Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. SSC 2018|  

SSC CGL solved question paper Tier-I exam held on 4 September 2016: General Intelligence & Reasoning

Jun 22, 2018 15:42 IST
    SSC CGL solved paper
    SSC CGL solved paper

    In this article, we are providing you all 25 solved questions of General Intelligence & Reasoning asked in SSC CGL tier-1 exam held on 4thSeptember, 2016 (Morning shift). Please go through the following table to find the distribution of the asked questions-

    Sub-topics

    No. of questions

    Analogy

    3

    Alphabet test

    2

    Mathematical Operations

    1

    Inserting the missing character

    2

    Blood Relations

    1

    Series

    2

    Odd one out

    3

    Arithmetic Reasoning

    1

    Statement and conclusions

    1

    Direction sense test

    1

    Analytical reasoning

    1

    Coding-Decoding

    2

    Mirror Image

    1

    Venn Diagrams

    1

    Paper Folding & Cutting

    1

    Completion of incomplete pattern

    1

    Embedded figure

    1

    From the above table, we can conclude that there is no topic, which is left in the exam. However, questions asked from analogy, alphabet test, series, odd one out, and coding-decoding were in higher numbers. Hence, from this observation, we can suggest that an aspirant must prepare each topic stated in the syllabus of General intelligence & reasoning prescribed by SSC in its notification. Now, please have a look at the asked questions-

    Question 1.Select the related word/letters/number from the given alternatives.

    Play: Actor:: Concert:? 

    a. Symphony
    b. Musician
    c. Piano
    d. Percussion

    Ans. Musician

    Explanation: ‘Actor’ performs in ‘Play’. Similarly, ‘Musician’ performs in ‘Concert’.

    Question 2.Select the related word/letters/number from the given alternatives.
    EGIK : FILO :: FHJL : ?

    a. JGMP
    b. JGPM
    c. GJMP
    d. GMJP

    Ans. GJMP

    Explanation: EGIK ----------(+1)(+2)(+3)(+4) -----------> FILO;

    Similarly, FHJL----------(+1)(+2)(+3)(+4) -----------> GJMP.

    Question 3.Select the related word/letters/number from the given alternatives.
    583 : 295 :: 486 : ?

    a. 291
    b. 378
    c. 487
    d. 581

    Ans. 378

    Explanation: 5 + 8 + 3 = 2 + 9 + 5 = 16;

    Similarly, 4 + 8 + 6 = 3 + 7 + 8 = 18;

    SSC CGL 2018 General Intelligence and Reasoning Preparation Strategy: Detailed Topic-wise Syllabus

    Question 4.Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives.

    (A) Fire 
    (B) Light 
    (C) Gas 
    (D) Water

    a. A
    b. B
    c. C
    d. D

    Ans. D

    Explanation: All except water are used as an energy source. Hence, option(d.) is the correct answer.

    Question 5.Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives.

    (A) ECBY 
    (B) RTUX 
    (C ) GEDA 
    (D) WUTQ

    a. A
    b. B
    c. C
    d. D

    Ans. B

    Explanation: E -----(-2)------- C ------- (-1) -----B ----(-3) -----Y;

    G -----(-2)------- E ------- (-1) -----D ----(-3) -----A;

    W -----(-2)------- U ------- (-1) -----T ----(-3) -----Q;

    But, R -----(+2)------- T ------- (+1) -----U ----(+3) -----Y;

    Hence, option(b.) is the right answer.

    Question 6.Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives.
    (A) 52-61 
    (B) 43-54 
    (C ) 72-83 
    (D) 18-29

    a. A
    b. B
    c. C
    d. D

    Ans. A

    Explanation: 5 + 2 = 7; 6 + 1= 7; => 7-7=0;

    4 + 3 = 7; 5 + 4 = 9; => 9-7=2;

    7 + 2 = 9; 8 + 3=11; => 11- 9=2;

    1 + 8 = 9; 2 + 9= 11; 11- 9 =2;

    Hence, the right answer is opton(a.).

    Question 7.Arrange the following words as per order in the dictionary.
    1. Fraudulent 
    2. Fraught 
    3. Fraternity 
    4. Franchise 
    5. Frantic

    a. 5,4,1,2,3
    b. 4,5,3,1,2
    c. 4,3,5,1,2
    d. 3,4,5,2,1

    Ans. 4,5,3,1,2

    Explanation: The correct order of words as per the dictionary is as follows-

    Franchise > Frantic > Fraternity > Fraudulent > Fraught;

    Question 8.Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it?
    H__JH__IJHHI__HH__JH

    a. I H J I
    b. H I H I
    c. I H I J
    d. H J H J

    Ans. I H J I

    Explanation: In the given sequential series, H is always followed by H and prefixed with I. Similarly, HH is prefixed with J and followed by I. Hence, option(a.) will be the right answer.

    Question 9.Which number will complete the series?

    63, 72, 81, 90, ____, 108

    a. 80
    b. 99
    c. 100
    d. 117

    Ans. 99

    Explanation: The odd pairs in the given series are the odd multiple of 9 and even pairs are the even multiples of 9. Hence, the required answer = 9*11=99;

    Question 10.Rajiv is the brother of Arun. Sonia is the sister of Sunil. Arun is the son of Sonia. How is Rajiv related to Sunil?

    a. nephew
    b. son
    c. brother
    d. father

    Ans. nephew

    Explanation: From the given figure, we can deduce that Rajiv is nephew of Sunil.

    SSC CGL 2018 Tier-I Exam: Preparation Tips and Strategy

    Question 11.A mother is five times older than her daughter. After 5 years, she would be 3 times older than her daughter. Find the mother's present age.

    a. 20 years
    b. 22 years
    c. 25 years
    d. 29 years

    Ans. 25 years

    Explanation: Mother = 5* Daughter;

    Mother + 5 = 3*(Daughter +5);

    By Solving both the equations-

    5*Daughter + 5= 3 * Daughter + 15;

    2* Daughter = 10; => Daughter= 5;

    Hence, the age of mother = 5*5= 25 years;

    Question 12.From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word:

    PRONOUNCEMENT
    a. MOUNT
    b. CEMENT
    c. PAVEMENT
    d. NOUN

    Ans. PAVEMENT

    Explanation: The given word does not contain the letter ‘V’. Hence, option (c.) is the correct answer.

    Question 13.If SYSTEM is written as RXRSDL. How can CORRECT be written in that code?

    a. BNQQDBS
    b. BQQNDBS
    c. BNQQBDS
    d. BNQDQBS

    Ans. BNQQDBS

    Explanation:  SYSTEM -------------(-1)(-1)(-1)(-1)(-1)(-1)---------------> RXRSDL;

    CORRECT-------------(-1)(-1)(-1)(-1)(-1)(-1)---------------> BNQQDBS;

    Question 14.If A means +, B means ×, C means ÷, D means −, then the value of given equation will be?

    9A2B6D4C2

    a. 16
    b. 19
    c. 27
    d. 30

    Ans. 19

    Explanation: Putting the given values in the problem, we get-

    = 9 + 2 x 6 – 4 /2;

    =9 + 12 -2;

    =19;

    Question 15.If, 4x3=14; 5x4=18; 6x5=22; Then find the value of 7x6=?

    a. 20
    b. 26
    c. 30
    d. 42

    Ans. 26

    Explanation: 4 + 3 = 7 x 2= 14;

    5 +4 =9 x 2 = 18;

    6 + 5 = 11 x 2 = 22;

    7 + 6 = 13 x 2 = 26;

    Question 16.Select the missing number from the given responses:

    a. 6
    b. 9
    c. 5
    d. 4

    Ans. 5

    Explanation: 7 * 8 = 56; 11 * 9 =99;

    Hence, 9*x =45; => x=5;

    Question 17.Rita travelled 35 Km from a point towards South and then turned left and travelled 20 Km and finally turned left again and travelled 35 Km. In which direction is she from the starting point?

    a. East
    b. West
    c. North
    d. South

    Ans. North

    Explanation: From the given figure, the right answer is North.

    Question 18.Consider the given statement/s to be true and decide which of the given conclusions/assumptions can definitely be drawn from the given statement.

    Statement: To achieve economic development, people should work hard.
    Conclusions: I: Economic development is directly related to people's hardwork.
    II: Working hard by all the people is impossible
    a. Only I follows
    b. Only II follows
    c. Both I and II follow
    d. Neither I nor II follows

    Ans. Only I follows

    Explanation: Second conclusion is explicitly irrelevant to the statement. While, Conclusion-I conforms to it. Hence, option(a.) is the correct answer.

    SSC CGL Syllabus 2018: Tier I, II, III and IV with Exam Pattern

    Question 19.Find the number of triangles in the figure.

    a. 12
    b. 18
    c. 22
    d. 26

    Ans. 18

    Explanation: By counting the triangles, we can observe that there are 18 triangles in the given figure.

    Question 20.Which of the answer figures best represents the relation between:

    Shirt, Garments, Clothes


    Ans. (1)

    Explanation: Shirt is a garment and garment is a category of the clothes.

    Question 21.Which answer figure will complete the pattern in the question figure?

    Explanation: The answer figure will be the reflection of the image given in the second quadrant. Hence, option(4.) will be the right answer.

    Question 22.From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/embedded.

    Explanation: Superimpose the problem figure on each option’s image. Hence, option(a.) will be the right answer.

    Question 23.A piece of paper is folded and punched as shown below in question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened.
     

    Explanation: If you reverse the punching process, then you will find that the right answer will be option (2.).

    Question 24.The mirror image of a word is seen as given below. What is the actual word?

    Explanation: in mirror image, object is inverted by 180 degrees. Hence, option (4.) is the correct answer.

    Question 25.In the question, a word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its coloumn,e.g., B can be represented by 00,13, etc, and A can be represented by 55,69, etc. You have to identify the set for the word 'LION'.


    a. 03, 55, 76, 33
    b. 11, 65, 77, 22
    c. 23, 79, 85, 43
    d. 11, 88, 99, 22

    Ans. 11, 88, 99, 22

    Explanation:  Let us find all coding of the word LION.

    L= 03, 11, 24, 32, 40;

    I= 56, 65, 79, 88, 97;

    O= 58, 67, 76, 85, 99;

    N= 01, 14, 22, 30, 43;

    Hence, the correct answer among the given options will be option (b.).

    SSC CGL Tier-I Exam Previous Year Papers with Solutions

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF