1. Home
  2. |  
  3. Bank Recruitment |  

Reading Comprehension for IBPS PO Mains exam and IPPB Exam: To have wings is to have faith

Nov 8, 2016 17:10 IST

    It is a compulsory practice in the recent times that in banking examinations, you will certainly encounter questions from passages on economic and social issues, business and finance, banking etc taken from famous newspapers such as The Hindu, The Economic Times, The Business Standard, The Business Line, The Times of India etc. Here, the banking team of Jagranjosh.com is presenting to you a passage for Reading Comprehension taken from ‘The Hindu’ (dated October 18th, 2016). This will help you a lot in your preparation for the upcoming examinations.

    Question (1-10): Read the following passage and answer the questions given below. Some words / phrases are printed in bold in order to help you locate them while answering some of the questions

    With my fighter flying days behind me, I am not only able to look at the profession more objectively than earlier but also talk about it with more candors. I would have said “write dispassionately”, but one just cannot be dispassionate about any kind of flying, least of all fighter flying.

    Coming from a small-town, middle-class family in the pre-Internet era, I did not know much about the Indian Air Force or the armed forces in general. It was just this urge to soar into the blue yonder beyond that made me con my parents into letting me join the National Defence Academy. Many well-wishers did try to dissuade me, telling me I did not have the required aggression, or the so-called “killer spirit” that they thought a fighter pilot should possess. Luckily, I knew better. The first time I looked down at my college’s sports fields from the cockpit of the National Cadet Corps glider, I knew this job was not so much about aggression as it was about passion. It was about freedom.

    Fighter pilots have been called modern-day gladiators, the last of the lone warriors. But the truth is that a fighter pilot is anything but a warrior. He is just someone who gave into his inner child. He does what he does, not to satiate a desire to vanquish but to soar above such petty desires. The ferocity he brings to his job is not the cold fury of a warrior but his desire to excel. As he manoeuvres to get on his adversary’s tail, he is only competing with himself. He is always analyzing his every move, every turn, and trying to best his own “score”. When you see a fighter pilot with an intense look on his face, his hands mimicking the flight of an imaginary aircraft, you know he is analyzing a flight or preparing for one. Lack of preparation for a flight can be lethal — for the pilot in actual ops and for his ego in peacetime.

    Given a chance, a fighter pilot would spend an evening drinking with the guy he shot out of the skies in the morning. He would complement the adversary on a flight well flown, quiz him on his aircraft and manoeuvres, and revel in his compliments. The aircraft swooping and gliding in a dogfight may seem like they are engaged in a duel, but they are actually enacting a ballet. A ballet choreographed by years of training and executed by instinct. Yes, instinct, for the situation in the air is so fluid that nothing and nobody can prepare you for every eventuality. Ultimately, it may come down to what is called “seat of pants” flying. But reverting to instinct rather than training does not count as lack of a professional attitude.

    Most fighter pilots are not bothered about a professional attitude towards flying because they don’t know of any other attitude. While the land (and sea) lubbers only see the glamour, aggression and risk in this line of work, the fighter pilot sees none of these. He does not even see a line of work. For the biggest punishment you can give a fighter pilot is to stop him from flying.

    No reprimands, no pay cuts or loss of seniority. Just take away one flight from him.

    As you see him gazing longingly at the departing aircraft, you know there is no remorse greater than that of a grounded pilot. This love becomes evident at the Air Force flying academies. The cadets who sought doctors’ prescriptions to escape the rigours of the tough training at the National Defence Academy, suddenly start shying away from the doctors at the flying academies. The medical certificate they now seek from the doctor is not for an illness, but for fitness. Though proceeding for a flight without adequate preparation could invite strict disciplinary action from the instructors, even an ill-prepared trainee would rather proceed for the flight and face the music later rather than forgo a day’s flight. As they say, once you have tasted flight, you will always walk with your eyes skywards, for that is where you have been and that is where you want to be.

    Having seen death at close quarters so very frequently, these pilots remain cheerful, carefree spirits, reveling in the present with no regrets about the past, and nary an apprehension about the future. What is seen by many as a violent, aggressive profession is actually filled with so much nobility that leaves but little space for petty feuds.

    Maybe I am being a tad melodramatic. Maybe someday I will be able to shake off this stupor and pen a few real-life anecdotes from my days spent with a jet strapped onto my back. But for now, nostalgia does wear rose-tinted glasses. Or blue tinted, for the flyboys!

    1. Why is training not always sufficient for the fighter pilots as described in the passage?

    1. The fighter pilots can never be trained completely in each and everything because there are so many difficult situations to emulate
    2. The fighter pilots never know anything but flying and that is why, they can manage anything regarding that
    3. The fighter pilots know each and everything about the sky and they do not need any training
    4. The practical situation while flying is very different from the training situations and you can never simulate the same situation as the practical one during the training days
    5. Other than those given in options

    Solution: Option (5)

    Explanation: According to the given passage, fighter pilots often have to resort to instincts rather than professional attitude since these pilots know the actual situations and not the training ones. That is why, they are not very aware of the training given and do not use the same in all situations rather they are more reliant on situation specific responses. This makes option (4) the right choice among the given options.

    2. Which among the following is considered the strictest punishment for a fighter pilot according to the author?

    1. The pilot should be robbed of the ability to decide on the flights he should embark on
    2. The pilot should be asked to take off from duty and not allowed to fly a plane for few days
    3. The pilot should be laughed at by the seniors and that hurts the ego of all the Air Force Pilots
    4. The pilot should be made aware of the wrongdoings in private and given warning but the increment he is going to receive should be cut off
    5. Other than those given in options

    Solution: Option (2)

    Explanation: According to the opinion of the author, it is very difficult for a fighter pilot to stay away from flying in the sky. It becomes the strictest punishment for a fighter pilot to be away from the sky. This is the biggest punishment for her and not robbing him of his seniority, payment or increment. Nothing affects him as much as stopping him from flying does. This makes option (2) the right choice among the given options.

    3. Which among the following proves that a fighter pilot is busy reading the mind of the adversary?

    1. A pilot reads various psychology books in order to get an idea regarding the various psyches of human beings
    2. A pilot needs to understand the human psyche as much as possible and that is why, psychological training is given to the fighter pilots
    3. A pilot thinks a lot intensely and tries to imitate the movement of other pilots as adversaries
    4. A pilot tries to talk to his or her superior before taking off regarding the various possible angles of flying
    5. Other than those given in options

    Solution: Option (3)

    Explanation: According to the description given by the author, when a pilot has an intense look on his face and at the same time, he is mimicking the movements of the planes around him, it says that the pilot is busy reading the minds of others and in the process, decides about the next move that he is going to make. This makes option (3) the right choice among the given options.

    4. Which among the following is / are true regarding the recreational habit of fighter pilots as discussed by the author in the passage?’

    1. Fighter pilots are best left alone when they are not fighting for the country or doing the army duties
    2. Fighter pilots know the value of talent and that is why, they do not hesitate to honour the talent of even his adversaries
    3. Fighter pilots do not get any time for recreational facilities because there is too much work to be done
    4.  Fighter pilots do not need any recreational facility since they are already well taken care of by the Indian Government in terms of recreational facilities and pastime activities
    5. Other than those given in options

    Solution: Option (2)

    Explanation: Fighter pilots know the value of talented enemies and that is why, they do not carry the rivalry of the sky to the ground. It makes them sit with even his adversary and discuss about certain tactics about flying. This makes option (2) the right choice among the given options since these pilots often hang out with their adversaries on the sky and even give compliments to them.

    5. Which among the following describes the mental state of the pilots as described by the author in the passage?

    1. The author thinks that fighter pilots are very lonely and that is why, they think too much about the future
    2. Fighter pilots have known the end of life because of their daily work and that is why, they want to live in the moment only
    3. Fighter pilots are very serious all the time and they do not want to share anything with others
    4. Fighter pilots have to keep things secret and that is why, it takes a toll on their minds making them insane very early in life
    5. Other than those given in options

    Solution: Option (2)

    Explanation: According to the passage, fighter pilots have seen death from very close quarters and that is why, they know the value of life as it is transient and brief. They, therefore, try to live in the moment and become carefree and think only about the present time. This makes them enjoy life to the fullest. It makes option (2) the right choice among the given options.

    6. Why, according to the author, will a pilot risk punishment rather than sitting idle for a day for being ill-prepared about flying?

    1. The pilots miss the sky so much that they cannot stay away from it
    2. The pilots lose money so much in the process of applying for leaves and getting the same by the senior authorities
    3. The pilots forget the various tactics of flying if they are not flying every day and this affects the overall quality of training they receive
    4. The pilots are very well aware of the punishment meted out to them for being unruly but they find it thrilling to dodge the law
    5. Other than those given in options

    Solution: Option (1)

    Explanation: According to the author, once a pilot has experienced the joy of flying, it becomes very difficult for him to stay away from flying since flying is all he wants to do in life. He even conceals any ailment in order to be declared eligible for flying in the sky. This is described in option (1) and that is why, it is the right choice among the given options.

    7. Which among the following is similar in meaning to the word ‘reprimand’ as used in the passage?

    1. Dismissal
    2. Rebuttal
    3. Basic
    4. Optional
    5. Admonition

    Solution: Option (5)

    Explanation: The given word has been used in the passage in the sense that the pilots do not care about formal admonition or reproof but if you snatch away the license to fly from them, it affects them a lot. This makes option (5) the right choice among the given options as the synonym of the given word.

    8. Which among the following is similar in meaning to the word ‘ferocity’ as used in the passage?

    1. Savagery
    2. Brutality
    3. Aggression
    4. Attrition
    5. Other than those given in options

    Solution: Option (3)

    Explanation: The given word has been used in the passage in the sense that the fighter pilots show a lot of aggression in their profession. This makes option (3) the right choice among the given options as the synonym of the given word.

    9. Which among the following is opposite in meaning to the word ‘remorse’ as used in the passage?

    1. Indifference
    2. Diffidence
    3. Attacking
    4. Attractive
    5. Other than those given in options

    Solution: Option (1)

    Explanation: The given word has been used in the passage in the sense that it affects a lot to the fighter pilots if they are not allowed to fly properly or they are grounded for any reason. This makes option (1) the right choice among the given options as the antonym of the word as this means that something has no effect on a person.

    10. Which among the following is opposite in meaning to the word ‘apprehension’ as used in the passage?

    1. Controversial
    2. Confidence
    3. Dissidence
    4. Accidental
    5. Other than those given in options

    Solution: Option (2)

    Explanation: The given word has been used in the passage in the sense that the fighter pilots are not very much thoughtful about the future as they love to live in the present only. It is in this backdrop that they remain oblivious to the uncertainties of the future. It makes option (2) the right choice among the given options.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF