Jagran Josh Logo

10 GK Questions and Answers on the eminent Personalities and their contribution

02-MAR-2017 15:23

    The eminent personality’s whose revolutionary’s ideas shaped the Indian Society by contributing something new which was ever contributed by any Indians. Here, we are giving the 10 GK Questions and Answers on the eminent Personalities and their contribution in the form of multiple choice questions which strengthen the knowledge of aspirants who are preparing for the examinations like UPSC, State Services, IBPS, SBI, SCC, Railways etc.

    1. Who was the first Indian woman in Space?

    A. Kalpana Chawla

    B. Sunita Williams

    C. Koneru Humpy

    D. None of the above

    Ans: A

    2. Who was the first Indian in space?

    A. Vikram Ambalal

    B. Ravish Malhotra

    C. Rakesh Sharma

    D. Nagapathi Bhat

    Ans: C

    First In India : Female Personalities 1

    3. Who was the first Man to Climb Mount Everest Without Oxygen?

    A. Junko Tabei

    B. Reinhold Messner

    C. Peter Habeler

    D. Phu Dorji

    Ans: D

    4. Who built the Jama Masjid?

    A. Jahangir

    B. Akbar

    C. Imam Bukhari

    D. Shah Jahan

    Ans: D

    First In India : Female Personalities 2

    5. Who wrote the Indian National Athem?

    A. Bakim Chandra Chatterji

    B. Rabindranath Tagore

    C. Swami Vivekanand

    D. None of the above

    Ans: B

    6. Who was the first Indian Scientist to win a Nobel Prize?

    A. CV Raman

    B. Amartya Sen

    C. Hargobind Khorana

    D. Subramanian Chrandrashekar

    Ans: A

    First In India : Female Personalities 3

    7. Who is first Indian to win a Nobel Prize?

    A. Rabindranath Tagore

    B. CV Raman

    C. Mother Theresa

    D. Hargobind Khorana

    Ans: A

    8. Who was the first Indian woman to win the Miss World Title?

    A. Aishwarya Rai

    B. Sushmita Sen

    C. Reita Faria

    D. Diya Mirza

    Ans: C

    First In India : Male Personalities 1

    9. Who was the first president of India?

    A. Abdul Kalam

    B. Lal Bahadur Shastri

    C. Dr. Rajendra Prasad

    D. Zakir Hussain

    Ans: C

    10. Who was the first Indian to win the Booker Prize?

    A. Dhan Gopal Mukerji

    B. Nirad C. Chaudhuri

    C. Arundhati Roy

    D. Aravind Adiga

    Ans: C

    First In India : Male Personalities 2

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK