1. Home
  2. |  
  3. Bank Recruitment |  

RBI Grade ‘B’ Exam Phase I 2017: Financial Awareness Quiz -3

Jun 14, 2017 14:30 IST

    GK for RBI Grade B

    The Phase I exam of RBI Grade ‘B’ is scheduled to be held on 17th June 2017. There will be 80 Multiple Choice question of General Awareness in the examination.  Here we are providing quiz on General Awareness. Aspirants are advised to solve the quiz and strengthen their preparation.


    1. We frequently read in the newspaper performance of core sector. Which of the following is not a core sector?

    a)      Cement

    b)      Electricity

    c)       Refinery Products (93% of Crude Throughput)

    d)      Natural Gas

    e)      Agriculture

    Ans: option (e)


    2. Which of the following loans in NOT a part of the loans to micro and small enterprises?

    a)      Loans to small business

    b)      Loans to small road transport operators

    c)       Loans to invest in Plants and Machinery

    d)      Loans to Real Estate industry

    e)      All are part of MSME loans

    Ans: option (d)

     

    3. Which of the following types of deposit is insured by the Deposit Insurance and Credit Guarantee Corporation (DICGC)?

    a)      Deposits of  Local area banks and regional rural banks

    b)      Deposits of Central/State Governments

    c)       Inter-bank deposits;

    d)      Deposits of the State Land Development Banks with the State co-operative bank;

    e)      Any amount due on account of any deposit received outside India

     Ans: option (a)


    4. Open Market Operations (OMOs) are among the measures taken by the RBI to control credit expansion in the economy. It means

    a)      Buying and selling of government securities

    b)      Auction of treasury bills

    c)       Issuance of different types of bonds

    d)      Action of securities in Call Money Market

    e)      None of these

    Ans: option (a)

     

    5. A banking Ombudsman will not entertain complaint if the compensation  sought by the complaint is beyond-

    a)      Rs 1 lakh

    b)      Rs 2 lakh

    c)       Rs 5 lakh

    d)      Rs 7 lakhs

    Ans: option (e)


    6. Which of the following is NOT a negotiable instrument?

    a)      National Savings Certificate

    b)      Promissory notes

    c)       Bills of exchange

    d)      Demand Draft

    e)      Cheque

    Ans: option (a)


    7. Which of the following banks has recently announced financing of 100 MW rooftop solar projects worth Rs 400 crore for private developers under a World Bank programme ?

    a)      Axis Bank

    b)      Bank of Baroda

    c)       Federal Bank

    d)      ICICI Bank

    e)      State Bank of India (SBI)

    Ans: option (e)


    8. A statement that summarises an economy’s transactions with rest of the world for a specified time period, is called

    a)      Gross National Income

    b)      Fiscal Surplus

    c)       Balance of Payments

    d)      Income Surplus

    e)      None of these

     Ans: option (c)

     

    9. What is the India’s ranking in the Global Peace Index 2017?

    a)      137th out of 163 countries 

    b)      138th out of 163 countries 

    c)       127th out of 164 countries 

    d)      128th out of 164 countries 

    e)      None of these

     Ans: option (a)


    10. Name the bank that recently stated that it has commissioned over 200 solar powered ATM sites in the last one year. The solar powered ATMs are opened as part of its efforts to reduce carbon footprint and use more clean energy.

     

    a)      SBI

    b)      ICICI

    c)       HDFC

    d)      UCO Bank

    e)      None of these

    Ans: option (b)


    RBI Grade ‘B’ Exam Phase I 2017: Financial Awareness Quiz -2

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF