Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. MBA|  

MBA Verbal Ability Questions & Answers – Summary Questions Set-I

Aug 11, 2016 14:33 IST

    Summary questions are important to prepare in the Verbal Ability Section from CAT, MAT, XAT, CMAT, IIFT, NMAT, IBSAT, MICAT, SNAP etc exams. These questions comprise of a good weightage in your overall percentage of the Verbal Ability Section.

    So, jagranjosh.com has complied a set of some quality questions which will enhance your English grammar usage skills.

    Practice the Summary Questions and Answers

    1. India is a country of farmers. And as it urbanizes rapidly, its farmers, their fears and their wellbeing is something that policy makers cannot ignore. India definitely needs a new Act to acquire land for its industries and infrastructure growth, but its contours have to be well thought-out and should meet the requirements of the people who have to part with their land. It has to be just and should be seen as just and equitable.

    Which of the following conclusions can be inferred from the above?

    a) Indian farming sector is booming due to urbanisation.

    b) For the overall economic growth, land has to be acquired from the farmers but in a just manner.

    c) Farmers are committing suicide due to the Land Acquisition Policies in India.

    d) New Land Acquisition Act should only focus on industrial and infrastructural growth.

    2. Though organisations like UNICEF have already launched a battle against anaemia—mainly caused by iron deficiency—not much visible efforts are being made in India, where, according to international agencies, the percentage of anaemic women is higher than in poorer nations plagued with problems like starvation and poverty. Health activists say that most of the women are not even aware of their condition and the risks they face when they become pregnant. UNICEF says 1000 women die every year during child birth due to anaemia and that children not getting adequate nutrition in the first 1000 days (it happens if the mother is anaemic) will never reach in life their full potential.

    Which of the following results were found by the International Agencies relating to the anaemia disease in India?

    a) India has higher percentage of anaemic men as compared to other nations which are much poorer and plagued with problems like starvation and poverty.

    b) India has very low percentage of anaemic women as compared to other nations which are much poorer and plagued with problems like starvation and poverty.

    c) India has higher percentage of anaemic women as compared to other nations which are much poorer and plagued with problems like starvation and poverty.

    d) India has very low percentage of anaemic men as compared to other nations which are much poorer and plagued with problems like starvation and poverty.

    3. The portents have already become alarming in Karnataka, Telangana, Andhra Pradesh, Maharashtra and Bihar. Immediate action by the Centre and State governments is necessary to help the farming community. Since more than half the farmland in the country lacks proper irrigation facilities, it is the June-September rainfall that mainly decides a farmer’s annual income. While relief should be the top priority, concerted efforts are also needed to ensure that drought does not spur inflation. State agencies should take steps to make essential commodities available to the Aam Aadmi at reasonable prices and drives against black-marketers and hoarders must be prompt and drastic.

    According to the author of the passage, what measures should be taken to curb the inflation situation after drought?

    a) Increase the prices of essential commodities.

    b) Decrease the prices of essential commodities.

    c) Arrest the black-marketers and hoarders.

    d) Promote black-marketing and hoarding.

    4. That the agricultural sector is in distress and some of the farmers are even forced to commit suicide is no news. The fact is that little has so far been done to strengthen agriculture. It is also well known that the agricultural output has close relations with the climatic conditions. The recent unseasonal rains in many parts of India, followed by searing heat wave conditions, have caused extensive damage to the crops. In the weeks to come, demands for waiving of agricultural loans and increasing the procurement prices of food grains are bound to be taken up by political leaders. Eventually, the government would be forced to concede some of their demands.

    According to the above paragraph, what are the main reasons for the damage of the crops in India?

    A. Unseasonal Rains

    B. Lack of Financial Support

    C. Lack of Irrigation Facility

    D. Hot Climate

    a) Only A and B

    b) Only B and C

    c) Only A and D

    d) Only C and D

    5. The nationalist movement had debated the form of government that India should have in order to uphold its values and overcome the inequalities before the promulgation of the Indian Constitution. The final Constitution took its shape based on the answers forged in the debates. The best summary of principles that the nationalist movement brought to the Constituent assembly is the Objectives Resolution, defining the aims of the Assembly moved by Nehru in 1946. This resolution comprised the values and aspirations behind the Constitution. Inspired by the resolution’s values is its substantive provisions of the previous section. Our constitution gives institutional expression to its fundamental commitments like equality, liberty, democracy, sovereignty and a cosmopolitan identity based on this resolution. Thus our constitution is more of a maze of rules and procedures but a moral commitment to keep up the promises made by the nationalist movement to the people.

    Which of the following is best supported by the passage?

    a) The Objective Resolution became the Indian constitution.

    b) The nationalist movement consisted of members who are fervor in being patriotic.

    c) The idea behind Indian constitution is strengthening values and uprooting inequalities.

    d) Nehru debated with the nationalist members before the promulgation of Indian constitution.

    6. One simple physical concept lies behind the formation of the stars: gravitational instability. The concept is not new. Newton first perceived it late in the 17th century. Imagine a uniform, static cloud of gas in space. Imagine than that the gas is somehow disturbed so that one small spherical region becomes a little denser than the gas around it so that the small region’s gravitational field becomes slightly stronger. It now attracts more matter to it and its gravity increases further, causing it to begin to contract. As it contracts its density increases, which increases its gravity even more, so that it picks up even more matter and contracts even further. The process continues until the small region of gas finally forms a gravitationally bound object.

    What is the purpose of the passage?

    a) To put forward the postulates of a theory.

    b) To support an unproved hypothesis.

    c) To explain the different stages in life of a heavenly body.

    d) To explain the process of a phenomenon.

    7. Anxiety and conscience is a pair of powerful dynamos. Of course, I can only speak for myself. Between them, they have ensured that one shall work at anything worthwhile. They are blind forces which drive but do not direct. Fortunately, I have also been moved by a third motive- the wish to see and understand. Curiosity is another motive for action. It is also one of the distinctive characteristics of human nature and contrasted with the natures of non-human animals. All human beings have curiosity in some degree and we also have it about things which are of no practical use. Curiosity may be focused on anything in the universe, but the spiritual reality of the phenomena should be the ultimate objective of all curiosity for it to be fruitful. Thanks to my mother, my approach to this ultimate objective is through the story of human affairs.

    What is the main purpose of the passage?

    a) To explain the ultimate reality of the phenomena of any action.

    b) To discover the truth behind every conscience driven action.

    c) To explain one can act alone for him/her self.

    d) To explain curiosity as a motivating factor.

    8. It is difficult to reconcile the ideas of different schools of thought on the question of education. Some people maintain that pupils of school should concentrate on a narrow range of subjects which will benefit them directly in their subsequent careers. Others contend that they should study a wide range of subjects so that they not only have the specialized knowledge necessary for their chosen careers but also sound general knowledge about the world they will have to work and live in. Supporters of the first theory state that the greatest contributions to civilization are made by those who are expert in their trade or profession. Those on the other side say that, unless they have a broad general education, the experts will be too narrow in their outlook to have sympathy with their fellows or a proper sense of responsibility towards humanity as a whole.

    What is the author’s purpose in writing this passage?

    a) To decide which type of education is better than the other.

    b) To argue that the debate is unnecessary in the current scenario.

    c) To contrast two theories on education.

    d) To emphasize a holistic approach in education that students should learn everything.

    9. Over four hundred years after his death, scholars are still travelling the mysteries of Michelangelo’s art. Recently one mystery that was revealed was that his famous drawing of a pensive Cleopatra included a hidden drawing of a different Cleopatra on the reverse side. This hidden Cleopatra shows a tormented woman, whose eyes stare out at the viewer and whose mouth is open, screaming in horror. The two images drawn on two sides of the same paper can be viewed simultaneously. A second mystery concerns Michelangelo’s architectural plan for the dome of St. Peter’s Basilica in Rome. Did he intend for the dome to look like the model he built between 1558 and 1561? Or did he change his mind after building the model and decide to elevate the dome in the way it is today? Scholars do not agree on the answer. A third mystery about one of the greatest artists who ever lived was why he destroyed hundreds or thousands of his drawings before he died. Did he feel they were unimportant? Did he want posterity to see only his finished products?

    What is the main purpose of the passage?

    a) To inform how Michelangelo was confused in his ideologies.

    b) To inform the difficulties faced in understanding Michelangelo’s skills.

    c) To explain the artistic grandeur of Michelangelo.

    d) To disprove Michelangelo’s ingenuity.

    10. The true test of changed position of women in India is not the distinction achieved by them but what makes an era of revolutionary change is their free participation in all spheres of life from villages to national government- by Indian tradition they were never by nature, inferior. Before the social disabilities made the women’s participation and equality impossible, the ancient Indian custom treated them fair affirming their equality. Gandhian movement did enough to unfetter women from their social bondages and improve their societal status.

    Which of the following is best supported by the passage?

    a) Women did not enjoy equal status in the medieval period.

    b) Only a few women are ingenious to become experts in their field.

    c) Women’s position always has been exceptional throughout the Indian history.

    d) Gandhian movement was not so successful in liberating women.

    ANSWERS:

    Ques 1

    Ques 2

    Ques 3

    Ques 4

    Ques 5

    Ques 6

    Ques 7

    Ques 8

    Ques 9

    Ques 10

    b

    c

    b

    c

    c

    d

    d

    c

    c

    a

    EXPLANATION

    Explanation (1): It has been clearly stated in the passage that a new Act to acquire land for its industries and infrastructure growth is required which takes care of the interest of the farmers also. It has to be just and should be seen as just and equitable.

    Explanation (2): Option c) is correct, as it has been clearly stated in the passage that the percentage of anemic women in India is higher than in poorer nations plagued with problems like starvation and poverty.

    Explanation (3): The last line of the paragraph clearly indicates that State agencies should take steps to make essential commodities available to the Aam Aadmi at reasonable prices. Hence, option b) is correct.

    Explanation (4): According to the passage, the prime reasons for the damage of the crops in India are the unseasonal rains in many parts of India followed by searing heat wave conditions.

    Explanation (5): The passage doesn’t depict anything about Nehru and the members of the nationalist movement in detail. Also the whole of the Objective Resolution doesn’t become the Indian constitution but a part of it. Therefore, the correct option is c).

    Explanation (6): The passage explains the process of the stars formation.

    Explanation (7): Only option d is the main objective of the passage, the others sound true in context with the passage but not with the main theme of the passage.

    Explanation (8): The passage clearly doesn’t take any sides on the two ideologies but just informs the two thoughts on education.

    Explanation (9): The passage says Michelangelo as one of the greatest artists clearly. So, option c) is the correct option.

    Explanation (10): The passage doesn’t suggest that the Gandhian movement helped to improve women’s societal status. In the medieval period that is after the era of ancient times women’s equality was spoiled by its social disabilities. Option b is not mentioned anywhere in the passage.

    For Practicing more concepts of Verbal Ability for you targeted MBA Entrance Exam, keep visiting jagranjosh.com

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF