Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Civil Services|  

UPSC IAS Prelims 2016: GS Polity Questions: Vice President

Jun 16, 2016 17:57 IST

    Indian Polity is easy to understand but it is harder to attempt the questions correctly in the UPSC IAS prelims Exam because of the ambiguous nature of such questions. In UPSC IAS Prelims Exam, there will 15 to 20 questions from the subject GS Polity alone. So, the UPSC IAS Exam aspirants have greater chance to score better in this section. The nature of Indian Polity Questions to be asked in General studies Paper I of UPSC IAS Prelims Exam will be more static and the static part of any subject considered as the easiest part to prepare well.


    To the rescue of the UPSC IAS aspirants, here we present the set of very useful MCQs of GS Indian Polity for the Preparation of UPSC IAS Prelims Exam:

    1. Who among the following occupied the second highest office in India?
    a.    Chief Justice of India
    b.    Prime Minister
    c.    Vice-President
    d.    Governors of State

    Answer: c

    Explanation:


    The Vice-President occupies the second highest office in the country. He is accorded a rank next to the President in the official warrant of precedence. This office is modelled on the lines of the American Vice-President.

    2.    Consider the following statements regarding the election of Vice-President:
    I.    The Vice-President, like the president, is elected not directly by the people but by the method of indirect election.
    II.    He is elected by the members of an electoral college consisting of the members of both Houses of Parliament.
    III.    It consists of both elected and nominated members of the Parliament (in the case of president, only elected members).

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    a.    Only I
    b.    I and II
    c.    II and III
    d.    All of the above

    Answer: d

    Explanation:

    The Vice-President, like the president, is elected not directly by the people but by the method of indirect election. He is elected by the members of an electoral college consisting of the members of both Houses of Parliament.

    It consists of both elected and nominated members of the Parliament (in the case of president, only elected members). The Vice-President’s election, like that of the President’s election, is held in accordance with the system of proportional representation by means of the single transferable vote and the voting is by secret ballot.

    3.    Who among the does not include in the electoral college for the election of the Vice-President?
    a.    Elected members of the state legislative assemblies
    b.    Elected members of Lok Sabha
    c.    Nominated members of Lok Sabha
    d.    Elected members of Rajya Sabha

    Answer: a

    Explanation:


    The Electoral College for the election of the Vice-President is different from the Electoral College for the election of the President in the following two respects:

    • It consists of both elected and nominated members of the Parliament (in the case of president, only elected members).
    • It does not include the members of the state legislative assemblies (in the case of President, the elected members of the state legislative assemblies are included).


    Explaining the reason for this difference, Dr B R Ambedkar observed:
    “The President is the head of the State and his power extends both to the administration by the Centre as well as to the states. Consequently, it is necessary that in his election, not only members of Parliament should play their part, but the members of the state legislatures should have a voice. But, when we come to the Vice-President, his normal functions are to preside over the council of states. It is only on a rare occasion and that too for a temporary period that he may be called upon to assume the duties of the president. That being so, it does not seem necessary that the members of the state legislatures should also be invited to take part in the election of the Vice-President”.

    4.    The oath of office to the Vice-President is administered by whom among the following?
    a.    The President of India
    b.    Some person appointed on behalf by the President
    c.    Prime Minister
    d.    Any one of both a and b

    Answer: d

    Explanation:

    Before entering upon his office, the Vice-President has to make and subscribe to an oath or affirmation. In his oath, the Vice-President swears:

    • to bear true faith and allegiance to the Constitution of India; and
    • to faithfully discharge the duties of his office.


    The oath of office to the Vice-President is administered by the President or some person appointed in that behalf by him.

    5.    Consider the following statements regarding the function of vice-President:
    I.    He acts as the ex-officio Chairman of Rajya Sabha.
    II.    He acts as the ex-officio Chairman of Lok Sabha.
    III.    He acts as President when a vacancy occurs in the office of the President due to his resignation, removal, death or otherwise.

    Which of the following statement(s) is/are correct?
    a.    Only I
    b.    I and II
    c.    I and III
    d.    All of the above

    Answer: c

    Explanation:

    The functions of Vice-President are two-fold:

    • He acts as the ex-officio Chairman of Rajya Sabha. In this capacity, his powers and functions are similar to those of the Speaker of Lok Sabha. In this respect, he resembles the American Vice-president who also acts as the Chairman of the Senate—the Upper House of the American legislature.
    • He acts as President when a vacancy occurs in the office of the President due to his resignation, removal, death or otherwise.7 He can act as President only for a maximum period of six months within which a new President has to be elected. Further, when the sitting President is unable to discharge his functions due to absence, illness or any other cause, the Vice-President discharges his functions until the President resumes his office.


    6.    While acting as President or discharging the functions of President by Vice-President who among the following will perform the duties of the office of the chairman of Rajya Sabha?
    a.    Deputy Chairman of Rajya Sabha
    b.    Speaker of the Rajya Sabha
    c.    Deputy Speaker of the Rajya Sabha
    d.    Vice-President itself

    Answer: a

    Explanation
    :

    While acting as President or discharging the functions of President, the Vice-President does not perform the duties of the office of the chairman of Rajya Sabha. During this period, those duties are performed by the Deputy Chairman of Rajya Sabha.

    7.    During any period when the Vice-President acts as President or discharges the functions of the President, he is entitled to salary or allowance payable to:
    a.    The Chairman of Rajya Sabha
    b.    The Vice President of India
    c.    The President of India
    d.    Both a and b

    Answer: c

    Explanation:


    The Constitution has not fixed any emoluments for the Vice-President in that capacity. He draws his regular salary in his capacity as the ex-officio Chairman of the Rajya Sabha.

    During any period when the Vice-President acts as President or discharges the functions of the President, he is not entitled to the salary or allowance payable to the Chairman of Rajya Sabha, but the salary and allowance of the President.

    8.    When the vacancy is going to be caused by the expiration of the term of the sitting vice-president, an election to fill the vacancy must be held_______.
    a.    Before the expiration of the term
    b.    After the expiration of the term
    c.    It doesn’t matter before and after the expiration of the term
    d.    Within 6 months of expiration of the term

    Answer: a

    Explanation:


    When the vacancy is going to be caused by the expiration of the term of the sitting vice-president, an election to fill the vacancy must be held before the expiration of the term.

    If the office falls vacant by resignation, removal, death or otherwise, then election to fill the vacancy should be held as soon as possible after the occurrence of the vacancy. The newly- elected vice-president remains in office for a full term of five years from the date he assumes charge of his office.

    9.    With reference to the term of office of the Vice-President which of the following statement is not correct?
    a.    A formal impeachment is required for his removal.
    b.    He is not eligible for re-election to that office.
    c.    He can be removed by a resolution of the Rajya Sabha passed by an absolute majority (i.e., a majority of the total members of the House) and agreed to by the Lok Sabha.
    d.    The Vice-President cannot hold office beyond his term of five years in any case.

    Answer: c

    Explanation:


    The Vice-President holds office for a term of five years from the date on which he enters upon his office. He can also be removed from the office before completion of his term. A formal impeachment is not required for his removal.

    He can be removed by a resolution of the Rajya Sabha passed by an absolute majority (ie, a majority of the total members of the House) and agreed to by the Lok Sabha. The Vice-President can hold office beyond his term of five years until his successor assumes charge. He is also eligible for re-election to that office. He may be elected for any number of terms.

    Click here for the GS Polity Study Material

    For further queries and discussion on various subjects click here

     

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF