Jagran Josh Logo
  1. Home
  2. |  
  3. Engineering Exams|  

UPSEE: Important Questions & Short notes for Aldehydes, Ketones and Carboxylic Acids

Jan 23, 2018 12:30 IST
    UPSEE/UPTU 2018: Aldehydes, Ketones and Carboxylic Acids
    UPSEE/UPTU 2018: Aldehydes, Ketones and Carboxylic Acids

    Uttar Pradesh State Entrance Examination (UPSEE) is a state level engineering entrance examination for degree level engineering institutions and other professional colleges. It is regulated by Dr. A.P.J. Abdul Kalam Technical University (AKTU) formerly known as Uttar Pradesh Technical University (UPTU).

    The chapter “Aldehydes, Ketones and Carboxylic Acids” is very important part of Organic Chemistry in the syllabus of UPSEE/UPTU 2018. Students always get about 2-3 questions from different topics like physical properties, chemical properties, name reactions of this chapter in the examination.

    UPSEE/UPTU Chemistry Syllabus: 2017 - 2018

    Students should try to understand the mechanism of all the reactions in Organic Chemistry instead of rote learning.

    In this article, Subject Experts bring to you the short notes including previous years’ solved questions for the examination.

    Students can study the following topics here:

    1. Preparation of Aldehyde

    2. Physical properties of Aldehyde

    3. Chemical Properties of Aldehyde

    4. Preparation of Ketone

    5. Physical properties of Ketone

    6. Chemical Properties of Ketone

    7. Preparation of Carboxylic Acid

    8. Physical properties of Carboxylic Acid

    9. Chemical Properties of Carboxylic Acid

    10. Name reactions like Rosenmund reduction, Stephen reaction, Etard reaction, Gatterman - Koch reaction, Friedel-Crafts acylation, Canninzzaro reaction

    About the notes:

    • These chapter notes are based on the latest syllabus of the examination.
    • These notes are prepared by Subject Experts of Chemistry after the detailed analysis of last few year papers of UPSEE/UPTU entrance examination.
    • With the help of these notes aspirants will get complete overview of the chapter.

    Important Concepts:

    UPSEE/UPTU Aldehydes and Ketones

    Physical Properties of Aldehyde:

    • The first two members of aldehyde are gases.
    • Next eight members (C3 - C11) of aldehyde are liquids and the higher aldehydes are solid
    • The boiling points of Aldehydes, Ketones and Carboxylic Acids are higher than hydrocarbons and ethers of comparable molecular masses.
    • The lower members of aldehydes are miscible with water in all proportions.
    • The lower aldehydes have sharp pungent odours.
    • As the size of the molecule increases, the odour becomes less pungent and more fragrant.

    UPSEE/UPTU Aldehydes and Ketones

    UPSEE: Important Questions and Study notes for Hydrocarbons

    UPSEE/UPTU Aldehydes and Ketones

    Aldol condensation:

    • Aldol means aldehyde and alcohol group on the same molecule.
    • Reaction is only possible between two components having α - hydrogen.
    • The reaction mechanism involves the formation of enolate ion and nucleophilic attack at a carbonyl carbon.
    • Looses water in the presence of an acid forming α - β - unsaturated aldehyde or ketone.

    UPSEE/UPTU Aldehydes and Ketones

    Cannizzaro reaction:

    • The reaction uses an aldehyde with no hydrogen atom on α - carbon.
    • Due to deficiency of α - hydrogen aldol reaction is not possible.
    • Hydroxide ion attack one of the carbonyls forming a tetrahedral intermediate.
    • Reforming of pi bond lakes place.

    UPSEE/UPTU Aldehydes and Ketones

    UPSEE/UPTU Aldehydes and Ketones

    UPSEE/UPTU Aldehydes and Ketones

    UPSEE/UPTU Aldehydes and Ketones

    Some previous years’ solved questions are given below:

    Question 1:

    The IUPAC name for

    UPSEE/UPTU Aldehydes and Ketones Question 1

    (a) 5-amino-2-heptenoic acid

    (b) 5-amino hex-2-ene-carboxylic acid

    (c) 3-amino-5-heptenoic acid

    (d) P-amino-6-heptenoic acid

    Solution 1:

    So, the IUPAC name for the given compound is 3-amino-5-heptenoic acid.

    Hence, the correct option is (c).

    Question 2:

    The following compound can exhibit

    UPSEE/UPTU Aldehydes and Ketones Question 2

    (a) geometrical isomerism

    (b) geometrical and optical isomerism

    (c) optical isomerism

    (d) tautomerism

    Solution 2:

    UPSEE/UPTU Aldehydes and Ketones Solution 2 1

    Hence, geometrical isomers are not possible.

    Hence, the correct option is (c).

    Question 3:

    UPSEE/UPTU Aldehydes and Ketones Question 3

    IUPAC name of the following is :

    (a) 2,5 Butyl butenal

    (b) 2,3 di ethyl butenal

    (c) 2 ethyl-3 methyl pentanal

    (d) 8 methyl—2 ethyl pentanal

    Solution 3:

    The IUPAC name for the given compound is 2 ethyl-3 methyl pentanal.

    Hence, the correct option is (c).

    Question 4:

    What is the name of the following reaction?

    UPSEE/UPTU Aldehydes and Ketones Question 4

    (a) Hell-Volhard reaction

    (b) Clemmensen reaction

    (c) Cannizzaro reaction

    (d) None of the options

    Solution 4:

    The above reaction is Cannizzaro reaction.

    Hence, the correct option is (c).

    Question 5:

    What is the product in the following reaction?

    UPSEE/UPTU Aldehydes and Ketones Question 5

    (a) Benzoic Acid

    (b) Benzoquionone

    (c) Cyclohexane-1-one

    (d) Benzoic sulphate

    Solution 5:

    UPSEE/UPTU Aldehydes and Ketones Solution 5

    Hence, the correct option is (b).

    Question 6:

    In aldol addition reaction product is always:

    (a) β - hydroxyaldehyde

    (b) β - hydroxyketone

    (c) α, β - unsaturated aldehyde

    (d) α, β - unsaturated ketone

    Solution 6:

    UPSEE/UPTU Aldehydes and Ketones Solution 6

    In aldol addition it is β hydroxyl aldehyde(aldol both alcohol and aldehyde group) But in aldolcondensation the product is α, β - unsaturated aldehyde.

    Hence, the correct option is (c).

    Question 7:

    Which of the following represents the correct order of the acidity in the given compound?

    (a) CICH2COOH < BrCH2COOH < CH3COOH < FCH2COOH

    (b) CH3COOH < BrCH2COOH < CICH2COOH < FCH2COOH

    (c) FCH2COOH < CICH2COOH < BrCH2COOH < CH3COOH

    (d) CH3COOH < FCH2COOH < CICH2COOH < BrCH2COOH

    Solution 7:

    The acidity of halogenated acid increases almost proportionately with the increase in electronegativity of the halogen present.

    So, the correct order of the acidity in the given compound is

    CH3COOH < BrCH2COOH < CICH2COOH < FCH2COOH

    Question 8:

    Aldol condensation reaction is not given by

    (a) C6H5CH2CHO

    (b) C6H5CHO

    (c) CH3CHO

    (d) CH3COCH3

    Solution 8:

    C6H5CHO has no H and α-carbon.

    Thus, no aldol condensation reaction is given by C6H5CHO.

    Hence, the correct option is (b).

    Conclusion:

    These notes will help you to understand all concepts related to chapter Aldehydes, Ketones and Carboxylic Acids in an easiest possible way. With the help of these notes students can easily understand the mechanisms of all important name reactions related to this chapter.

    Ozonolysis: Alkene Reactions

    Mathematics all chapters complete notes for UPSEE/UPTU 2018

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK
    X

    Register to view Complete PDF