1. Home
  2. |  
  3. SSC 2018 |  

SSC CGL solved question paper Tier-I exam held on 31st August 2016: General Intelligence & Reasoning

May 23, 2018 18:40 IST
    SSC CGL solved paper
    SSC CGL solved paper

    In this article, we have given all 25 solved questions of General Intelligence & Reasoning asked in SSC CGL tier-1 exam held on 31st August, 2016 (Morning shift). Please find the question’s distribution for this particular paper in the table given below-

    Sub-topics

    No. of questions

    Analogy

    3

    Alphabet test

    2

    Arithmetical Reasoning

    2

    Mathematical Operations

    2

    Inserting the missing character

    1

    Series

    2

    Odd one out

    3

    Statement and conclusions

    1

    Direction sense test

    1

    Analytical reasoning

    2

    Matrix

    1

    Coding-Decoding

    1

    Mirror Image

    1

    Paper Folding & Cutting

    1

    Completion of incomplete pattern

    1

    Embedded figure

    1

    From the above table, we can tally that questions are asked from all the important topics of General Intelligence & Reasoning. Almost no topic is left. However, questions asked from Analogy, Series, Odd one out, Analytical reasoning, and Mathematical operations were in higher numbers. Hence, with this observation, we can infer that you should prepare each topic of the prescribed syllabus for General intelligence & reasoning by SSC. Now, Let us have a look of these questions-

    Question 1.Select the related word/letters/numbers from the given alternatives: 

    CURE : DISEASE :: HEAL : ? 

    a. Illness
    b. Injury
    c. Recover
    d. Sick

    Ans. Injury

    Explanation: As a disease is cured, similarly an injury is healed.

    Question 2.Select the related word/letters/numbers from the given alternatives: 
    DBCE : QOPR :: JLKI : ?   

    a. YWXU
    b. WYXV
    c. WXYV
    d. WYVX

    Ans. WYXV

    Explanation: consider the following table to answer this problem-

    A

    B

    C

    D

    E

    F

    G

    H

    I

    J

    K

    L

    M

    N

    O

    P

    Q

    R

    S

    T

    U

    V

    W

    X

    Y

    Z

    Hence, JLKI will be equivalent to  WYXV.

    Question 3.Select the related word/letters/numbers from the given alternatives: 
    6 : 42 :: 12 : ?

    a. 48
    b. 72
    c. 60
    d. 84

    Ans. 84

    Explanation: 6*7=42; similarly, 12*7 = 84;

    SSC CGL 2018 General Intelligence and Reasoning Preparation Strategy: Detailed Topic-wise Syllabus

    Question 4. Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives. 

    a. High-Up
    b. Past-Present
    c. Often-Seldom
    d. Fresh-Stale

    Ans. High-Up

    Explanation: All except High-Up are exact opposite to each other.

    Question 5. Find the odd word/letters/number from the given alternatives.

    a. AOU
    b. EOI
    c. UIE
    d. ALO

    Ans. ALO

    Explanation: All except ALO comprised of the vowels.

    Question 6. Find the odd word/letters/number from the given alternatives.

    a. 13
    b. 17
    c. 29
    d. 87

    Ans. 87

    Explanation: All except 87 are prime numbers.

    Question 7.Arrange the following words as per order in the dictionary and choose the one that comes first:

    1. Temple 2. Tenant 3.Terminate 4.Temperature

    a. Temple
    b. Tenant
    c. Terminate
    d. Temperature

    Ans. Temperature

    Explanation: The correct order of the above words in the dictionary is as follow-

    Temperature > Temple > Tenant > Terminate.

    Hence, Temperature is the correct answer.

    Question 8.A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
    NOM, QRP, TUS, ?

    a. WAX
    b. HUT
    c. WXV
    d. HTU

    Ans. WXV

    Explanation: the series contains the consecutive letters in different pattern.

    MNO ---> NOM;

    PQR ---> QRP;

    STU -----> TUS;

    VWX -----> WXV;

    Question 9.A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

    1,3,7,13,21,?

    a. 27
    b. 29
    c. 31
    d. 33

    Ans. 31

    Explanation: The series progresses in the multiples of 2 i.e. 2, 4, 6, 8, and 10.

    Hence, next number will be 21 + 10=31.

    Question 10.If it is Saturday on 27thSeptember, what day will it be on 27thOctober of the same year?

    a. Thursday
    b. Sunday
    c. Friday
    d. Monday

    Ans. Monday

    Explanation: The month of September contains 30 days and October is comprised of 31 days.

    Hence, 27thOctober will be 30thday from 27thSeptember.

    30 = 7*4 +2= Saturday + 2= Monday;

    SSC CGL 2018 Tier-I Exam: Preparation Tips and Strategy

    Question 11.The ratio of the ages of man and his wife is 4:3. After 4 years, the ration will be 9:7. If at the time of marriage, the ratio was 5:3, how many years ago were they married?

    a. 12
    b. 24
    c. 5
    d. 8

    Ans. 12

    Explanation: Let the man’s age= 4x; then, wife’s age= 3x;

    After 4 years,

    (4x + 4)/(3x + 4) = 9/7; => x = 8;

    Hence, the current age of man and his wife is 32 years and 24 years respectively.

    Suppose, they were married y years before; then,

    (32 – y)/(24 - y)=5/3; => y= 12 years.

    Question 12.From the given words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word.

    ALTERNATIVES

    a. ALTER
    b. NATIVE
    c. TEN
    d. NATIONAL

    Ans. NATIONAL

    Explanation: The given word does not contain letter ‘O’. hence, option (d.) is the correct answer.

    Question 13.If code P is denoted by 7, X by 9, M by 5, Z by 8, L by 2, T by 1, then ZLTPXM will be

    a. 812851
    b. 821591
    c. 812715
    d. 821795

    Ans. 821795

    Explanation: P --> 7; X --> 9; M ----> 5 ; Z ---> 8; L---> 2; T ---> 1;

    Hence,  ZLTPXM == 821795;

    Question 14.If 24x2=84, and 32x3=69, then 13x3=?

    a. 38
    b. 93
    c. 16
    d. 10

    Ans. 93

    Explanation: 24 x 2 --à 42*2 = 84;

    32 x 3 ---> 23*3 = 69;

    13 x 3 ----> 31*3=93;

    Question 15.If + means division, - means multiplication, '÷' means subtraction, x means addition, and < means less than, then which of the following is false

    a. (10+2)÷7 < (10÷7)+2
    b. (10-7)x2 < (10x2)-7
    c. (10X7)-2 < (10-2)x7
    d. (10÷2)+7 < (10+7)x2

    Ans. (10X7)-2 < (10-2)x7

    Explanation: Swap the symbols given in the question –

    Option (a.): (10+2)÷7 < (10÷7)+2 ; => (10 /2) – 7 < (10-7) /2; => 5-7 < 3/2; => -2 < 1.5; Which is True.

    Option (b.): (10-7)x2 < (10x2)-7; => (10 * 7) + 2< (10 + 2)* 7; => 72< 84; Which is true.

    Option (c.):  (10X7)-2 < (10-2)x7; => (10 + 7)*2< (10*2)+7; => 34 < 27; Which is False.

    Hence, option (c.) is the appropriate answer to this problem.

    Question 16.Select the missing number from the given responses. 


    a. 1
    b. 4
    c. 9
    d. 25

    Ans. 25

    Explanation: All nodes are the squares of the consecutive numbers. Hence, the appropriate answer will be 52 = 25.

    Question 17.Ram went 20 meters to the north then turned towards east and walked another 5 meters, then he turned towards right and covered 20 meters. How far is he from the starting point?

    a. 3 m
    b. 4m
    c. 5 m
    d. 6 m

    Ans. 5 m

    Explanation: hence, the correct distance between the starting and destination point will be 5 meters.

    Question 18.One or two statements are given followed by two or more conclusions/assumptions, I, II, III, IV. You have to consider the statement to be true, even if it seems to be at variance from commonly known facts. You are to decide which of the given conclusions/assumptions can definitely be drawn from the given statement.

    Statement: 

    1. All goats are tigers.
    2. All tigers are lions.

    Conclusion:

    I. All tigers are goats. 
    II. All lions are tigers. 
    III. No goat is a lion.
    IV. No lion is a goat.

    a. Only Conclusion III & IV follow
    b. Only Conclusion I & II follow
    c. None of the Conclusions follows
    d. All Conclusions follow

    Ans. None of the Conclusions follows

    Explanation: The figure given below clearly states that none of the given conclusions supports the statements.

    SSC CGL Syllabus 2018: Tier I, II, III and IV with Exam Pattern

    Question 19.In the question figure how many squares are there in all? Select from the given alternatives. 


    a. 12
    b. 14
    c. 10
    d. 11

    Ans. 14

    Explanation: The total number of squares= 9 + 4 + 1 =14.

    Question 20.In the following figure, triangle represents teachers, square represents merchants and circle represents social workers. Which number space represents Teachers, who are social workers? 


    a. 3
    b. 2
    c. 4
    d. 5

    Ans. 2

    Explanation:  It is obvious from the figure that number 2 represents teachers, who are social workers too.

    Question 21.Which answer figure will complete the pattern in the question figure? 

    a. 
     
    b. 

    c. 
     
    d. 

    Ans. a
    Explanation:
    The images in second & fourth quadrants are same. Hence, images in first quadrant and third will be same.

    Question 22.From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/embedded. 

    a. 
     
    b. 

    c. 
     
    d. 

    Ans. a.

    Explanation: Superimpose the problem image on the each option and you will find option (a.) the most fitted one.

    Question 23.A piece of paper is folded and cut as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened. 

    a. 
     
    b. 

    c. 
     
    d. 

    Ans. d.

    Explanation: by reversing the process after punching, we will get the final shape as depicted in option(d.).

    Question 24.If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given figure? 

    a. 
     
    b. 

    c. 
     
    d. 

    Ans. a

    Explanation: The glass image is always 180 degrees inverted through the mirror. Hence, option(a.) is the most appropriate answer.

    Question 25.In this question, the sets of numbers given in the alternatives are represented. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, e.g., D can be represented by 02, 10, etc., and 'R' can be represented by 55, 67, etc. Similarly you have to identify the set for the word 'BEAR'.


    a. 13,11,12,78
    b. 31,22,23,97
    c. 42,34,42,79
    d. 23,50,33,67

    Ans. 23,50,33,67

    Explanation: Let us find all possible combinations for the word BEAR.

    B = 10, 23, 34, 41, 52;

    E = 13, 21, 32, 44, 50;

    A = 14, 22, 33, 40, 51;

    R = 55, 67, 79, 86, 98;

    From this number combinations, we can conclude that option(d.) is the most appropriate answer to this.

    SSC CGL Tier-I Exam Previous Year Papers with Solutions

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF