1. Home
  2. |  
  3. SSC 2018|  

SSC CGL solved question paper Tier-I exam held on 7 September 2016: General Intelligence & Reasoning

Jul 3, 2018 19:34 IST
    SSC CGL solved paper
    SSC CGL solved paper

    In this article, you will get all 25 solved questions of General Intelligence & Reasoning asked in SSC CGL tier-1 exam held on 7thSeptember, 2016 (Morning shift). Please go through the following table to find the distribution of the asked questions-

    Sub-topics

    No. of questions

    Analogy

    3

    Alphabet test

    2

    Mathematical Operations

    1

    Inserting the missing character

    2

    Blood Relations

    1

    Series

    2

    Odd one out

    3

    Arithmetic Reasoning

    1

    Statement and conclusions

    1

    Direction sense test

    1

    Analytical reasoning

    1

    Coding-Decoding

    2

    Mirror Image

    1

    Venn Diagrams

    1

    Paper Folding & Cutting

    1

    Completion of incomplete pattern

    1

    Embedded figure

    1

    From the above table, we can conclude that there is no topic, which is left in this exam. However, questions asked from analogy, alphabet test, series, odd one out, and coding-decoding were in higher numbers. Hence, from this observation, we can suggest that you must prepare each topic stated in the syllabus of General intelligence & reasoning prescribed by SSC in its notification. Now, please have a look at the asked questions-

    Question 1.Select the related word/letters/number from the given alternatives.
    Bacteria : Microscope :: Moon : ? 

    a. Night
    b. Earth
    c. Satellite
    d. Telescope

    Ans. Telescope

    Explanation: Bacteria can be observed through Microscope. Similarly, Telescope is used for observing the Moon.

    Question 2.Select the related word/letters/number from the given alternatives.
    LNPR :TVXZ : NPRT : ?

    a. FHJL
    b. FLJH
    c. VXZB
    d. JLHF

    Ans. VXZB

    Explanation: LNPR ------(+8) (+8) (+8) (+8)---------- TVXZ;

    Similarly, NPRT------(+8) (+8) (+8) (+8)---------- VXZB;

    Question 3.Select the related word/letters/number from the given alternatives.
    27 : 125 : 64 : ?

    a. 517
    b. 162
    c. 216
    d. 273

    Ans. 216

    Explanation: (3)3: (5)3:: (4)3: (6)3;

    Hence, the correct answer will be 216.

    SSC CGL 2018 General Intelligence and Reasoning Preparation Strategy: Detailed Topic-wise Syllabus

    Question 4. Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives.

    a. Novel
    b. Paper
    c. Pencil
    d. Pen

    Ans. Novel

    Explanation: All except Novel are used for writing. Novel is a pre-written piece of content.

    Question 5. Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives.

    a. acDD
    b. egHH
    c. ikLL
    d. QSTt

    Ans. QSTt

    Explanation: All except QSTt have their first two letter in small case and later in upper case.

    Question 6. Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives.

    a. 65 - 90
    b. 73 - 97
    c. 112 - 137
    d. 162 - 187

    Ans. 73 – 97

    Explanation: All except 73 – 97 are not prime numbers. Hence, option(b.) is the correct answer.

    Question 7.Arrange the following words as per order in the dictionary
    a. Guarantee b. Group c. Grotesque d. Guard e. Groan

    a. a, c, e, b, d 
    b. b, e, a, d, c
    c. b, c, e, a, d
    d. e, c, b, a, d

    Ans. e, c, b, a, d

    Explanation: The correct order of words as per the dictionary is as follows-

    Groan > Grotesque > Group > Guarantee > Guard;

    Question 8.Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it?
    xy_kx_zk_yzk xyz_ _

    a. zyxkx
    b. zykxz
    c. zkxyk
    d. zxykx

    Ans. zyxkx

    Explanation: In the given sequential series, ‘xy’ is followed by ‘z’, ‘kx’ is followed by ‘y’, ‘zk’ is followed by ‘x’, and ‘yz’ is followed by ‘k’. Hence, ‘zyxkx’ will be the correct answer.

    Question 9.Find the missing number in the series: 
    219, 211, 204, 198, ?, 189

    a. 189
    b. 192
    c. 193
    d. 196

    Ans. 193

    Explanation: The series in the decreasing order by (-8)(-7)(-6)(-5)(-4) and so on.

    Hence, the correct answer will be= 198 – 5 = 193;

    Question 10.If M is the sister of Z, Z is the wife of P and P is the son of A, how Z relates to A?

    a. Daughter-in-law
    b. Daughter
    c. Wife
    d. Mother

    Ans. Daughter-in-law

    Explanation: As shown in the given figure, Z is the daughter in law of A.

    SSC CGL 2018 Tier-I Exam: Preparation Tips and Strategy

    Question 11.The sum of ages of 4 children born at intervals of 4 years each is 60. What is the age of the youngest child?

    a. 7
    b. 9
    c. 10
    d. 12

    Ans. 9

    Explanation: Let the younger child’s age= x years;

    x + (x+4) + (x+8) + (x+12)=60;

    4x + 24 = 60;  => x = 9;

    Question 12.From the given alternative words, select the word which cannot be formed using the letters of the given word: 

    ENVIRONMENT

    a. OINTMENT
    b. MENTOR
    c. VENOM
    d. TRIM

    Ans. OINTMENT

    Explanation: There are no two ‘T’s in the given word. Hence, OINTMENT cannot be formed with given word.

    Question 13.In a certain code ‘CAMEL’ is written as ‘MFNBD’. How shall ‘TIGER’ be written in that code?

    a. SFUJH
    b. SFHJU
    c. SFJUH
    d. SHFJU

    Ans. SFHJU

    Explanation:

    Question 14.If x stands for - , + means x , ÷ means + and - means ÷ , then what is the value of the given expression?
    175 - 25 ÷ 5 + 2 x 3 + 10 = ?

    a. -13
    b. 160
    c. 240
    d. 2370

    Ans. -13

    Explanation:

    = 175 / 25 + 5 x 2 – 3 x 10;

    = 7 + 10 -30;

    = -13;

    Question 15.If 4 * 2 = 3 and 8 * 4 = 3 ,then 21 * 7 = ?

    a. 4
    b. 3
    c. 8
    d. 16

    Ans. 4

    Explanation: (4 + 2) /2 =3;

    (8 + 4) / 4 = 3;

    Similarly,

    (21 + 7) / 7 = 4;

    Question 16.Select the missing numbers from the given alternatives 


    a. 9
    b. 16
    c. 25
    d. 36|

    Ans. 9

    Explanation: Evaluate the question column wise-

    (17 -12)2 = 25;

    (11 – 13)2 = 4;

    (19 – 16)2 = 9;

    Question 17.A man walks 5 kilometre towards South and then turns to the right. After walking 3 kilometre, he turns to the left and walks 5 kilometre. Now in which direction is he from the starting point?

    a. West
    b. South
    c. North-East
    d. South-West

    Ans. South

    Explanation: From the figure stated below, we can observe that finally he will head towards South direction.

    Question 18.Consider the given statement/s to be true and decide which of the given conclusions/assumptions can definitely be drawn from the given statement.
    Statements: Life means stresses and strains. 
    Stresses and strains have an adverse effect on life. 
    Conclusions: I. Life is not worth living. 
    II. One should avoid stresses and strains in life.

    a. Only conclusion I follows
    b. Only conclusion II follows
    c. Both conclusion I and conclusion II follow
    d. Neither conclusion I nor conclusion II follows

    Ans. Only conclusion II follows

    Explanation: Conclusion (I) is not related to the statement and Conclusion (II)satisfies the statement. Hence, option(b.) is the correct answer to the given problem.

    SSC CGL Syllabus 2018: Tier I, II, III and IV with Exam Pattern

    Question 19.How many triangles are there in this geometric figure? 


    a. 12
    b. 16
    c. 18
    d. 20

    Ans. 18

    Explanation: By counting the triangles, we can observe that there are 18 triangles in the given figure.

    Question 20.Which of the answer figures best indicates the relationship between:
    Doctors, Nurses, Hospital

    Explanation: Doctors and Nurses work in a hospital. Hence, Option(a.) will be the suitable figure to represent the entities.

    Question 21.Which answer figure will complete the pattern in the question figure? 

    Explanation: The answer figure will be the reflection of the image given in the second quadrant. Hence, option(2.) will be the right answer.

    Question 22.From the given answer figures, select the one in which the question figure is hidden/embedded


    Explanation: Superimpose the problem figure on each option’s image. Hence, option(4.) will be the right answer.

    Question 23.A piece of paper is folded and cut as shown below in the question figures. From the given answer figures, indicate how it will appear when opened.

    Explanation: If you reverse the punching process, then you will find that the right answer will be option (1).

    Question 24.If a mirror is placed on the line MN, then which of the answer figures is the right image of the given figure?

    Explanation: in mirror image, object is inverted by 180 degrees. Hence, option (4.) is the correct answer.

    Question 25.In the question, a word is represented by only one set of numbers as given in any one of the alternatives. The sets of numbers given in the alternatives are represented by two classes of alphabets as in two matrices given below. The columns and rows of Matrix I are numbered from 0 to 4 and that of Matrix II are numbered from 5 to 9. A letter from these matrices can be represented first by its row and next by its column, e.g., 'G' can be represented by 01 and 'P' can be represented by 10, 44, etc. Similarly you have to identify the set for the word 'BARK'

    a. 32, 55, 69, 24
    b. 32, 03, 66, 57
    c. 67, 42, 66, 00
    d. 23, 30, 66, 97

    Ans. 67, 42, 66, 00

    Explanation: Let us find all coding of the word BARK.

    B= 67, 78;

    A= 03, 42;

    R= 13, 23;

    K= 24, 00;

    Hence, the correct answer among the given options will be option (c).

    SSC CGL Tier-I Exam Previous Year Papers with Solutions

     

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF