Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on Biology: Plant Hormones

03-MAR-2017 13:05

    The chemicals that regulate plant growth are called Plant Hormones. They are also known as plant growth substances, plant growth regulators or phytohormones. There are five hormones found in plants namely auxins, gibberellins, cytokinins, abscisic acid or ABA and ethylene. Therefore, other factors like nutrients, environmental conditions etc are also responsible for growth. Auxins, cytokinin and gibberellins largely affect the plant growth.

    Plant Hormones
     
    Question and Answers on the plant hormones will be helpful in the preparation of various exams but also tell about the factors due to which plant growth is affected.

    1.Which plant hormone is responsible for saving the crops from falling.
    A.Cytokinin
    B.Gybberellin
    C.Auxin
    D.Ethylene
    Ans. C

    2.Which of the following hormone is found in gaseous form?
    A.Florigens
    B.Abscisic Acid
    C.Ethylene
    D.Auxin
    Ans. C

    3.Name the plant hormone which is responsible for the ripening of fruits?
    A.Ethylene
    B.Auxin
    C.Traumatic
    D.Cytokinins
    Ans. A

    Mode of Nutrition in Plants

    4.Which plant hormone is helpful in making RNA and protein?
    A.Gibberellins
    B.Auxin
    C.Cytokinins
    D.Ethylene
    Ans. C

    5.Which of the following statement is incorrect?
    A.Auxins are the most important plant hormone.
    B.Auxins are produced at the region of elongation.
    C.Indoleacetic Acid (IAA) is a principal auxin.
    D.Auxins are also important in regulating the fall of leaves and fruits.
    Ans. B

    6.Which plant hormone helps in breaking the dormancy of plant?

    A.Auxin
    B.Gibberellin
    C.Cytokinin
    D.Ethylene
    Ans. B

    Control and Coordination in Plants

    7.Which hormone is formed in leaves and helps in the blooming of the flowers?
    A.Traumatic
    B.Auxin
    C.Florigens
    D.None of the above
    Ans. C

    8.Which plant hormone is formed in injured cells by which the injury of plant is healed?
    A.Florigens
    B.Traumatic
    C.Abscisic Acid
    D.None of the above
    Ans. B

    9.Which of the following hormone help in the cell division and development in the presence of auxins?
    A.Ethylene
    B.Cytokinins
    C.Auxins
    D.Florigens
    Ans. B

    10.Name the plant hormone which increases the activity of cambium in the wooden plants?
    A.Gibberellins
    B.Cytokinins
    C.Auxins
    D.Ethylene
    Ans. A

    While seeing the above Questions and Answers on Plant hormones we come to know how these hormones plays a vital role in plant life. Plant hormones help in growth of plants, in flowering, breaks the dormancy of seed, destroys the straws etc.

    Sexual Reproduction in Flowering Plants

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK