Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. SSC 2018|  

SSC CGL solved question paper Tier-I exam held on 3 September 2016: General Intelligence & Reasoning

Jun 14, 2018 16:20 IST
    SSC CGL solved paper
    SSC CGL solved paper

    In this article, you will get the 25 solved questions of General Intelligence & Reasoning asked in SSC CGL tier-1 exam held on 3rdSeptember, 2016 (Morning shift). Please have a look at the questions distribution of this particular paper in the table given below-


    From the above table, we can analyze that the questions are equally asked from all the important topics of General Intelligence & Reasoning and there is no topic, which is left. However, questions asked from analogy, alphabet test, series, odd one out, and analytical reasoning were in higher numbers. Hence, from this observation, we can conclude that an aspirant must prepare each topic stated in the syllabus of General intelligence & reasoning prescribed by SSC in its notification. Now, please go through the asked questions-

    Question 1.Select the related word/letters/number from the given alternatives.

    Cell : Cytology:: Birds: ? 
    a. Odontology
    b. Mycology
    c. Ornithology
    d. Etymology

    Ans. Ornithology

    Explanation: Cytology is the branch of biology concerned with the structure and function of plant and animal cells. Similarly, Ornithology is the scientific study of birds. Hence, option(c.) is the correct answer.

    Question 2.Select the related word/letters/number from the given alternatives.

    DHLP:WSOK::FJNR: ?
    a. UQMI
    b. TPLH
    c. SOKG
    d. VRNJ

    Ans. UQMI

    Explanation: Refer the following table to solve the stated problem and match the corresponding letter to find the answers-

    A

    B

    C

    D

    E

    F

    G

    H

    I

    J

    K

    L

    M

    Z

    Y

    X

    W

    V

    U

    T

    S

    R

    Q

    P

    O

    N

    Hence, FJNR -------------> UQMI.

    Question 3.Select the related word/letters/number from the given alternatives.

    2:10::26:?

    a. 50
    b. 36
    c. 42
    d. 20

    Ans. 50

    Explanation: 2: 10 ----> [(1)2+1]: [(3)2+1];

    Similarly, 26: ? ----------> [(5)2+1]: [(7)2+1];

    Hence, the correct answer will be (7)2+1 = 50;

    SSC CGL 2018 General Intelligence and Reasoning Preparation Strategy: Detailed Topic-wise Syllabus

    Question 4.  Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives. 

    a. EHJ
    b. JML
    c. PSR
    d. VYX

    Ans. EHJ

    Explanation: All except EHJ follows the same trends-

    J --- (+3)----->  M -----(-1)-------> L;

    P--- (+3)----->  S-----(-1)-------> R;

    V--- (+3)----->  Y-----(-1)-------> X;

    While, E--- (+3)----->  H--- (+2)----->  J;

    Hence, option (a.) is the correct answer.

    Question 5. Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives. 

    a. Tomcat
    b. Baby
    c. Fawn
    d. Cub

    Ans. Baby

    Explanation: All except baby are related to the young animals. Hence, option(b.) is the correct answer.

    Question 6. Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives. 
    a. 11
    b. 17
    c. 19
    d. 21

    Ans. 21

    Explanation: All except 21 are prime numbers. Hence, option (d.) is the correct answer.

    Question 7.Arrange the following words as per order in the dictionary.

    1.Patriot 2.Pastor 3 Patron 4. Pattern 5. Pastern

    a. 5,2,3,1,4
    b. 5,2,1,3,4
    c. 5,2,4,1,3
    d. 5,2,4,3,1

    Ans. 5,2,1,3,4

    Explanation: The ascending order of the given English words as per the dictionary is as follows-

    Pastern (5)  > Pastor (2) > Patriot (1)> Patron (3)> Pattern(4).

    Question 8.A series is given below with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series. 

    SCD, TEF, UGH, ?, WKL

    a. CMN
    b. VJI
    c. VIJ
    d. IJT

    Ans. VIJ

    Explanation:  SCD -------(+1)(+2)(+2) -----------TEF -------(+1)(+2)(+2) -----------UGH-------(+1)(+2)(+2) -----------VIJ-------(+1)(+2)(+2) -----------WKL.

    Question 9.A series is given below with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series. 

    124, 235, 346, 457, ?

    a. 455
    b. 465
    c. 565
    d. 568

    Ans. 568

    Explanation: 124 -------(+1)(+1)(+1)--------235-------(+1)(+1)(+1)--------346-------(+1)(+1)(+1)--------457-------(+1)(+1)(+1)--------568;

    Question 10.F is the brother of A. C is the daughter of A. K is the sister of F, G is the brother of C. Who is the uncle of G?

    a. A
    b. C
    c. K
    d. F

    Ans. F

    Explanation: From the given figure, it is clear that the F is the uncle of G.

    SSC CGL 2018 Tier-I Exam: Preparation Tips and Strategy

    Question 11.If Jhansi is 12 ahead in rank of Prabha, who ranks 15th from last, then how many students are there in the class if Jhansi ranks 4th in order of merit ?

    a. 23
    b. 27
    c. 30
    d. 31

    Ans. 30

    Explanation: Jhansi will be at = 12 + 15 = 27 position from the last;

    Hence, the total number of students in the class = 27 + 4 -1 = 30.

    Question 12.From the given words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word. 

    ENVIRONMENT

    a. ENTER
    b. METRE
    c. IRON
    d. MOMENTUM

    Ans. MOMENTUM

    Explanation: In the given word  “ENVIRONMENT”, there is no ‘U’ and 2 ‘M’ in that.Hence, it is clear that option (d.) will be the correct answer.

    Question 13.If 'BASKET' is written as 'TEKSAB' how can 'PILLOW' be written in that code?

    a. LOWPIL
    b. WOLLIP
    c. LOWLIP
    d. WOLPIL

    Ans. WOLLIP

    Explanation: ‘TEKSAB’ is the reverse of ‘BASKET’. Similarly, the reverse of ‘PILLOW’ will be ‘WOLLIP’.

    Question 14.If '+' means '-' and '-' means 'x', 'x' means '÷' and '÷' means '+' then 2 ÷ 6 x 6 ÷ 2 = ?

    a. 1
    b. 0
    c. 10
    d. 5

    Ans. 5

    Explanation:

    =2 ÷ 6 x 6 ÷ 2;

    After replacing these signs with the given direction-

    = 2 + 6 /6 +2 = 2 + 1 + 2 = 5;

    Question 15.If 6 x 9 x 3 = 963 and 4 x 8 x 5 = 845, then 9 x 4 x 7 = ?

    a. 974
    b. 479
    c. 497
    d. 749

    Ans. 497

    Explanation: In the given sequence, middle digit is kept in first place in the RHS, first digit is kept in middle and last digit is kept in the last. Hence, option (c.) is the correct answer for the given problem.

    Question 16.Select the missing number from the given responses:

    a. 4
    b. 3
    c. 2
    d. 1

    Ans. 2

    Explanation: in first column, 3 * 4 * 3 == 36;

    In second column, 5 * 6 * 7 == 210;

    In third column, 9 * x * 2 = 36; => x = 2;

    Question 17.Ashok went 8 kms south and turned west and walked 3 kms. Again he turned north and walked 5 kms. He took a final turn to east and walked 3 kms. In which direction was Ashok from the starting point?

    a. East
    b. North
    c. West
    d. South

    Ans. South

    Explanation: from the figure given below, it is clear that Ashok will be in South direction from the starting point.

    Question 18.Consider the given statement/s to be true and decide which of the given conclusions/assumptions can definitely be drawn from the given statement. 

    Statement: Ahimsa should be basic principle of human beings. All of us should practice Ahimsa. 

    Conclusions: I. We all know the real meaning of Ahimsa. 
    Conclusions: II. Ahimsa promotes global harmony. 

    a. only conclusion I follows
    b. only conclusion II follows
    c. Neither I conclusion nor II follows
    d. Both conclusion I & II follow

    Ans. Neither I conclusion nor II follows

    Explanation: The given statement is the suggestion. While, Both conclusions are assumptions. Hence, option (c.) is the correct answer.

    SSC CGL Syllabus 2018: Tier I, II, III and IV with Exam Pattern

    Question 19.Of a cubical container, all the six faces have different markings indicating the position of the equipment packed inside. Which symbol is opposite the face having C?

    a. Z
    b. B
    c. X
    d. Y

    Ans. Z

    Explanation: From first two figures, we can conclude that marking ‘X’ and ‘B’ are just opposite to each other. From last two figures, it can be concluded that ‘A’ & ‘Y’ and ‘C’ & ‘z’ are opposite to each other. Hence, option (a.) is the correct answer.

    Question 20.Identify the diagram that best represents the relationship among classes given below

    Minutes, Days, Months

    a. 

    b. 

    c. 

    d. 

    Ans. a.

    Explanation: In a month, there are 30/31 days and in 1 day, there are 720 minutes. Hence, option (a.) is the correct answer.

    Question 21.Which answer figure will complete the pattern in the question figure?

    a. 

    b. 

    c. 

    d. 

    Ans. b.
    Explanation: divide the whole image in quadrants, the image in second quadrant will be the mirror image of fourth quadrant. Hence, option (b.) is the correct answer.

    Question 22.From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/embedded.

    a. 

    b. 

    c. 

    d. 

    Ans. a.
    Explanation:  Superimpose the given problem figure on every optional figures, you can easily find that option (a.) is the most appropriate answer.

    Question 23.A piece of paper is folded and cut as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened

    a. 

    b. 

    c. 

    d. 

    Ans. b.
    Explanation: If you reverse the punching process, then you will find that the right answer will be option (b.).

    Question 24.If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given figure?

    a. 

    b. 

    c. 

    d. 

    Ans. c.
    Explanation: in mirror image, object is inverted by 180 degrees. Hence, option (c.) is the correct answer.

    Question 25.In the question, a word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, e.g., G can be represented by 03, 12, etc., and 'L' can be represented by 57, 65, etc. Similarly you have to identify the set for the word 'DATE'

    a. 23, 68, 24, 97
    b. 14, 96, 11, 85
    c. 23, 96, 40, 85
    d. 32, 89, 10, 68

    Ans. 23, 68, 24, 97

    Explanation:  Let us find all coding of the word DATE.

    D= 00, 14, 23, 32, 41;

    A= 55, 68, 77, 89, 96;

    T= 01, 10, 24, 33, 42;

    E= 56, 69, 78, 85, 97;

    Hence, the correct answer among the given options will be option (a.).

    SSC CGL Tier-I Exam Previous Year Papers with Solutions

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    X

    Register to view Complete PDF