Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers: Demography of India

19-MAR-2018 03:33
    GK Quiz

    It is observed that questions based on the demography of India are asked in various competitive examinations. So jagran josh is publishing a set of 10 questions on this topic. For the convenience of the aspirants this set has answers and explanation of the questions.

    1. What is the definition of sex ratio?

    (a) Number of deaths per 1,000 live births of children

    (b) Number of women per 1000 men

    (c) Number of women per 100000 men

    (d) Number of men per 1000 women

    Answer: b

    Explanation: The sex ratio means the number of females per 1000 males. According to the 2011 census, India's sex ratio is 943 females per 1,000 males. The highest sex ratio in the whole India is in Kerala.

    2. What does infant mortality mean?

    (a) The number of deaths per 1,000 live births of children under 1 year of age

    (b) Death of children under the age of 5 years

    (c) Death of children before the age of 6 months

    (d) Death of children under the age of 3 years

    Answer: a

    Explanation: Infant Mortality Rate (IMR) is the number of deaths per 1,000 live births of children under age of one year.

    3. Which age group is included to calculate Child Sex Ratio?

    (a) 1-6 years

    (b) 0-5 years

    (c) 0-6 years

    (d) 0- 6 months

    Answer: c

    Explanation: The Child Sex Ratio is defined as the number of females per thousand males in the age group 0–6 years in a human population. According to the 2011 census, India's sex ratio is 919, which was 927 in 2001 census.

    4. Which statement is NOT correct in respect to Child Sex Ratio?

    (a) Arunachal Pradesh has the highest sex ratio in all states of India

    (b) Kerala has the highest sex ratio in all states of India

    (c) Haryana has the lowest sex ratio in all states of India

    (d) Child sex ratio has decreased in 2011 as compared to 2001 census

    Answer: b

    Explanation: Arunachal Pradesh (972) has the highest sex ratio among all states of India. Kerala's sex ratio is just 964.

    5. What is the Maternal Mortality Rate?

    (a) Women's death occurred before 9th month of pregnancy

    (b) The annual number of female deaths per 100,000 live births due to pregnancy.

    (c) The death of women occurred within 2 year of childbirth

    (d) None of the above

    Answer: b

    Explanation: The Maternal Mortality Rate (MMR) is the annual number of female deaths per 100,000 live births from any cause related to or aggravated by pregnancy or its management (excluding accidental or incidental causes).For its calculation, the number of deaths due to infant birth is divided by the total number of infant births.

    6. What is the correct descending order on the basis of the number of sex ratio in the states?

    (a) Kerala <Chhattisgarh <Mizoram <Andhra Pradesh

    (b) Arunachal Pradesh <Kerala <Manipur <Meghalaya

    (c) Meghalaya <Kerala << Chhattisgarh <Tamilnadu

    (d) Kerala <Tamil Nadu <Andhra Pradesh <Chhattisgarh

    Answer: d

    Explanation: Kerala <Tamil Nadu <Andhra Pradesh <Chhattisgarh. Sex ratio in Indian states is given below;

    Sex ratio in Kerala: 1084

    Sex ratio in Tamil Nadu: 995

    Sex ratio in Andhra Pradesh: 992

    Sex ratio in Chhattisgarh: 991

    7. According to Census 2011, how much was the Total Fertility Rate (TFR) in India?

    (a) 2.1

    (b) 2.3

    (c) 2.4

    (d) 2.0

    Answer: c

    Explanation: According to Census 2011, the Total Fertility Rate (TFR) in India was 2.4 which has come down to 2.3 in the year 2016. The aim of the Government of India is to reduce it to 2.1.

    8. Which of the following statements is NOT true with reference to the Total Fertility Rate (TFR)?

    (a) The number of children born in the entire reproduction period of a woman is called the Total Fertility Rate of that female

    (b) Bihar has the highest "Total Fertility Rate" of 3.3 among Indian state

    (c) The Total Fertility Rate (TFR) of West Bengal, Tamil Nadu and Delhi is equal

    (d) In India Buddhism has the lowest "Total Fertility Rate".

    Answer: d

    Explanation: The lowest "Total Fertility Rate" (TFR) in India is in Jainism. The "Total Fertility Rate" of people of Jain religion is 1.2, which is much lower than India's "Total Fertility Rate" of 2.3.

    9. According to the latest data released by the NITI Aayog in 2016; What is the Infant Mortality Rate in India in 2016?

    (a) 42 per 1000 live births

    (b) 34 per 1000 live births

    (c) 29 per 1000 live births

    (d) 54 per 1000 live births

    Answer: b

    Explanation: According to the latest data of the 2016 NITI Aayog, the Infant Mortality Rate in India was 34 per 1000 live births. It means that if 1000 children born in India in a year,34 of them died before one year of age.

    10. Which states of India have the lowest and highest Infant Mortality Rate respectively?

    (a) Kerala, Bihar

    (b) Odisha, Jharkhand

    (c) Goa, Madhya Pradesh

    (d) Maharashtra, Uttar Pradesh

    Answer: c

    Explanation: The state with the lowest Infant Mortality Rate in India is Goa, where the Infant Mortality Rate is only 8 and Madhya Pradesh has highest Infant Mortality Rate i.e.47/1000

    Economy Quiz

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK