Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on Chemistry: Hydrocarbons

02-FEB-2017 15:59

    Hydrocarbons are the organic compounds made up of hydrogen and carbon like petrol, diesel, and kerosene oil etc. It is divided into two categories: Aliphatic hydrocarbon and Aromatic hydrocarbon. MCQs on hydrocarbons will help you in various examination preparations whether academic or competitive.

    1. What is the old name of alkenes?

    A. Olefin

    B. Paraffin

    C. Acetylene

    D. None of the above

    Ans. A

    2. Which compound is used for making perfumes and dyes?

    A. Ethyl alcohol

    B. Ethyl acetate

    C. Ethanoate

    D. Ethanone

    Ans. B

    3. In water alkanes are .......... ?

    A. Soluble

    B. Insoluble

    C. Bitter in taste

    D. Sweet in taste

    Ans. B

    4. In which hydrocarbon all the four valencies of carbon are linked together with single bond?

    A. Alkanes

    B. Alkenes

    C. Alkynes

    D. None of the above

    Ans. A

    5. Aromatic hydrocarbons are also known as ........... ?

    A. Acetaldehyde

    B. Butyne

    C. Arenes

    D. Arines

    Ans C

    List of important Organic Compounds

    6. Name an organic compound in which RCOOCOR is a functional group?

    A. Ester

    B. Acid anhydride

    C. Dimethyl ether

    D. Aliphatic hydrocarbon

    Ans. B

    7. Name an open chain hydrocarbon which is odourless?

    A. Aldehydes

    B. Aromatic

    C. Aliphatic

    D. Acetate

    Ans. C

    8. Name a hydrocarbon which is a main component of natural gas?

    A. Methyl

    B. Methane

    C. Ethyl

    D. Methanol

    Ans. B

    9. Why alkanes are known as saturated hydrocarbon?

    A. It consists of triple bond.

    B. It consists of double bond.

    C. It consists of single bond.

    D. None of the above

    Ans. C

    10. What is the general formula of alkenes?

    A. CnH2n

    B. CnH2n-2

    C. CnH2n+2

    D. CnH2n+OH

    Ans. A

    Study hydrocarbons in details

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK