1. Home
  2. |  
  3. Bank Recruitment |  

SBI PO Prelims 2016 Quantitative Aptitude: Data Interpretation (DI) Practice Set-1

Jul 8, 2016 17:02 IST

    Data Interpretation (DI) is one of the significant topics in the Quantitative Aptitude Section for SBI PO exam. In SBI PO examination a large number of problems are asked on DI. It is noticed that problems asked in first slot of SBI PO prelims examination 2016 held on 2nd and 3rd July are not very difficult but they are time consuming if individual is not aware of the short tricks. Candidates can attain expertise in this type of questions through adequate practice.

    The expert team of jagranjosh.com has come up with Practice questions of DI with Answers for the next slot of SBI PO prelims exam 2016 that is scheduled to be held on 9th and 10th July.

    Table Chart

    Directions (1-5): Study the following Table and answer the questions given below.

    Number of Ticket sold in different cinemas in different years. (In thousands)

                  Ticket sold

    Years

    P

    Q

    R

    S

    T

    2010

    9.25

    8.7

    5.5

    14.2

    9.1

    2011

    10.5

    12.6

    3.5

    13.3

    5.9

    2012

    8.8

    6.2

    7.5

    12.3

    7.1

    2013

    25.5

    4.4

    5.6

    6.3

    5.8

    2014

    1.25

    7.4

    6.3

    5.2

    3.7

    2015

    7.15

    15.7

    3.5

    2.5

    4.8

    1. What is the respective ratio between the Ticket sell in cinema P to cinema T in the year 2015?

    a) 96:95
    b) 143:96
    c) 104:111
    d) 104:115
    e) None of these

    Answer: b)
    Explanation: Required ratio  

    2. What is total number of Ticket sell in cinema R in all the years together?

    a) 14200    
    b) 12400    
    c) 31900    
    d) 32800    
    e) None of these

    Answer: c)

    Explanation: Required total number of sales = 5.5 + 3.5 + 7.5 + 5.6 + 6.3 + 3.5= 31900

    3. Which cinema sells maximum number of ticket in all the years together?

    a) P
    b) Q
    c) R
    d) T
    e) None of these

    Answer: a)


    Explanation: Cinema P’s sales = 62.45
    Cinema Q’s sales = 55
    Cinema R’s sales = 31.9
    Cinema S’s sales = 53.8
    Cinema T’s sales = 36.4

    4. What is the difference between the numbers of ticket sold in cinema Q in 2011 and in cinema S in the year 2013 (in thousands)?

    a) 5.6
    b) 5.9
    c) 6.3
    d) 6.1
    e) None of these

    Answer: c)


    Explanation: Required difference = 12.6 – 6.3 = 6.3

    5. By how much percentage the number of tickets sold in T increased/decreased in 2015 as compared to 2010?

    a) 37.25%
    b) 47.25%
    c) 42.25%
    d) 32.25%
    e) None of these

    Answer: b)
    Explanation: Percentage Increase =

    Bar Graph

    Directions (6-10): Study the following graph and answer the following questions:

    Number of students from various faculties studying in various Management Institutes (in thousands)



    6. What is the ratio of the number of Marketing students in Institute A to the number of Finance students in Institute D?

    a) 11:13
    b) 13:15
    c) 9:7
    d) 7:11
    e) None of these

    Answer: b)

    Explanation: Number of Marketing students in Institute A = 32500
    Number of Finance students in Institute D = 37500
    The ratio = 32500 : 37500 = 13:15

    7. What is the average number of students in each faculty of Institute D?

    a) 30000
    b) 26000
    c) 28500
    d) 31667
    e) None of these

    Answer: d)

    Explanation: Total number of students in Institute D in all three faculties = 22500 + 35000 + 37500 = 95000

    The average student in each faculty =

    8. What is the average number of IT students in all the Institutes?

    a) 21625
    b) 25625
    c) 23225
    d) 24575
    e) None of these

    Answer: b)

    Explanation: The number of IT students in all the Institutes = 27500 + 30000 + 22500 + 22500 = 102500
    The average IT students in each Institute =

    9. What percentage of the total students of Institute C are its IT students?

    a) 36%
    b) 27.5%
    c) 26.92%
    d) 28.13%
    e) None of these

    Answer: d)

    Explanation: The total number of IT students in Institute C = 22500
    Total number of students in Institute C = 80000
    Percentage of IT students =

    10. What is the difference between the total number of IT and Finance students in all the colleges?

    a) 27500
    b) 24000
    c) 29000
    d) 17500
    e) None of these

    Answer: e)

    Explanation: Total number of Finance students in all the Institutes = 127500
    Total number of IT students in all the Institutes = 102500
    Their difference = 127500 - 102500 = 25000

    Pie Chart

    Directions (11-15): Study the following pie-chart and answer the following questions:


     
    11. What percentage of Indian IT Professionals work either in Australia or New Zealand?

    a) 12%
    b) 2%
    c) 14%
    d) 26%
    e) None of these

    Answer: d)

    Explanation: Percentage of Indian IT Professionals working either in Australia or New Zealand is 14% + 12% = 26%

    12. What is the ratio of Indian IT Professionals working in Middle East to Australia?

    a) 2:1
    b) 1:2
    c) 3:2
    d) 2:3
    e) None of these

    Answer: a)

    Explanation: Ratio of Indian IT Professionals working in Middle East to Australia is 28:14 = 2:1

    13. If the total population of Indian IT Professionals in places other than USA and UK is 19200, then what is the number of Indian IT Professionals working there?

    a) 16000
    b) 10600
    c) 18000
    d) 10800
    e) None of these

    Answer: d)

    Explanation: Population of Indian IT Professionals in USA and UK is 36%. So rest of the population is 64% that is 19200.

    So, Population of Indian IT Professionals in USA and UK is
     
    14. If the Indian IT Professionals working in Europe is to double the next year and the remaining is constant, then what is the percentage of Indian IT Professionals working in Europe to the total Indian IT Professionals population working abroad next year?

    a) 12%
    b) 18%
    c) 9%
    d) 14%
    e) None of these

    Answer: b)

    Explanation: Percentage of Indian IT Professionals working in Europe currently is 10%.

    If doubled, then the new population of Indian IT Professionals population working abroad will be is

    15. If the Indian IT Professionals working in USA and UK triples in the next year, what would be the ratio of their population?

    a) 6:7
    b) 5:13
    c) 13:5
    d) 3:5
    e) None of these

    Answer: c)

    Explanation: If tripled the percentages become 78 and 30. The ratio is 78:30 = 13:5

    Pie-Chart + Data Table

    Directions (16-20): Study the following pie-chart and table to answer the questions.

    Degree-wise breakup of candidates for the Bank PO interview coming from different states and the ratio of male to female (Total number of candidates = 3250).
     



    16. How many male candidates are appearing for the interview from Uttar Pradesh?

    a) 462
    b) 454
    c) 418
    d) 424
    e) None of these

    Answer: e)

    Explanation: Candidates appearing for the interview from Uttar Pradesh

    Number of male candidates =

    17. What is the respective ratio of the number of female candidates from Rajasthan and the number of male candidates from Maharashtra?

    a) 11:12
    b) 17:29
    c) 13:28
    d) 12:35
    e) None of these

    Answer: c)

    Explanation:

     

    18. The number of male candidates from Delhi forms what percent of the total number of candidates appearing in the interview from Delhi?

    a) 88
    b) 80
    c) 75
    d) 65
    e) None of these

    Answer: b)

    Explanation:

    19. The number of female candidates from Maharashtra forms what percent of the total number of candidates appearing in the interview?

    a) 3.2
    b) 6.3
    c) 4.8
    d) 5.6
    e) None of these

    Answer: c)

    Explanation:


    20. What is the total number of male candidates appearing for the interview?

    a) 2198
    b) 2147
    c) 2073
    d) 2236
    e) None of these

    Answer: b)

    Explanation:

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF