1. Home
  2. |  
  3. UPSC|  

NDA Exam I 2016: Sample Question Set 3- History

Mar 17, 2016 17:32 IST

    NDA Exam I 2016 – 17th April 2016
    (History)

    1. Consider the following statement (s) related to Mughal Emperor Jahangir
    I.Jahangir claimed that he could distinguish the work of different artists in a single picture.
    II.Painting was at its climax during his reign.
    Which of the above statements is/are correct?
    A.Only I
    B.Only II
    C.Both I and II
    D.None of the above

    Ans: C  
    2. The Persian ruler who besieged Qandhar in Jahangir's reign was:-                 
    A.Shah Muhammad
    B.Shah Parvez
    C.Shah Abbas
    D.Shah Raza

    Ans. C  
    3. Consider the following statements:
    I.Jahangir promulgated twelve edicts for the general welfare and better government to mark his coronation
    II.Jahangir composed verses in Persian and sang Hindi lyrics
    Choose the correct answer:
    A.Only I
    B.Only II
    C.Both I and II
    D.Neither I nor II
    Ans: C    

    4. Consider the following statement(s) related Jahangir
    I. Jahangir had set up his court at Allahabad, assumed royal titles and struck coins in his name
    II. He banned slaughter of animals on two days in every week viz - Sunday & Thursday.
    Choose the correct answer:
    A.Only I
    B.Only II
    C.Both II and II
    D.Neither I nor II

    Ans.C  
    5. Which of the following are true about Jahangir?
    I.The full name of Jahangir was Nuruddin Md. Jahangir
    II.Jahangir had ended a long drawn out struggle with Mewar
    III.Mahabat Khan revolted against Jahangir and captured Jahangir and his wife Nurjahan at Lahore
    Options are:
    A.Only I
    B.I and II
    C.II and III    

    D.All the aboveAns.D  
    6. Which of the following statements are correct about Jehangir?
    I.His reign saw beginning of a new intercourse between Europe of India
    II.Attempted to prohibit traffic in eunuchs
    III.Started practices of inter-caste marriages between the families of government officers
    IV.Ordered the abolition of inhuman corporal punishments
    Codes:
    A. I, II, and III
    B. I, II, and IV    
    C. II, III, and IV    
    D. All the above

    Ans. B   
    7. Consider the following statement (s) related to Hawkins
    I.Hawkins was the first Englishman to visit Jahangir’s court
    II.Hawkins was called by the name of Inglish Khan, by Jahangir
    Codes:
    A.Both I and II are correct
    B.Both I and II are incorrect
    C.Only I is correct
    D.Only II is correct

    Ans.A  
    8. Who among the following Mughal Emperors was half Rajput?
    A.Shah Jahan & Aurangzeb
    B.Akbar Jahan & Jahangir
    C.Shah Jahan & Jahangir
    D.Jahangir & Humayun
    Ans.C    

    9. Who had completed the annexation of Ahmednagar?
    A.Jahangir
    B.Shahjahan
    C.Akbar
    D.Aurangzeb

    Ans.B  
    10. Historian Abdul Hamid Lahori was in the court of:
    A.Aurangzeb
    B.Akbar
    C.Shahjahan
    D.Jahangir
    Ans.C

    NDA Exam I 2016: Sample Question Set 2- History

    NDA Exam I 2016: Sample Question Set 1- Polity

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF