1. Home
  2. |  
  3. Civil Services |  

UPSC IAS Prelims 2015 : Current Affairs : MCQ Set 2

Jun 16, 2015 18:00 IST


    1. With reference to Philae Comet Lander, consider the following statements:

      1. It is robotic Lander of European Space Agency (ESA).
      2. It separated from its mother Spacecraft Rosetta in 2014 to land on the Comet 67P/Churyumov-Gerasimenko
      3. Rosetta was launched in 2004 from Kourou, French Guiana.

    Select the correct option using the codes given below

    (a) 1 and 2 only
    (b) 2 and 3 only
    (c) 1 and 3 only
    (d) 1, 2 and 3

    Answer .d

    2. Which State has introduced Right to Clearance?

     (a) Telangana
     (b) Maharashtra
     (c) Gujarat
     (d) Andhra Pradesh

    Answer .a

    3. Choose the false statement among the following statements:

      (a) Central Government has launched 1500 crore Indian Nuclear Insurance Pool (INIP) in a bid to offset financial burden of foreign nuclear suppliers.
      (b) The pool is set up by General Insurance Corporation (GIC) of India and 15 other non-life insurers.
      (c)  Civil Liability for Nuclear Damage Act  which gives the operator the Right to Recourse and allow it to sue the suppliers in case of any accident were seen as being a major hindrance to the growth of the nuclear industry .
     (d) Indian Nuclear Insurance Pool (INIP) became 27th nuclear insurance pool in the world managing nuclear liabilities.

    Answer .b

    4. With reference to Bharatiya Mahila Bank (BMB), consider the following statements:

       1. Bharatiya Mahila Bank (BMB) has won The Asian Banker Achievement Award 2015 for Technology Implementation in the category of Best Outsourcing Project (New Bank).
      2. Mrs. Usha Ananthasubramanian is the Chairman and Managing Director of the Bank.

    Which of the statements given above is/are correct?

      (a) 1 only
      (b) 2 only
      (c) Both 1 and 2
      (d) None of these

    Answer .c

    5. Which of the following are recommendations of Bibek Debroy Committee on restructuring of Indian Railways?

        1. Set up a Railway Regulatory Authority of India (RRAI) statutorily, with an
    independent budget.
        2. Railway Budget should be phased out with gross budgetary support to Indian Railways.
        3.  Private entry into running both freight and passenger trains in competition with IR
    should be allowed.

    Select the correct answer using the code given below

    (a) 1 only
    (b) 1 and 2 only
    (c) 1, 2 and 3
    (d)  2 and 3 only

    Answer .c

    6. Consider the following statements:

      1. The Sangeet Natak Akademi - India's national academy for music, dance and drama - is the first National Academy of the arts set-up by the Republic of India in 1952.
      2. The Sangeet Natak Akademi is presently an Autonomous Body of the Ministry of Human Resource Development, Government of India.
      3. Film-maker M.S. Sathyu has been conferred Sangeet Natak Akademi fellowships for the year 2014.

     Select the correct option using the codes given below

    (a) 1 and 2 only
    (b) 1 and 3 only
    (c) 2 and 3 only
    (d) 1, 2 and 3

    Answer .b

    7. With reference to Middle East Respiratory Syndrome (MERS), consider the following statements:

        1. MERS is caused by a corona virus, a type of virus which includes the common cold and SARS (severe acute respiratory syndrome).
        2. First cases emerged in the Middle East in 2012, and the first death in Saudi Arabia in June that year.
        3. Most people infected with MERS-CoV developed severe acute respiratory illness, including fever, cough, and shortness of breath.
        4. Since May 2015, the Republic of Korea has been investigating an outbreak of MERS.

       Select the correct option using the codes given below

        (a) 1, 2and 3 only
        (b) 2 and 3 only
        (c) 2 and 3 only
        (d) 1, 2, 3 and 4

    Answer .d

    8. Which among these is the India’s first indigenously-built largest aircraft carrier?

        (a)INS Vikrant
       (b) INS Vikramaditya
       (c)INS Khukri
       (d)INS Kolkata

    Answer .a

    9. With reference to Land Boundary Agreement (LBA), consider the following statements:

       1. Bangladesh and India will implement the Land Boundary Agreement (LBA) of 1974 and Protocol of 2011, in a phased manner between July 31, 2015 and June 30, 2016.
      2. on July 31, 2015 -the “Appointed Day.” The enclaves on both sides of the border “shall stand transferred to the other” by the midnight of the day.
      3. In the exchange of enclaves, India will transfer 111 enclaves with a total area of 17,160.63 acres to Bangladesh, while Bangladesh would transfer 51 enclaves with an area of 7,110.02 acres to India.
      4. The Protocol (referred to as the 2011 Protocol) to the 1974 LBA, signed on 6th September 2011 during the visit of the Prime Minister to Bangladesh.

       Select the correct option using the codes given below

       (a) 1, 2and 3 only
       (b) 2 and 3 only
       (c) 2 and 3 only
       (d) 1, 2, 3 and 4

    Answer .d

    10. The Motor Vehicles Agreement (MVA) in SAARC has been signed by

    (a) BBIN
    (b)BBAF
    (c)BCIM
    (d)RIC

    Answer .a

    For more Prelims Questions click here

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF