the Constitution is part of the Constitution

    (C) "Preamble" of the Indian Constitution has been taken from the Constitution of Canada

    (D) None of the above

    Ans. D

    10. "The language of Preamble" of Indian constitution is taken from the constitution of......

    (A) America

    (B) Canada

    (C) Australia

    (D) Ireland

    Ans. C

    200+Polity Quiz

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK