Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers based on facts related to Asia

23-NOV-2017 15:33
    GK quiz based on Asia

    Asia is the world's largest continent. Its area is 44.58 million square kilometers, which is approximately 29.9% of the total area of the world. As of 2016, Asia's population is approximately 4.436 billion. It has been seen in the past several years that a number of questions are asked on various federal and state level competitive examinations on the basis of the facts related to different continents. Therefore, in this article, we are presenting a GK quiz based on facts related to Asia which is very useful for the students preparing for various examinations.

    GK Questions and Answers based on facts related to Asia

    1. 'Asia' word is derived from which language and word?
    A. From Latin word "aasu"
    B. From Asiatic word "aasu"
    C. From Greek word "oos"
    D. From Hebrew word "ooso"
    Ans. B
    2. Which is the most dry place in Asia Continent?
    A. Abudhbhai
    B. Dubai
    C. Muscat (Oman)
    D. Aden (Yemen)
    Ans. D
    3. Not only Asia, highest rainfall in the world:
    A. Jaffna (Sri Lanka)
    B. Bangkok (Thailand)
    C. Mawsynram (India)
    D. Chittagong (Bangladesh)
    Ans. C
    4. Largest and smallest country in Asia in terms of area:
    A. China and Maldives respectively
    B. India and Maldives respectively
    C. China and Bhutan respectively
    D. China and Singapore respectively
    Ans. A
    5. Largest island of Asia:
    A. New Guinea
    B. Borneo
    C. Timor
    D. Sumatra
    Ans. B
    6. Which countries are located in Asia and Europe?
    A. Ukraine and Iraq
    B. Russia and Syria
    C. Russia and Turkey
    D. Bulgaria and Georgia
    Ans. C
    7. Not only Asia, Highest and largest plateau in the world:
    A.
    Deccan Plateau
    B. Tibet Plateau
    C. Mongolia Plateau
    D. Ukok Plateau
    Ans. B
    8. World's largest peninsula located in Asia:
    A.
    Arabian Peninsula
    B. Sinai Peninsula
    C. Korean Peninsula
    D. Malay Peninsula
    Ans. A
    9. World's deepest lake situated in Asia?
    A.
    Baikal Lake
    B. Balkhash Lake
    C. Toba Lake
    D. Urmia Lake
    Ans. A
    10.
    Longest river of Asia:
    A. Yellow River
    B. Yangtze Kiang River
    C. Mekong River
    D. Lena River
    Ans. B
    GK quiz based on ancient names of different cities

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK