Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers: ASEAN Countries

16-MAY-2018 10:20
    ASEAN Countries

    The full form of ASEAN isAssociation of South East Asian Nations”. The motive of ASEAN is to promote economic cooperation in South East Asia and ensure economic stability in the region. This set of quiz has 8 questions based on the ASEAN. Solve these questions and evaluate your preparation for the upcoming exams.

    1. What is the full form of ASEAN?

    (a) Association of South East Asian Nations

    (b) Administration of Southern East Asian Nations

    (c) Organisation of South East Asian Nations

    (d) Administration of South East Asian Nations

    Ans. a

    Explanation: The full form of ASEAN is Association of South East Asian Nations. The motive of ASEAN is to promote economic cooperation in south East Asia and ensure economic stability in the region.

    2. How many members are in the ASEAN?

    (a) 18

    (b) 67

    (c) 10

    (d) 53

    Ans. c

    Explanation:  The Association of Southeast Asian Nations, or ASEAN, was established on 8 August 1967 in Bangkok. Currently there are 10 members in the ASEAN.

    3. Which of the following country is not the member of the ASEAN?

    (a) Laos

    (b) Cambodia

    (c) Philippines

    (d) Mauritius

    Ans. d

    Explanation: There are 10 members in the ASEAN. The names are as follows; Indonesia, Thailand, Malaysia, Singapore, Philippines, Vietnam, Myanmar, Cambodia, Laos and Brunei.

    4.  Which of the following statement is NOT correct about the ASEAN members?

    (a) Indonesia has highest population among the ASEAN members.

    (b) Singapore has highest Per Capita GDP among the ASEAN members.

    (c) Cambodia has lowest nominal GDP among the ASEAN members.

    (d) Brunei has the lowest population among the ASEAN members.

    Ans. c

    Explanation: Brunei has lowest nominal GDP among the ASEAN members. According to estimates released by the IMF, the nominal GDP of the Brunei was US$12336 million in April 2017.

    5. When was ASEAN established?

    (a) 1963

    (b) 1967

    (c) 1985

    (d) 1996

    Ans.b

    Explanation: ASEAN was founded on 8 August 1967 with five members: Indonesia, Malaysia, the Philippines, Singapore and Thailand.

    6. Where was first ASEAN summit held?

    (a)  Manila

    (b) Singapore

    (c) Bali 

    (d) Jakarta

    Ans. c

    Explanation: First ASEAN summit held in Bali, Indonesia between February 23-24, 1976.

    7. Where is the headquarters of ASEAN?

    (a) Bali

    (b) Jakarta

    (c) Manila

    (d) Singapore

    Ans. b

    Explanation: The headquarters of ASEAN is in Jakarta, Indonesia. Its secretary of states lives in the capital of each country. The post of secretary general of the ASEAN is rotated among each member country alphabetically after every two years.

    8. What is the objective of the ASEAN?

    (a) To increase competition among the members countries for better products.

    (b) To integrate the economies of the region to make region more attractive for investors

    (c) To promote economic cooperation in South East Asia and ensure economic stability in the region.

    (d) b and c both

    Ans. d

    Explanation: ASEAN nations want to promote economic cooperation in South East Asia and ensure economic stability in the region and to integrate the economies of the region to make region more attractive for investors.

    GK Questions and Answers: World Bank Group

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on