Search

NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 9: The Living Organisms Characteristics and Habitats

Check the best NCERT Solutions here to clear all your doubts and know answers for questions that seem difficult to you. Download NCERT Solutions for class 6 Science Chapter 9 in PDF format.

Aug 23, 2019 11:59 IST
facebook IconTwitter IconWhatsapp Icon
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 9: The Living Organisms Characteristics and Habitats
NCERT Solutions for Class 6 Science Chapter 9: The Living Organisms Characteristics and Habitats

NCERT Solutions for class 6 Science Chapter 9: The Living Organisms Characteristics and Habitats are best to strengthen your concepts which in turn will help you excel in the examinations. Our subject experts have provided detailed explanation to all these NCERT solutions which gives clear understanding about each fact and concept used. Students also get the provision to download these solutions and save them in PDF format so that they may use them as and when required.

NCERT Solution for Class 6 Science

Chapter 9 - The Living Organisms Characteristics and Habitats

1. What is a habitat?

Answer.

The surroundings where plants and animals live, is called their habitat. For example, the habitat of a frog is fresh water, while the habitat of a camel is a desert.

2. How is a cactus adapted to survive in a desert?

Answer.

A cactus is able to survive in the desert due to the following features:

(i) It has long roots that go deep inside the soil for absorbing water.

(ii) Its leaves are in the form of spines to prevent water loss through transpiration.

(iii) Its stem is covered with a thick waxy layer to retain water.

3. Fill in the blanks:

(a) The presence of specific features, which enable a plant or an animal to live in a particular habitat, is called _________.

(b) The habitats of plants and animals that live on land are called _________ habitat.

(c) The habitats of plants and animals that live in water are called _________ habitat.

(d) Soil, water, and air are _________ factors of a habitat.

(e) Changes in our surrounding that makes us respond to them are called _________.

Answer.

(a) The presence of specific features, which enable a plant or an animal to live in a particular habitat, is called adaptation.

(b) The habitats of plants and animals that live on land are called terrestrial habitat.

(c) The habitats of plants and animals that live in water are called aquatic habitat.

(d) Soil, water, and air are abiotic factors of a habitat.

(e) Changes in our surrounding that makes us respond to them are called stimuli.

4. Which of the things in the following list are non-living?

Plough, Mushroom, Sewing Machine, Radio, Boat, Water Hyacinth, Earthworm

Answer.

Non-living things are plough, sewing machine, radio, and boat. On the other hand, mushroom, water hyacinth and earthworms are living things.

5. Give an example of a non-living thing that shows any two characteristics of living things.

Answer.

Bus is an example of a non-living thing that shows two characteristics of living things. Like the living things, it can move from one place to another and it also requires energy to do work.

6. Among the non-living things listed below, which things were once a part of living things?

Butter, Leather, Soil, Wool, Electric Bulb, Cooking Oil, Salt, Apple, Rubber

Answer.

The non-living things which were once a part of living things are butter, leather, wool, cooking oil, apple, and rubber.

  • Butter is made from milk, which is obtained from dairy animals.
  • Leather is obtained from skin of animals.
  • Wool made from hair of sheep.
  • Cooking oil is obtained from the seeds of the plants.
  • Apple is a obtained from tree.
  • Rubber is obtained from the latex of a tree.

7. List the common characteristics of living things.

Answer.

Some common characteristics of living things are:

Growth

Movement

Energy requirement

Reproduction

Respiration

Respond to stimuli

Excretion

8. Explain why speed is important for survival in the grasslands for animals that live there (Hint: There are few trees or places for animals to hide in grasslands habitat).

Answer.

In grasslands, there are very few trees to hide for animals from predators like lion and tiger. In small grasses, predators can easily locate their prey. So, these animals have to run fast to reach a safe place and escape from their predators. Thus, speed is important for survival in the grasslands for animals that live there.

Students may also keep these NCERT solutions in PDF format so that they are able to use these solutionswhenever required in offline mode. Link to download the solutions is given below:

Download CBSE Class 6 Science NCERT Solutions for Chapter 9

Check NCERT Books and Solutions from Class 4 to Class 12

We at Jagran Josh, provide the latest version of NCERT Books and NCERT solutions for the all major subjects in class 4 to class 12. All the solutions have been prepared by the subject experts and are provided with detailed and appropriate explanation. Students must check these Free NCERT solutions to know the perfect answers for all questions given in NCERT books.

Class 4

NCERT Book for Class 4 Maths

NCERT Solutions for Class 4 Maths

NCERT Book for Class 4 EVS

NCERT Solutions for Class 4 EVS

Class 5

NCERT Book for Class 5 Maths

NCERT Solutions for Class 5 Maths

NCERT Book for Class 5 EVS

NCERT Solutions for Class 5 EVS

Class 6

NCERT Book for class 6 Maths

NCERT Solutions for Class 6 Maths

NCERT Book for Class 6 Science

NCERT Solutions for Class 6 Science

Class 7

NCERT Book for Class 7 Science

NCERT Solutions for Class 7 Science

Class 8

NCERT Book for Class 8 Maths

NCERT Solutions for Class 8 Maths

NCERT Book for Class 8 Science

NCERT Solutions for Class 8 Science

Class 9

NCERT Book for class 9 Maths

NCERT Solutions for Class 9 Maths

NCERT Book for class 9 Science

NCERT Solutions for Class 9 Science

Class 10

NCERT Book for class 10 Maths

NCERT Solutions for Class 10 Maths

NCERT Book for class 10 Science

NCERT Solutions for Class 10 Science

NCERT Books and Solutions for Class 11

NCERT Books and Solutions for Class 12

Keep visiting Jagran Josh to get latest updates and reliable study material for preparations of all school and board examinations.

Related Stories