1. Home
  2. |  
  3. UPSC|  

NDA Exam I 2016: Sample Question Set 2- Polity

Mar 16, 2016 14:37 IST

    NDA Exam I 2016 – 17th April 2016
     (Polity)

    1.Who said that the preamble is the keynote to the constitution?
    (a)Earnest Barker
    (b)B.R. Ambedkar
    (c)K.M. Munshi
    (d)Jawahar Lal Nehru
    Ans. a

    2.Which feature of Indian constitution is not taken from American constitution?
    (a)Preamble
    (b)Single citizenship
    (c)Judicial Review
    (d)Fundamental Rights
     Ans. b

    3.Procedure for the amendment of the constitution is taken form:
    (a)USA
    (b)Russia
    (c)South Africa
    (d)Canada
     Ans. c

    4.The concept of Federal System in Indian constitution is taken from:
    (a)Ireland
    (b)Australia
    (c)Germany
    (d)Canada
     Ans. d

    5.Which of the following statement is true regarding the Indian constitution?
    (a)Law making procedure is taken from Britain
    (b)Concept of single citizenship is taken from United kingdom
    (c)Concept of judicial review is taken from Canada
    (d)Appointment of the governor in different states is taken from Australia
    Ans. b

    6.Which Government of India Act has the most influence on the current constitution of India?
    (a)Government of India Act, 1935
    (b)Pits India Act, 1784
    (c)Government of India Act, 1919
    (d)Indian Constitution Act,1909
    Ans. a

    6.The Idea of a constituent assembly to frame a constitution for India was first mooted by:
    (a)M.N. Roy in 1927
    (b)Indian National Congress in 1936
    (c)The Muslim League in 1905
    (d)The all parties conference in 1946
     Ans. a

    8.Article 17 of the Indian constitution is related to:
    (a)Prohibition of Child labour
    (b)Equality before law
    (c)Prohibition of untouchability
    (d)Abolition of Titles
    Ans. c

    9. Under which Article, Prohibition of discrimination on grounds of religion, race, caste, sex and place of birth is mentioned:
    (a)Article 17
    (b)Article 14
    (c)Article 17
    (d)Article 15
     Ans. d

    10. Article 21(A) of Indian constitution deals with:
    (a)Protection against arrest and detection in certain cases
    (b)Right to education
    (c)Freedom of speech
    (d)Equality before law
    Ans. b

    NDA Exam I 2016: Sample Question Set 1- Polity

    NDA Exam I 2016: Sample Question Set 1- History

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF