Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. SSC 2018|  

SSC CGL solved question paper Tier-I exam held on 3 Sep 2016: General Awareness

Jun 13, 2018 18:51 IST
    SSC CGL solved paper
    SSC CGL solved paper

    In this article, you will find 25 solved questions of General Awareness asked in SSC CGL tier-1 exam held on 3rdSeptember, 2016 (Morning shift). Please have a look at the table containing distribution of questions in this examination-

    Sub-topics

    No. of questions

    Geography

    1

    History

    3

    Indian Environment

    2

    Economics

    3

    Indian Politics

    2

    Physics

    4

    Chemistry

    2

    Biology

    3

    Computer

    1

    Sports

    1

    Important dates, Awards, and others

    2

    Current affairs

    1

     From the above observations, we can observe that SSC had asked maximum questions from Physics, History, Biology, Economics, Indian Politics and Chemistry. The level of these questions were very difficult and require deep study of journals & newspapers. Hence, we are suggesting you to allocate more time on such topics to score high in upcoming SSC CGL exams. Let us go through these questions-

    Question 1.MUDRA Bank has been launched to help
    a. Small business
    b. Marginal farmers
    c. Poor women
    d. Rural sector
    Ans.
     Small business

    Explanation: Mudra Bank provides loans at low rates to micro-finance institutions and non-banking financial institutions which then provide credit to MSMEs. 
    Question 2.Which of the following controls the insurance business of India?
    a. RBI
    b. IDBI
    c. SEBI
    d. IRDA
    Ans. IRDA
    Explanation: The IRDAI is an autonomous, statutory body tasked with regulating and promoting the insurance and re-insurance industries in India.
    Question 3.The Speaker of Lok Sabha addresses his letter of resignation to the 
    a. President of India
    b. Prime Minister
    c. Deputy Speaker of Lok Sabha
    d. The Chief Justice of India
    Ans. Deputy Speaker of Lok Sabha
    Explanation: The speaker of Lok Sabha can write his resignation to the Deputy Speaker of Lok Sabha.

    SSC CGL 2018 General Awareness (GA) and General Knowledge (GK): Detailed Topic-wise Syllabus

    Question 4.Who presided over the first session of the Indian National Congress?
    a. A.O. Hume
    b. Surendranath Banerjee
    c. W.C. Banerjee
    d. Badruddin Tayyabji
    Ans. W.C. Banerjee
    Explanation: Womesh Chandra Bonnerjee was an Indian barrister and was the first president of Indian National Congress. 
    Question 5.Which of the following writers has called Akbar's Din-i-Ilahi as a monument of his folly, not of wisdom?
    a. Badayuni
    b. Vincent Smith
    c. Barni
    d. W.Haig
    Ans.
     Vincent Smith
    Explanation: Vincent Arthur Smith was a British Indologist and art historian, who stated that Akbar's Din-i-Ilahi was a monument of his folly, not of wisdom”.
    Question 6.Which of the following region in India is now regarded as an "Ecological Hot Spot"?

    a. Western Himalayas
    b. Eastern Himalayas
    c. Western Ghats
    d. Eastern Ghats
    Ans.
     Western Ghats

     

    Explanation: Western Ghats is ecologically sensitive to development and was declared an ecological hotspot in 1988 through the efforts of ecologist Norman Myers.

    Question 7.The Beaufort scale is used to measure:
    a. Atmospheric pressure
    b. Altitudes of mountains
    c. Wind velocity
    d. Intensity of earthquakes
    Ans. Wind velocity

    Explanation: The Beaufort scale is an empirical measure that relates wind speed to observed conditions at sea or on land.
    Question 8.The waste management technique that involves the use of micro-organisms to remove or neutralize pollutants from contaminated site is called
    a.
     Bio sensor
    b. Bio magnification
    c. Bio remediation
    d. Bio concentration
    Ans. Bio remediation
    Explanation: Bioremediation is a process used to treat contaminated media, including water, soil and subsurface material, by altering environmental conditions to stimulate growth of microorganisms and degrade the target pollutants.
    Question 9.In IT networking, which of the following device is used in physical layer?
    a. Repeater
    b. Router
    c. Transport Gateway
    d. Bridge
    Ans.
     Repeater

    Explanation: Network interface controller, Repeater, Ethernet hub, Modem and Fiber media converter are used in physical layer.

    Question 10.The purest form of water in nature is
    a. Rain water
    b. Lake water
    c. River water
    d. Sea water
    Ans.
     Rain water
    Explanation: Rain water is considered the purest form of water. Impurities and salts present inwater on earth are left behind during vaporisation by the sun.

    SSC CGL 2018 Tier-I Exam: Preparation Tips and Strategy

     

    Question 11.The source of energy that causes the least global warming is
    a. coal
    b. Geothermal energy
    c. Natural Gas
    d. Petroleum
    Ans. Geothermal energy
    Explanation: Geothermal energy is thermal energy generated and stored in the Earth, whereas Global warning indicates the rise in temperature of atmosphere.
    Question 12.The constellation 'Sapta Rishi' is known to Westerners as the 
    a. Seven Monks
    b. Alpha Centauri
    c. Big Dipper
    d. Small Bear
    Ans.
     Big Dipper
    Explanation: The Big Dipper or the Plough is an asterism consisting of seven bright stars of the constellation Ursa. In Hindu mythology, it is also known as ‘Saptrishi”.
    Question 13.Bridge is the technique used in
    a. Athletics
    b. Wrestling
    c. Weight lifting
    d. Karate
    Ans. Wrestling
    Explanation: In wrestling, the bridge is a grappling move performed from a supine position, lying down face-up.
    Question 14.Which of the following books is called the 'Bible of Socialism'?
    a. Economics of Welfare
    b. Das Capital
    c. Value and Capital
    d. Asian Drama
    Ans. Das Capital
    Explanation: Das capital was written by Karl Marx, which comprises of Politics, Economics and Materialism concepts.
    Question 15.Which country recently detonated its first hydrogen bomb?
    a. North Korea
    b. South Korea
    c. Iran
    d. Libya
    Ans.
     North Korea
    Explanation: North Korea on September 3, 2017 claimed that it had again tested a hydrogen bomb underground and that it "successfully" loaded it onto the tip of an intercontinental ballistic missile as well.
    Question 16.The Swarna Jayanti Shahari Rojgar Yojna (SJSRY) mainly aims at creating employment opportunities for 
    a. both self employment and wage employment in urban areas
    b. self employment in urban areas only
    c. wage employment in urban areas only
    d. None of these
    Ans. both self employment and wage employment in urban areas
    Explanation: This scheme strives to provide gainful employment to the urban unemployed and underemployed poor, through encouraging the setting up of self-employment ventures by the urban and rural poor living below the poverty line.
    Question 17.Who is known as the 'Father of Green Revolution' in India?
    a. G. Paul
    b. Norman Borlaug
    c. Van Neil
    d. Dr. Mithchell
    Ans.
     Norman Borlaug
    Explanation: Norman Ernest Borlaug  was an American agronomist and humanitarian, who brought Green revolution in India.
    Question 18.The component used for tuning a radio is basically a variable ____________________.
    a. Resistor
    b. Condenser
    c. Inductor
    d. Transformer
    Ans. Condenser
    Explanation: Condenser is used for tuning the radio channels.

    SSC CGL Syllabus 2018: Tier I, II, III and IV with Exam Pattern

    Question 19.Which of the following is not a donor atom?
    a. Phosphorus
    b. Antimony
    c. Arsenic
    d. Aluminium
    Ans. Aluminium
    Explanation: All except Aluminium have donor atoms.
    Question 20.Which one of the following party was founded by Subhash Chandra Bose?
    a. Abhinav Bharat
    b. Azad Hind Sena
    c. Revolutionary Army
    d. Forward Block
    Ans.
     Forward Block

     

    Explanation: The All India Forward Bloc is a left-wing nationalist political party in India founded by Netaji Subhash Chandra Bose.
    Question 21. 0°K is equivalent to
    a. 273°C
    b. -273°C
    c. 0°C
    d. 100°C
    Ans. -273°C
    Explanation: It can be calculated from K = C + 273;
    Hence, -273oC will be the right answer.

    Question 22.The oxygen liberated during photosynthesis comes from
    a. Water
    b. Carbon dioxide
    c. Glucose
    d. Chlorophyll
    Ans. Water
    Explanation: As a result of photosynthesis, chemical energy is stored in carbohydrate molecules, which are synthesized from carbon dioxide and water.
    Question 23.First national park of India that was established in 1936 was named as
    a. Kanha National Park
    b. Bharatpur National Park
    c. Hailey National Park
    d. Rajaji National Park
    Ans.
     Hailey National Park
    Explanation: India's first national park was established in 1936 as Hailey National Park, now it is known as Jim Corbett National Park, Uttarakhand.
    Question 24.Who is the 1st Indian female amputee to climb Mount Everest?
    a. Arunima Sinha
    b. Bachendri Pal
    c. Santosh Yadav
    d. Premlata Agarwal

    Ans. Arunima Sinha

    Explanation: Arunima Sinha is the first Female amputee to climb Mount Everest.

    Question 25.The term 'Higgs Boson' is associated with
    a. Nano Technology
    b. Oncology
    c. God Particle
    d. Stem Cell Research
    Ans. God Particle

    Explanation: Higgs boson is also known as ‘The God particle’ in the standard model of particle physics.

    SSC CGL Tier-I Exam Previous Year Papers with Solutions

     

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF