Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on Arts & Culture: Set 5

02-JUN-2016 17:10

    In this article, jagranjosh.com is presenting you a set of 10 Multiple Choice questions with answers based on the arts and culture of India. These questions are very useful for the exams like IAS, PCS, SSC, CDS, Railways and all other competitive exams. Hence go through this quiz to evaluate yourself.

    1. Who invented SITAR?

    (a) Amir khusro

    (b) Bahadur shah zafar

    (c) Ali akbar khan

    (d) None of these

    Ans. a

    2. Which of the following dance is not related to Rajasthan?

    (a) Suisini

    (b) Jhumar

    (c) Khyal

    (d) Lavani

    And. d

    3. Which of the following dance is not from Punjab?

    (a) Gidda

    (b) Tamasha

    (c) Bhangra

    (d) Bhand

    Ans. b

    4. Which of the following statement is not correct?

    (a) Rita Ganguly is a famous Kuchipudi dancer

    (b) Mohiniattam is a traditional dance from Kerala

    (c) ONAM is a famous festival of Tamil Nadu

    (d) Koli is a dance from Goa.

    Ans. a

    5. Which of the following is not matching in the group?

    (a) K.C.S. Paniker

    (b) M.F. Hussain

    (c) S.H. Raza

    (d) L. Subramaniyam

    Ans. d

    6. Tyeb Mehta is a famous……

    (a) Writer

    (b) Painter

    (c) Singer

    (d) Cartoonist

    Ans. b

    7. Who wrote Natyashashtra?

    (a) Panini

    (b) Kautilya

    (c) Bharatmuni

    (d) patanjali

    ans. c

    8. Which of the following epic have the evidence of dramas, dances and actors?

    (a) Valmiki Ramayan

    (b) The Gita

    (c) Arthshashtra

    (d) None of these

    Ans. a

    9. C.C Mehta, jaisankar Subdary and Nassurudin shah are related to…..

    (a) Media

    (b) Painting

    (c) Theatre

    (d) Science & Technology

    Ans. c

    10. Which of the following two dances are near about resembles to each other?

    (a) Kuchipudi & mohiniattam

    (b) Kuchipudi & Bharatnatyam

    (c) Mohiniattam & Bharatnatyam

    (d) Kathak & odissi

    Ans. b

    Click below to solve other sets of GK Quiz on Arts & Culture…

    Art & Culture Quiz

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK