1. Home
  2. |  
  3. UPSC |  

UPSC NDA (I) 2017 Questions Paper Analysis: Current Affairs

Apr 28, 2017 15:26 IST

    The Union Public Service Commission (UPSC) conducted the NDA & NA (I) Exam on 23 April 2017. The exam consisted of two Question Papers – General Ability Test (GAT) and Mathematics. In the GAT Question Paper, the current affairs section assumes key role.

    The Current Affairs Section of 2017 NDA (I) Question Paper consisted of questions from current important world events, prominent personalities and sports among others.

    For the benefit of NDA aspirants Jagran Josh is providing the questions, answers and explantation for NDA (I) 2017 Current Affairs Section, which are as follows.

    1. Which one of the following is NOT a target of the 12th Five-Year Plan?

    2017 NDA Question Paper Analysis 12 five year plan agriculture

    (a) Real GDP Growth Rate of 8 per cent
    (b) Agriculture Growth Rate of 5 per cent
    (c) Manufacturing Growth Rate of 10 per cent
    (d) Increase in green cover by 1 million hectare every year during the Plan period

    Ans. (b) Agriculture Growth Rate of 5 per cent

    The 12th Five-Year Plan was for the period between April 2012 and March 2017. The plan envisaged 4% target for the agriculture sector by developing appropriate irrigation facilities. However, during the plan period average annual growth rate of agriculture stood at 1.6%.

    2. Dr. Urjit Patel, who has been appointed recently as Governor of Reserve Bank of India, was holding which position immediately prior to this appointment?

    NDA (I) 2017 Question Paper Analysis  urjit patel RBI

    (a) Chief Economist, IMF

    (b) Deputy Governor, Reserve Bank of India

    (c) Chief Economic Advisor to the Government of India

    (d) Professor of Economics at Harvard University

    Ans. (b) Deputy Governor, Reserve Bank of India

    The Union Government on 20 August 2016 appointed Dr. Urjit R Patel as the 24th governor of Reserve Bank of India (RBI). He will be having tenure of three years with effect from 4 September 2016. Patel succeeded Dr. Raghuram Rajan, who took charge on 5 September 2015.
    Prior to this elevation, Dr. Urjit R Patel worked as the Deputy Governor of RBI since January 2013.

    For the Previous Year NDA Question Papers (2005-17) & Answer Keys, click here

    3. Who among the following personalities is NOT a governor of any Indian State?

    NDA (I) 2017 Question Paper Analysis  Arvind Subramanian Najma and Heptullah

    (a) Najma Heptulla

    (b) Ram Nath Kovind

    (c) Acharya Dev Vrat

    (d) Arvind Subramaniam

    Ans. (d) Arvind Subramaniam

    Arvind Subramanian is the current Chief Economic Adviser (CEA)  to the Union Government. He took charge of this position in October 2014 by succeeding Dr Raghuram Rajan. Rajan left the office of CEA in September 2013 to become the 23rd Governor of Reserve Bank of India (RBI).

    Najma Heptulla is the current Governor of Manipur. She assumed the office on 21 August 2016. She is also a five time member of Rajya Sabha between 1986 and 2012 and was also the Deputy Chairperson of the Rajya Sabha for 16 years.

    Ram Nath Kovind is the current Governor of Bihar. He assumed the office on 16 August 2015. Previously, he was a member of the Rajya Sabha from Uttar Pradesh for two terms between 1994 and 2006.

    Acharya Dev Vrat is the current Governor of Himachal Pradesh. He assumed the office on 12 August 2015. Previously, he served as the principal of a gurukul in Kurukshetra in Haryana.

    4. Which of the following cricket teams was defeated by India to lift the Women’s Twenty 20 Asia Cup 2016?

    NDA (I) 2017 Question Paper Analysis  India Women’s Twenty 20 Asia Cup 2016

    (a) Bangladesh

    (b) Sri Lanka

    (c) Pakistan

    (d) Afghanistan

    Ans. (c) Pakistan

    India on 4 December 2016 won the Women’s Twenty 20 Asia Cup 2016. To win the title, the Indian side defeated Pakistan team in the final match by 17 runs. The win is India’s sixth Asia Cup crown.

    5. Which one of the following was the venue of 2nd BRICS Youth Summit of the Ministers, Officials and Youth Delegations?

    2017 NDA Question Paper Analysis BRICS Youth Summit 2016 Guwahati

    (a) New Delhi

    (b) Mumbai

    (c) Shillong

    (d) Guwahati

    Ans. (d) Guwahati

    The 2nd BRICS Youth Summit of the Ministers, Officials and Youth Delegations was held in July 2016 at Guwahati in Assam. The three-day summit was held with the theme ‘Youth as bridge for intra-BRICS exchanges’. The focus of the summit was to enhance people-to-people contacts of BRICS members – Brazil, Russia, India, China and South Africa.

    6. Which one among the following States of India has recently proposed to frame the first Internal Security Act to deal with the challenges of terrorism, insurgency, communalism and caste violence?

    2017 NDA Question Analysis Maharashtra Internal Security Act

    (a) Maharashtra

    (b) Gujarat

    (c) Uttar Pradesh

    (d) Chhattisgarh

    Ans. (a) Maharashtra

    In August 2016, the Government of Maharashtra released the Draft of Maharashtra Protection of Internal Security Act (MPISA). The proposed legislation seeks to set up Special Security Zones (SSZ) where movement of arms, explosives and inflow of unaccounted funds will be prohibited.

    7. Which one of the following cities hosted the 3rd World Trauma Congress recently?

    2017 NDA Question world trauma congress

    (a) New Delhi

    (b) Dacca

    (c) Singapore

    (d) Bangkok

    Ans. (a) New Delhi

    The World Trauma Congress 2016 was held between 17 August and 20 August 2016 at the AIIMS in New Delhi. The congress was co-hosted by the Indian Society for Trauma and Acute Care. The main objective of the congress was to exchange ideas, experiences and lessons learned about the role of internationally accepted systems and protocols in the field of trauma care, mass causality incidents, and disasters. The congress will bring together delegates and distinguished speakers from across the globe.

    8. Which one of the following is NOT one of the objectives of Act East Policy?

    2017 NDA Question Analysis Act East Policy

    (a) To promote economic cooperation, cultural ties and develop strategic relationship with countries in the Asia-Pacific region

    (b) To promote peace and amity with the neighbouring countries of Asia

    (c) To place emphasis on India- ASEAN cooperation in India’s domestic agenda

    (d) To provide enhanced connectivity to the North East of India

    Ans. (c) To place emphasis on India- ASEAN cooperation in India’s domestic agenda

    9. Arrange the following countries in the ascending order on the basis of the total medals earned by them in Rio Olympic 2016.

    2017 NDA Question Paper Analysis Rio Olympics

    1. United States
    2. China
    3. Great Britain
    4. Russia

    Select the correct answer using the code given below:

    (a) 1, 2, 3, 4

    (b) 1, 3, 2, 4

    (c) 4, 3, 2, 1

    (d) 4, 3, 1, 2

    Ans. (c ) 4,3,2,1

    The 2016 Summer Olympics concluded on 21 August 2016 at ceremony held at the Maracana Stadium, Rio de Janeiro, Brazil. More than 11000 athletes from 207 National Olympic Committees, including first time entrants Kosovo, South Sudan and the Refugee Olympic Team, took part in the games.

    The United States topped the medal table for the fifth time. The country won 121 medals overall including 46 gold medals. Great Britain (27 gold) and China (26 gold) finished in second and third respectively. Russia was at the fourth position with 19 gold medals.

    10. Which one of the following is NOT an objective of the National Civil Aviation Policy 2016?

    2017 NDA Question Paper Analysis National Civil Aviation Policy 2016

    (a) Establish an integrated eco-system which will lead to significant growth of civil aviation sector

    (b) To promote tourism, increase employment and lead to a balanced regional growth

    (c) Ensure safety, security and sustainability of all sectors through the use of technology

    (d) Enhance regional connectivity through fiscal support and infrastructure development

    Ans. (c) Ensure safety, security and sustainability of all sectors through the use of technology

    The National Civil Aviation Policy 2016 was released by the Union Ministry of Civil Aviation on 15 June 2016. It is the first comprehensive Civil Aviation Policy in post-independent India.

    Key Objectives of the Policy are:

    • To establish  an  integrated  eco-system  leading  to significant growth of civil aviation sector that would promote  tourism,  increase  employment  and  lead  to  a balanced

    regional growth.

    • To ensure safety, security and sustainability of aviation sector through the use of technology and effective monitoring.

    • To enhance regional connectivity through fiscal support and infrastructure development.

    • To enhance ease of doing business through deregulation, simplified procedures and e-governance.

    • To promote the entire aviation sector chain in a harmonised manner covering cargo, MRO, general aviation, aerospace manufacturing and skill development.

    Conclusion

    By understanding the dificulty level of questions and the areas covered, NDA aspirants should prepare a plan and cover the relevant areas of the Current Affarirs section for the upcoming NDA & NA (II) Exam that will be held on 10 September 2017.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF