Jagran Josh Logo

GK question and answer on G-20 group of countries

07-JUL-2017 14:53

    The G-20 (or G-20 or Group of Twenty) is an international forum for the governments and central bank governors from 20 major economies of the world founded in 1999.India is the founding member of the G-20 .This quiz has 10 important questions based on the G20 countries. This quiz will be helpful for all competitive exams.

    g 20

    Image source:Global Research

    1. When was G20 established?

    (a) 1995

    (b) 1999

    (c) 1985

    (d) 2000

    Ans. b

    Explanation:  G20 was established in 1999 to bring together finance ministers and central bank Governors of the developed and developing countries.

    2. Which of the following statement is not correct regarding the g 20?

    (a)  Now the G20 summits are attended by the Finance Ministers and Central Bank Governors of the member countries only.

    (b) India never hosted any g20 summit

    (c) Its main aim is to eliminate poverty from the world

    (d) Its meetings are held annually.

    Ans. c

    Explanation: The main aim of this group is to promote financial stability and sustainable development in the world.

    3. Which of the following city is organizing the recent G20 summit held in July 2017?

    (a) Brisbane

    (b) Toronto

    (c) Antalya

    (d) Hamburg

    Ans. d

    Explanation: Hamburg City of Germany is organizing the latest g20 summit.

    4. What is the theme of the g20 summit held in Germany in July 2017?

    (a) Shaping an Interconnected World

    (b) Fighting poverty with rigidity

    (c) Serving the humanity better

    (d) Making the world together

    Ans. a

    Explanation: Shaping an Interconnected World

    5. Which of the following is not the member of the G20?

    (a) Indonesia

    (b) Singapore

    (c)Mexico

    (d)Turkey

    Ans. b

    Explanation: Singapore is not the member of the G20.

    6. Which of the following statement is not correct regarding the G20?

    (a) In the meetings of the G20, EU is represented by the European Commission and by the European Central Bank

    (b) The G20 economies account for around 85% of the gross world product (GWP)

    (c) The G20 economies account for around 80% of world trade

    (d) The G20 economies account for around 40% population of the world

    Ans. d

    Explanation: The G20 economies account for around two-third population of the world.

    7. Where was the first summit of G20 held?

    (a) USA

    (b)  Britain

    (c) Canada

    (d) France

    Ans. a

    Explanation: The first summit of G20 was held in Washington in 2008.

    8. Till date how many summits of G20 has been held?

    (a) 5

    (b) 9

    (c) 11

    (d) 12

    Ans. d

    Explanation: 12th summit is being held in Hamburg (Germany).

    9. Which of the following statement is correct about G20?

    (a) The Presidency of G20 is supported by a "troika" made up of the current, immediate past and future host countries

     (b) The G20 have a permanent secretariat

    (c) In 2015 the G20 Presidency is held by China

    (d) The G20 Presidency rotates at every two year

    Ans. a

    Explanation: The Presidency of G20 is supported by a "troika" made up of the current, immediate past and future host countries

    10. Who is the current chairperson of the G20?

    (a) Vladimir Putin

    (b) Angela Merkel

    (c) Emmanuel Macron

    (d) None of these

    Ans. b

    Explanation: Angela Merkel is the chairperson of the G20 in 2017 while in the 2018 “Mauricio Macri” will hold this position.

    For 500+ questions and answers on Indian Economy

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK