GK Questions and Answers on Environment Degradation and Management

09-JUN-2017 16:20

    From the evolution of Earth of human, our environment is continually changing. Since then, dynamic systems of energy and material transfers have been operated at the global scale to bring about a gradual and sometime catastrophic transformation. Here, we are giving 10 GK Questions and Answers on Environment Degradation and Management for better understanding of human effort that degraded the environment and what kind of effort required for the management.

     Environment-Degradation-and-Management

    Source: us.123rf.com

    1. What is greenhouse effect?

    A. It is a phenomenon that traps long wavelength radiation that leads to more heating and a higher resultant temperature.

    B. It is a phenomenon of releasing heat wave to the environment.

    C. Both A & B

    D. None of the above

    Ans: A

    2. Which of the following is the best example of Greenhouse effect?

    A. Sunlight warms your car

    B. Weather change

    C. Sea Breezes

    D. Cloud Bursting

    Ans: A

    3. What are the main the constituent of acid rains?

    A. Nitrogen Oxide

    B. Sulphur Dioxide

    C. Nitrogen Dioxide

    D. All of the above

    Ans: D

    4. Consider the following statement (s) related to the impact of Acid of precipitation

    I. The ecological effects of acid rain are most clearly seen in aquatic environments, such as streams, lakes, and marshes where it can be harmful to fish and other wildlife.

    II. At high elevations, acidic fog and clouds might strip nutrients from trees’ foliage, leaving them with brown or dead leaves and needles.

    Which of the following statement (s) is/are correct?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    5. When the problem of ozone depletion was first identified?

    A. 1970

    B. 1971

    C 1972

    D. 1973

    Ans: A

    10 GK Questions on Basic Concepts of Environment and Ecology

    6. Consider the following statement (s) about the adverse consequences of ozone depletion.

    I. The ultraviolet rays damage DNA (the genetic code in every living cell)

    II. It damages the melanoma (one type skin cancer).

    Code:

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    7. What is salinisation?

    A. It is a process of accumulation of soluble minerals in upper soil horizons.

    B. It is a process of accumulation of soluble base in upper soil horizons.

    C. It is a process of accumulation of soluble acid in upper soil horizons.

    D. It is a process of accumulation of soluble salts in upper soil horizons.

    Ans: D

    8. Which of the following is/are related to the Gully erosion?

    A. Chambal ravines

    B. Catchment area of Chambal River

    C. Thar Desert

    D. Both A & B

    Ans: D

    9. Which of the following is/are the main factor(s) responsible for the rapid rate deforestation?

    A. Rapid growth of population in the developing countries

    B. Extension of agriculture and grazing lands

    C. Rising demand for lumber, timber, paper, fuel-wood and charcoal, and other forest products.

    D. All of the above

    Ans: D

    10. Which of the following is not related with the sources of Air pollution?

    A. Volcanic Emissions

    B. Acid Rains

    C. Fuel combustion in vehicular traffic

    D. Petroleum Refining

    Ans: B

    In the above 10 GK Questions and Answers on Environment Degradation and Management will enhance the general awareness to readers on the concepts related environment, environment degradation and management.

    250+ GK Questions and Answers on Environment & Ecology

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK