Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. UPSC|  

NDA & NA (II) 2017 Exam: GK Practice Questions – Indian Polity Set 02

Jul 24, 2017 18:34 IST

     

    NDA I 2017 Exam GK Practice Questions on Indian Polity=

    The UPSC will conduct the NDA & NA (II) Exam on 10 September 2017. The exam will consist of two papers – Mathematics and General Ability Test (GAT). The GAT consists of two sections – English and GK.

    For the benefit of NDA aspirants, Jagran Josh is providing practice questions on Indian Polity. The answers to the questions along with detailed explanations will help the candidates in improving scores in the GK Section of GAT. The questions are given below.

    1.    Which one of the following pairs of the Schedule in the Constitution of India and its Content is not correctly matched?
         Schedule                  Content
    a) Eighth Schedule   : Languages
    b) Second Schedule  : The forms of oaths and affirmations
    c) Fourth Schedule    : Allocation of seats in the Council of States
    d) Tenth Schedule     : Provision as to disqualification on the ground of defection
    Ans. (b) Second Schedule  : The forms of oaths and affirmations
    Second schedule of the Constitution lists the emoluments for holders of Constitutional offices such as President, Vice President, Governors, Judges and Comptroller and Auditor-General of India, Speaker of Lok Sabha, etc.
    2. Consider the following statements:
    1. The Constitution of India empowers the Parliament to form new States and to alter the areas, boundaries or names of existing States by passing a resolution in simple majority.
    2. Jammu and Kashmir has been given special status under Article 370 of the Constitution of India.
    Which of the statements given above is/are correct?
    a) 1 only
    b) 2 only
    c) Both 1 and 2
    d) Neither 1 nor 2
    Ans. (c) Both 1 and 2
    Article 3 of the Constitution empowers the Parliament in relation formation of new States and alteration of areas, boundaries or names of existing States. For instance, Parliament, by law, can form a new State by separation of territory from any State or by uniting two or more States or parts of States or by uniting any territory to a part of any State, can increase the area of any State, can diminish the area of any State and alter the boundaries of any State.
    3. The Speaker of the Lok Sabha may resign his office by writing, addressed to the
    (a) President of India
    (b) Prime Minister of India
    (c) Vice President of India
    (d) Deputy Speaker of the Lok Sabha
    Ans. (d) Deputy Speaker of the Lok Sabha
    As per the Article 94 (b) of the Constituiton, the Speaker of the Lok Sabha should hand over the his resignation to the Deputy Speaker of the House.
    4. The Election Commission recognizes political party as a national party if
    1. it secures at least six percent of the total valid votes polled in four or more States in a general election to the Lok Sabha or to the State Legislative Assemblies.
    2. it wins at least four seats in a general election to the Lok Sabha from any State or States.
    Select the correct answer using the code given below:
    a) 1 only
    b) 2 only
    c) Both 1 and 2
    d) Neither 1 nor 2
    Ans. (c) Both 1 and 2
    As per the Election Symbols (Reservation and Allotment) Order, 1968, for any political party to be eligible for recognition as a National Party, it has to satisfy any of the three conditions listed below.
    i. Secure at least 6% of the valid vote in an Assembly or a Lok Sabha General Election in any four or more states and won at least 4 seats in a Lok Sabha General Election from any State or States
    ii. Win at least 2% of the total Lok Sabha seats in a Lok Sabha General Election and these seats have to be won from at least 3 states
    iii. The party is recognized as a State Party in at least four states
    5. Consider the following statements:
    1. The Amendment procedure has been provided in Article 368 of the Constitution of India.
    2. The consent of the States is mandatory for all Amendments to the Constitution of India.
    Which of the statements given above is/are correct?
    (a) 1 only
    (b) 2 only
    (c) Both 1 and 2
    (d) Neither 1 nor 2
    Ans. (a) 1 only
    As per the Article 368 (2) of the Constitution, if an amendment seeks to make any change in
    (a) Article 54, Article 55, Article 73, Article 162 or Article 241, or
    (b) Chapter IV of Part V, Chapter V of Part VI, or Chapter I of Part XI, or
    (c) any of the Lists in the Seventh Schedule, or
    (d) the representation of States in Parliament, or
    (e) the provisions of this article
    The amendment shall also require to be ratified by the Legislature of not less than one half of the States.
    6. Which of the following statements relating to the Comptroller and Auditor General (CAG) of India is/are correct?
    1. The CAG can attend the sitting of the Committee on Public Accounts.
    2. The CAG can attend the sitting of Lok Sabha and Rajya Sabha.
    3. The jurisdiction of CAG is co-extensive with powers of the Union Government.
    Select the correct answer using the code given below:
    a) 1 only
    b) 2 and 3 only
    c) 1 and 2 only
    d) 1, 2 and 3
    Ans. (a) 1 only
    The Comptroller and Auditor General (CAG) of India is a Constitutional authority. Besides auditing the expenditure of all the departments and ministries of the Union as well as the State governments, the CAG is also the external auditor of Government-owned corporations and conducts supplementary audit of government companies.
    7. Which of the following statements relating to election as the President of India is/are correct?
    1. A person above the age of thirty-five years is eligible for election as the President of India.
    2. The President of India is eligible for re-election for more than one term.
    3. A person is not eligible for election as the President of India if the person holds and office of profit.
    Select the correct answer using the code given below:
    (a) 1 and 2 only
    (b) 2 only
    (c) 1, 2 and 3
    (d) 3 only
    Ans. (c) 1, 2 and 3
    The Article 54 of the Constituion states that the the President shall be elected by the members of an electoral college consisting of the elected members of both Houses of Parliament; and the elected members of the Legislative Assemblies of the States.
    8. The citizens of India do not have which one of the following Fundamental Rights?
    a) Right to reside and settle in any part of India
    b) Right to acquire, hold and dispose of property
    c) Right to practice any profession
    d) Right to form co-operative societies
    Ans. (b) Right to acquire, hold and dispose of property
    At present, the Indian Constitution does not recognize property right as a fundamental right. In the year 1977, the 44th amendment eliminated the right to acquire, hold and dispose of property as a fundamental right. However, in another part of the Constitution, Article 300 (A) was inserted to affirm that no person shall be deprived of his property save by authority of law. In a nut shell, the right to acquire, hold and dispose of property is a Constitutional right but not a fundamental right.
    9. The Prime Minister must be a member of which of the following houses?
    a) Lok Sabha
    b) Rajya Sabha
    c) Either of the houses
    d) Not a necessary condition being a member of either house
    Ans. (c) Either of the houses
    In 1997, the Supreme Court held that a person who is not a member of either House of Parliament can be appointed as Prime Minister for six months, within which, he should become a member of either House of Parliament; otherwise, he ceases to be the Prime Minister.
    Constitutionally, the Prime Minister may be a member of any of the two Houses of parliament. For instance, three Prime Ministers - Indira Gandhi (1966), Deve Gowda (1996) and Manmohan Singh (2004), were members of the Rajya Sabha. In Britain, on the other hand, the Prime Minister should definitely be a member of the Lower House (House of Commons).
    10. In which of the following cases the Council of Ministers gets dissolved?
    a) Resignation of Prime Minister
    b) Death of Prime Minister
    c) In either of the above cases
    d) None of the above
    Ans. (c) In either of the above cases
    Since the Prime Minister stands at the head of the council of ministers, the other ministers cannot function when the Prime Minister resigns or dies. In other words, the resignation or death of an incumbent Prime Minister automatically dissolves the council of ministers and thereby generates a vacuum. The resignation or death of any other minister, on the other hand, merely creates a vacancy which the Prime Minister may or may not like to fill.

    Indian Military Academy Stars: Chiefs of Army Staff who led Indian war efforts

    NDA & NA (II) 2017 Exam: GK Practice Questions – Physics Set 02

     

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF