1. Home
  2. |  
  3. UPSC |  

NDA & NA (II) 2017 Exam: English Practice Questions – Synonyms Set 01

Sep 5, 2017 11:12 IST

     

    NDA I 2017 Exam Practice Questions on English Synonyms =

    For the benefit of NDA & NA (II) 2017 Exam aspirants, the Jagran Josh is providing practice questions on Synonyms. The answers to the questions along with the detailed explanations will help the aspirants in improving their scores in the exam that will be held on 10 September 2017.

    Directions: Each of the question below consists of a word printed boldly, followed by four words or phrases numbered (a) to (d). Choose the numbered word or phrase which is most nearly similar in meaning to the word printed boldly.
    1. HIRSUTE
    a) damp
    b) bearded    
    c) humorous
    d) formerly
    Ans. (b) bearded
    The meaning for the word ‘hirsute’ means hairy. Hence, the option ‘bearded’ is correct.
    2. PANACE
    a) pancake
    b) praise
    c) inactivity
    d) cure–all
    Ans. (d) cure-all
    Panacea means a solution or remedy for all difficulties or diseases. Panace is an archaic form of pancea.
    3. CELIBATE
    a) single
    b) double
    c) married
    d) bald
    Ans. (a) single
    The dictionary meaning of word celibate is - abstaining from marriage and sexual relations, typically for religious reasons. Hence the correct option is – single.
    4.  CHASTEN
    a) discipline
    b) pursue
    c) sanctify
    d) stop
    Ans. (a) discipline
    The meaning for the word chasten is having a restraining or moderating effect on something. Hence the correct option is discipline.
    5.  MERETRICIOUS
    a) conspicuous
    b) blonde
    c) tawdry
    d)  angry
    Ans. (c) tawdry
    The meaning of meretricious is - apparently attractive but having no real value. And, the meaning of tawdry is - showy but cheap and of poor quality.
    6. REQUIEM
    a) recess
    b) assignment
    c)  profanity
    d) dirge
    Ans. (d) dirge
    Requiem means a mass for the repose of the souls of the dead. Dirge has similar meaning. It means a lament for the dead, especially one forming part of a funeral rite.
    7.  EFFIGY
    a) proxy
    b) profundity
    c) boldness
    d) dummy
    Ans. (d) dummy
    Effigy means a sculpture or model of a person. Dummy means a model or replica of a human being.
    8.  BLISSFULLY
    a) maudlin
    b) dour
    c) beatific
    d) moot
    Ans. (c) beatific
    Beatific means feeling or expressing blissful happiness.
    9.  HOMOGENEOUS
    a) heterogeneous
    b) motley
    c) scrambled
    d) similar
    Ans. (d) similar
    Homogeneous means similar. And, heterogeneous means different things or ideas.
    10. RESURRECTION
    a) death
    b) life-less
    c)  abandoned
    d) comeback
    Ans. (d) comeback
    In the religious sense, resurrection means the revitalization or revival of something.

    NDA & NA (I) 2017 Exam: SSB Interview Tips & Strategy

    NDA & NA (II) 2017 Exam: GK Practice Questions – Indian Polity Set 02

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF