1. Home
  2. |  
  3. Bank Recruitment |  

RBI Grade ‘B’ Exam Phase I 2017: Financial Awareness Quiz -2

Jun 9, 2017 18:59 IST

    1. Which of the following financial institution is based in the Basel city of Switzerland?

    a)      World Bank

    b)      Asian Development Bank

    c)       IMF

    d)      BIS

    e)      None of these

    Ans: option (d)

    2. CDR is the ratio of how much a bank lends out of the deposits it has  mobilised. What is the full form of the term CDR.

    a)      Cash Deposit Ratio

    b)      Current Deposit Ratio

    c)       Cash Debt Ratio

    d)      Current Debt Ratio

    e)      None of these

     Ans: option (a)

    3. The credit control is one of the most important functions of the RBI. Which of the following comes under RBI’s quantitative measures?

    a)      Bank Rate policy

    b)      Cash Reserve Ratio

    c)       Statutory Liquidity Ratio

    d)      Marginal Standing Facility

    e)      All of the above

     

    Ans: option (e)

    4. The government of India has constituted a committee to examine the desirability and feasibility of having a new financial year which is headed by-

    a)      Dr. Shankar Acharya

    b)      Urjit Patel

    c)       C. Rangrajan

    d)      K M Chandrashekar

    e)      None of these

    Ans: option (a)

    5. The statutory liquidity ratio (SLR) reserve prescribed by the RBI is kept with

    a)      RBI

    b)      Ministry of Finance

    c)       Individual Banks

    d)      Consolidated fund of India

    e)      None of these

     

    Ans: option (c)

    6. The RBI adopted which of the following as the key measure of inflation in the country with effect from 2014?

    a)      New Wholesale Price Index

    b)      New Consumer Price Index (Combined)

    c)       Cost Based Index

    d)      New Wholesale (consumer) Price Index

    e)      None of these

    Ans: option (b)

     7. As per an estimate of the IMF, the projected global economic growth for 2017 is

    a)      6.5%

    b)      5.5%

    c)       3.5%

    d)      4.5%

    e)      None of these

     

    Ans: option (c)        

    8. It is with this country India signed a MoU to cooperate in the field of defence shipbuilding.

    a)    China

    b)    Japan

    c)    South Korea

    d)    Poland

    Ans: option (c)


    9. A scheduled commercial bank is one which is included in the Second schedule of the

    a)      RBI Act, 1934,

    b)      Banking Regulation Act, 1949

    c)       Negotiable Instrument Act, 1881

    d)      All of the above

    e)      Both 1&2

    Ans: option (a)


    10. What is the minimum amount for issuance of Certificate of Deposit?

    a)      Rs. 1 lakh

    b)      Rs. 2 Lakh

    c)       Rs. % lakh

    d)      Rs. 10 Lakh

    e)      None of these

    Ans: option (a)


    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF