Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers: Central Bureau of Investigation

08-FEB-2018 23:03

    Central Bureau of Investigation (CBI) is the premier investigative agency in the country today, with a dual responsibility to investigate grievous cases and provide leadership and direction in fighting corruption to the Police force across the country. This article is giving a set of 9 questions based on the Central Bureau of Investigation. These questions are very essential for various competitive examinations. So solve these questions and boost your chances to get selected in exams like UPSC/PSC/SSC etc.

    GK QUIZ POLITY

    1. When was the Central Bureau of Investigation established?

    (a) 1982

    (b) 1963

    (c) 1956

    (d) 1971

    Answer: b

    Explanation: The Central Bureau of Investigation was established in 1963 on the basis of a resolution of the Home Ministry.

    2. Which committee recommended to establish the Central Bureau of Investigation?

    (a) Santhanam Committee

    (b) Rajmannar Committee

    (c) Punchhi Committee

    (d) None of the above

    Answer: a

    Explanation: The Central Bureau of Investigation was established on the recommendation of the Santhanam Committee (1962-64).

    3. Which of the following statement is not CORRECT about the Central Bureau of Investigation?

    (a) CBI gets power from Delhi Special Police Establishment Act, 1964

    (b) It is a constitutional institution

    (c) It helps the Central Vigilance Commission

    (d) Its mission is to protect the constitution and the law of the country

    Answer: b

    Explanation: Central Bureau of Investigation; is not a constitutional institution. CBI is the central research agency of the Central Government.

    4. Who appointments the director of Central Bureau of Investigation?

    (a) President

    (b) Prime Minister

    (c) Committee constituted under the chairmanship of Central Vigilance Commissioner

    (d) Committee constituted under the chairmanship of the Home Minister

    Answer: c

    Explanation: Appointment of director of Central Bureau of Investigation is done by the committee under the leadership of the Central Vigilance Commissioner. The committee comprises of Vigilance Commissioner, secretary of the Home Ministry and secretary of the Cabinet Secretariat.

    5. What is the tenure of director of Central Bureau of Investigation?

    (a) 5 years

    (b) 4 years

    (c) 3 years

    (d) 2 years

    Answer: b

    Explanation: Appointment of director of Central Bureau of Investigation is done for 2 years as per the Central Vigilance Commission Act, 2003.

    6. Which of the following branch does not belong to the CBI?

    (a) Anti Corruption Branch

    (b) Economic Offense Branch

    (c) Forensic Science

    (d) Meteorology Branch

    Answer: d

    Explanation: Meteorological branch does not belong to the Central Bureau of Investigation, but it is related to the meteorological department.

    7. The Central Bureau of Investigation comes under the........

    (a) Ministry of Home Affairs

    (b) Ministry of Personnel and Training

    (c) Ministry of Women and Child Development

    (d) Ministry of Law

    Answer: b

    Explanation: The Central Bureau of Investigation was established under the Home Ministry but later on it was put under the supervision of Ministry of Personnel and training.

    8. Which of the following cases/case is investigated by the Central Bureau of Investigation?

    (a) Violation of customs law

    (b) Smuggling

    (c) Rape/murder

    (d) All of the above

    Answer: d

    Explanation: The Central Bureau of Investigation examines all cases of corruption of Central personnel, violation of foreign exchange regulation, violation of fiscal and economic laws and crimes related to rape & murder.

    9. Which of the following works as the "National Central Bureau" of INTERPOL?

    (a) Central Vigilance Commission

    (b) Central Bureau of Investigation

    (c) Chief Information Commissioner

    (d) Ministry of law

    Answer: b

    Explanation: Central Bureau of Investigation acts as the 'National Central Bureau' of INTERPOL in India.

    600+ questions with answers on Indian Polity

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on