Jagran Josh Logo

GK questions and answers based on first in Indian Cinema

19-DEC-2017 11:24
    first in indian cinema

    Films are very popular in India. Here people of every class enjoy movies. But in the times of social media and internet, people want to know a lot about history of movies. Keeping this in mind, in this article we are presenting a general knowledge quiz based on the first person, place and event in Indian films.

    GK questions and answers based on first in Indian Cinema

    1. In India first film was screened at which place?
    A. Taj Hotel, Mumbai
    B. Oberoi Hotel, Pune
    C. Film City, Mumbai
    D. Watson Hotel, Mumbai
    Ans. D
    2. What was the name of first Marathi film produced in India?
    A. Vittal
    B. Shwans
    C. Vilasi Ishvar
    D. Natrang
    Ans. C
    3. First Punjabi film produced in India:
    A. jinhen mera dil lutiyaan
    B. Dil apna Punjabi
    C. Sheela
    D. Dharti
    Ans. C
    4. First English film produced in India:
    A.
    A Passage of India
    B. English
    C. Noorjahan
    D. Heaven on Earth
    Ans. C
    5. What was the name of first South Indian movie?
    A. Anna
    B. Srinivasakalyanam
    C. Court Dancer
    D. keechakvadham
    Ans. D
    6. What was the name of first Cinema hall of India?
    A. Capital Cinema Hall, Mumbai
    B. Edward Theater, Mumbai
    C. Elphinstone Picture Palace, Calcutta
    D. Odene Cinema Hall, Delhi
    Ans. C
    7. First movie which celebrate Golden Jubilee in India?
    A. Kapal Kundala, Bengali
    B. Tukaram, Marathi
    C. Prem Sagar, Hindi
    D. Balan, Malayalam
    Ans. B
    8. First foreigner who awarded with Filmfare Award?
    A. Noorjahan
    B. Reshma
    C. Nazia Hassan
    D. Salma Aga
    Ans. C
    9. First Indian movie which made in 70 mm reel?
    A. kaagaj ke phool
    B. Sholay
    C. Mirza Ghalib
    D. Sairandhri
    Ans. B
    10. First Indian film which get exemption from entertainment tax?

    A. Amrit Manthan
    B. Shaheed
    C. Haqeeqat
    D. Jhanak Jhanak Payal Baaje
    Ans. D
    GK quiz on Regional Dances of India

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK