1. Home
  2. |  
  3. MBA |  

MBA General Awareness for 29 April to 05 May

May 5, 2017 11:32 IST

    The MBA GK Quiz for the current week beginning from 29 April to 05 May will test your awareness on the international days, award and accolades distributed to eminent personalities in the field of sports and other important areas. Milestones achieved in the field of Science and technology and are also covered in the quiz. Take the quiz and test your GK for the upcoming management entrance exams.

    1. Name the first Bollywood actor to deliver Ted Talk in Canada?

    MBA GENERAL AWARENESS

    a) Salman Khan

    b) Amitabh Bacchan

    c) Shah Rukh Khan

    d) Akshay Kumar

    Answer: Option C  

    2. Which of the following is not an area on which the MoU have been signed between Indian and Cyprus?

    MBA QUIZ, GK FOR MBA

    a) Air Services

    b) Building Construction

    c) Agriculture

    d) Culture Education

    Answer: Option B

    3. Name the Oscar-winning American film director-producer and screenwriter who passed away recently?

    a) Roman Polanski

    b) Jonathan Demme

    c) William Wyler

    d) None of the above

    Answer: Option B

    4. Name the district of Maharashtra which is all set to embrace the tag of India's first 'village of books'?

    a) Ratnagiri

    b) Satara

    c) Aurangabad

    d) Amravati

    Answer: Option B

    5. Who among the following is the Chief Minister of Maharashtra?

    a) N. Chandrababu Naidu

    b) Pema Khandu

    c) Sarbananda Sonowal

    d) Devendra Fadnavis

    Answer: Option D

    6. What is the name of the broadband connectivity which will be provided jointly by Bharat Sanchar Nigam Limited (BSNL) and Department of Post?

    a) IndiaNet

    b) BharatNet

    c) HindustanNet

    d) e-Bharat

    Answer: Option B

    7. How much is the current share of female representation in IITs from the previous 5 per cent as per HRD minister Prakash Javadekar?

    GK FOR MBA, MBA GENERAL AWARENESS

    a) 30 per cent

    b) 18 per cent

    c) 28 per cent

    d) 26 per cent

    Answer: Option C

    8. Name the RBI policy that states that banks cannot refuse to accept faded notes or those with scribbles?

    a) Clean note policy

    b) Soiled note policy

    c) No note policy

    d) None of the above

    Answer: Option A

    9. Athlete Mann Kaur has become the oldest person to sky walk. Name the country to which he belongs?

    a) USA

    b) New Zealand

    c) Japan

    d) Australia

    Answer: Option B

    10. Who among the following has won Asian Snooker Championship in Doha?

    a) Lv Haotian

    b) Pankaj Advani

    c)  Aditya Mehta

    d) Mark Selby

    Answer: Option A

    11. Union Health Ministry has launched ‘the Test and Treat policy’ for providing treatment to patients suffering from Human Immunodeficiency Virus (HIV). Who is the current Union Health Minister?

    a) Uma Bharati

    b) Suresh Prabhu

    c) JP Nadda

    d) Ravi Shankar Prasad

    Answer: Option C

    12. Who among the following is not the UNHCR Goodwill Ambassador?

    a) Yusra Mardini

    b) Neil Gaiman

    c) Kristin Davis

    d) None of these

    Answer: Option D

    13. When is ‘International Labour Day' celebrated globally?

    a) 5th May

    b) 2nd May

    c) 1st May

    d) 3rd May

    Answer: Option C

    14. What is the other name of labour day in Tamil language?

    a) Kamgar Divas

    b) Uzhaipalar dhinam

    c) Karmikara Dinacharane

    d) Thozhilaali Dinam

    Answer: Option B

    15. Which Indian personality has been selected for Japan’s prestigious ‘Order of the Rising Sun’ award?

    a) Ashwani Kumar

    b) Sardar Singh

    c) Dawit Isaak

    d) None of these

    Answer: Option A

    16. Which Financial service has received the final license from RBI for Small Finance Bank?

    a) SBI Capital Markets Limited

    b) Janalakshmi Financial Services Ltd

    c) DSP Merrill Lynch Limited

    d) Karvy Group

    Answer: Option B

    17. Who has been appointed as the Controller General of Accounts?  

    a) Anthony Lianzuala

    b) Sh. Jitender Kumar

    c) Sh. M.P. Popli

    d) Ms. Jaspal Kaur Pradyot

    Answer: Option A

    18. Who among the following are the winners of the Tallahassee Challenger Men’s Doubles title?

    a) Leander Paes and Scott Lipsky

    b) Roger Federer and Scott Lipsky

    c) Rafael Nadal and Leander Paes

    d) None of these

    Answer: Option A

    19. Which football club has recently won the I-League title?

    a) Barekuri FC

    b) Aizawl F.C

    c) Assam Rifles SC

    d) Karbi Anglong Morning Star FC

    Answer: Option B

    20. Whose name has been recommended by BCCI for Arjuna Award in May 2017?

    a) Abhishek Verma

    b) Harmanpreet Kaur

    c) Mamta Pujari

    d) Renubala Chanu

    Answer: Option

    21. When was Ganga Swachhta Sankalp Divas observed?

    a) 3 May 2017

    b) 2 May 2017

    c) 1 May 2017

    d) 10 May 2017

    Answer: Option B  

    22. Which Indian actress will be attending UNICEF’s fundraising event in South Africa?

    a) Deepika Padukone

    b) Priyanka Chopra

    c) Aishwarya Rai

    d) Sonam Kapoor

    Answer: Option B

    23. Which ministry is observing Swachhta Pakhwada throughout India?

    a) Union Ministry of Textiles

    b) Union Ministry of Rural Development

    c) Union Ministry of Urban Development

    d) Union Ministry of Education

    Answer: Option A

    24. Which Indian football player was awarded the Hero of I-League 2016-17 Award?

    a) Bhaichung Bhutia

    b) Gurpreet Singh Sandhu

    c) Sunil Chhetri

    d) Subrata Pal

    Answer: Option C

    25. In which city India’s second tallest flag pole was inaugurated?

    GK FOR MAT, GK FOR GMAT, GK FOR IIFT

    a) Pune

    b) Bhopal

    c) Raipur

    d) Kolhapur

    Answer: Option D

    26. Chief Minister of which state has said that police public schools will be set up in all subdivisions to provide best education facilities to the children of police personnel in the state?

    a) New Delhi

    b) Kerala

    c) Haryana

    d) Uttar Pradesh

    Answer: Option C

    27. From which place BrahMos cruise missile was successfully test-fired?  

    a) Andaman and Nicobar Islands

    b) Gujarat

    c) Odisha

    d) West Bengal

    Answer: Option A

    28. When is World Tuna Day (WTD) observed by the United Nations (UN)?

    a) 1 May

    b) 2 May

    c) 3 May

    d) 5 May

    Answer: Option B

    29. Name the Union Minister who inaugurated ‘The Highway Saga’ and ‘SRISHTI’ roadways exhibitions in New Delhi?

    a) Radha Mohan Singh

    b) Narendra Singh Tomar

    c) Ashok Gajapathi Raju

    d) Nitin Gadkari

    Answer: Option D

    30. Which renowned physicist has warned that humans will need to leave Earth and colonise another planet within the next 100 years?

    a) Peter Higgs

    b) Stephen Hawking

    c)  Edward Witten

    d) Steven Weinberg

    Answer: Option B

    You can also download our free PDF for the month of MAY 2017 to practise the general awareness questions that are asked in management exams such as IIFT, XAT, CMAT, MAT, NMAT, SNAP and many more exams. All you need to do is click on the link provided below and download our free eBook.

    MBA General Awareness Study Material: May 2017

    For more updates on the General Awareness keep visiting jagranjosh.com

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF