Search

GK Questions and Answers on Dr. C.V. Raman

Dr. C.V. Raman is also known as Chandrashekhara Venkata Raman. He was a man of brilliant mind who has done his matriculation at the age of 11 and 12th class at the age of 13. Let us solve an interesting quiz on Dr. C.V. Raman which throws light on his life and inventions done by him.
Nov 7, 2019 11:53 IST
facebook Iconfacebook Iconfacebook Icon
GK Quiz on Dr. C.V. Raman
GK Quiz on Dr. C.V. Raman

Dr. C.V. Raman discovered various things and received ample awards. He also cleared Financial Civil Services. But, he was so determined and his interest in science subject let him do various researches and so, due to his continued efforts he received Nobel Prize.

  1. When did Dr. C.V. Raman received Nobel Prize?
    A. 1927
    B. 1929
    C. 1930
    D. 1932
    Ans. C
    Explanation: Dr. C.V. Raman received the Nobel Prize in Physics in 1930 and became the first Indian to receive the award.
  2. On which date Dr. C.V. Raman was born and at which place?
    A. 7 November 1888, Trichinopoly
    B. 10 July 1885, Bangalore
    C. 22 November, 1888, Madras
    D. 13 December, 1886, Kerala
    Ans. A
    Explanation: Dr. C.V. Raman was born on 7 November, 1888 at Trichinopoly, India.
  3.  For which discovery, Dr. C.V. Raman won Nobel Prize?
    A. Vibrations of Sound
    B. Scattering of Light
    C. Both A and B
    D. Neither A nor B
    Ans. B
    Explanation: His one of the experiments gave a clear result on 28 February, 1928. In his experiment, light of only one colour was passed through a liquid, but small traces of another colour was also found with the emerged light. This shows that the molecules of the same light in the liquid are changing colour when passing through it. The discovery of C.V. Raman on the scattering of light created a sensation around the world and was named as Raman Effect.
  4. When National Science Day is observed in India?
    A. 20 November
    B. 7 November
    C. 29 January
    D. 28 February
    Ans. D
    Explanation: National Science Day is celebrated in India on 28 February to commemorate the discovery of scattering of light by Dr. C.V. Raman on the same date 28 February.
  5.  Who established the Indian Academy of Sciences in 1934?
    A. A.P.J. Abdul Kalam
    B. Dr. C.V. Raman
    C. Homi J. Bhabha
    D. Srinivasa Ramanujan
    Ans. B
    Explanation: Dr. C.V. Raman founded the Indian Academy of Sciences in Bangalore in 1934. He was also elected as the first president of the academy.
  6. When the Government of India instituted the Raman Chair?
    A. 1970
    B. 1972
    C. 1975
    D. 1976
    Ans. B
    Explanation: The Government of India instituted the Raman Chair in 1972, to commemorate the memory of the Indian Academy of Science founder.
  7. Which of the following are the applications of the Raman Effect?
    A. Medicine
    B. Fingerprint of the substance
    C. Chemistry
    D. All the above
    Ans. D
    Explanation: The discovery of C.V. Raman is very useful in several areas of science. Raman Effect can be used as a fingerprint of the substance. It can also be used in chemistry, medicine, biology and various regions of science to find out what a substance is made of.
  8.  When did Dr. C.V. Raman die?
    A. 20 March, 1970
    B. 21 November, 1970
    Ç. 24 July, 1972
    D. 21 December, 1972
    Ans. B
    Explanation: Dr. C.V. Raman died on 21 November, 1970 at Bangalore.
  9. When Dr. C.V. Raman was awarded the Bharat Ratna, the highest civilian award in India?
    A. 1950
    B. 1954
    C. 1964
    D. 1968
    Ans. B
    Explanation: Dr. C.V. Raman was awarded the Bharat Ratna in 1954.
  10.  What was the name of Dr. C.V. Raman's father?
    A. Chandra Shekhara Aiyer
    B. Saletore
    C. Balachandran
    D. Brahma Chellaney
    Ans. A
    Explanation: Dr. C.V. Raman father's name was Chandra Shekhara Aiyer. He was a lecturer in mathematics and Physics in a college in Vishakhapatnam.

Hope, you liked the quiz and got a glimpse of the life and discovery of Dr. C.V. Raman.

Dr. Chandrasekhara Venkata Raman Biography

What is reflection of light?