GK Questions and Answers on Ancient South India

23-JUN-2017 11:50

    The first detail description of the south India States is found in Sangam literature. Tamil is the oldest among the spoken and literary languages of south India. Here, we are giving, 10 GK Questions and Answers on Ancient South India consists of 10 Multiple Type Questions that attune and equipped the aspirants according to the evolving nature of different competitive examinations like UPSC-prelims, IAS-prelims, SSC, CDS, NDA, State Services, and Railways etc. 

    Dynasties-Sangam

    1.  Which of the following Pandyas king mentioned in Silappadikaram?

    A. Nedujeliyan

    B. Karikala

    C. Vasishthiputra Pulumayi

    D. Sivaga Sindamani

    Ans: A

    2. Which of the following is a Tamil text and the earliest surviving Tamil literature work?

    A. Silappadikaram

    B. Tolkkappiyam

    C. Aitareya Brahmana

    D. Gatha Saptashati

    Ans: B

    3. Which of the following dynasty issued maximum number of lead coins?

    A. Pandays

    B. Cheras

    C. Satavahanas

    D. Chalukyas

    Ans: C

    4. Which Tamil text is called Bible of Tamil land?

    A. Silappadikaram

    B. Tolkkappiyam

    C. Tolkkappiyam

    D. Tirukkural

    Ans: D

    5. Who was the first Chalukyan king?

    A. Pulakeshini-II

    B. Narsimhavarman I

    C. Vasishthiputra Pulumayi

    D. None of the above

    Ans: A

    GK Questions with Answers on Ancient Indian History: School of Art

    6. Who was the founder of Pallava dynasty?

    A. Mahendravarman I

    B. Simhavishnu

    C. Aparjit

    D. Aditya Chola

    Ans: B

    7. Who among the following Pallava ruler assumed the title of Rajsimha?

    A. Mahendravarman I

    B. Narasimhavarman I

    C. Narasimhavarman II

    D. Aparjit

    Ans: C

    8. Where is the Vaikuntha Perumal temple location?

    A. Mandara

    B. Kochi

    C. Mahabalipuram

    D. Kanchipuram

    Ans: D

    9. Which of the following scholar who was court poet of Narsimhavarman I wrote Dasakumaracharitam in Sanskrit?

    A. Dandin

    B. Tolkappiyar

    C. Tiruvalluvara

    D. Yajna Satakarni

    Ans: A

    10. Who among the following Chalukyas of Badami king was killed Dantidurga (founder of Rashtrakutas dynasty)?

    A.  Mahendravarman I

    B. Kirtivarman II

    C. Pulakeshin I

    D. Pulakeshin II

    Ans: B

    In the above ‘GK Questions and Answers on Ancient South India will enhance the general knowledge of the readers about the history and historians.

    1000+ GK Questions & Answers on Indian History

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK