Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on Gravitation

29-SEP-2017 12:47

    The force which attracts any object with mass is known as gravitational force. In fact, every object, including you, is pulling on every other object in the entire universe and is known as Universal Law of Gravitation. If any object is far apart from each other will not pull on each other but the force between them is there. The force that holds gases in the sun, the force due to which any object thrown up in the air comes down is nothing but gravity. This article is based on gravitation Questions and answers which will help to clear the concept and also helps in the examination.

    Quiz on Physics Gravitation
    1. The period of artificial geostationary satellite is:
    A. 8 hours
    B. 12 hours
    C. 24 hours
    D. 46 hours
    Ans. C
    2. If the mass of the earth is not changed and its radius decreased by 1% then the acceleration due to gravity on the surface of the earth would be:

    A. Increase by 2 %
    B. Decrease by 2 %
    C. Increase by 9.8 %
    D. Remains unchanged
    Ans. A
    3. When satellite orbits close to a planet, its time period depends upon:

    A. The mass of satellite
    B. Radius of the planet
    C. Mass of the planet
    D. Density of the planet
    Ans. D
    4. The value of universal gravitational constant G is:

    A. 9.8 m/s2
    B. 6.673×10-11 N m2 kg-2
    C. 6.371 x 106 m
    D. 1.738 x 10 6 m
    Ans. B
    5. When body falls towards earth its motion is due to:

    A. Gravitational force
    B. Motion due to gravity
    C. Acceleration due to gravity
    D. Because of zero weight
    Ans. A

    Do you know that our moon is made up of 20 smaller moonlets?
    6. Name the world’s first artificial Satellite?

    A. Sputnik 1
    B. INSAT-1B
    C. Explorer 1
    D. Aryabhata
    Ans. A
    7. What is the unit of the magnitude of the weight?

    A. Distance (meter)
    B. Mass (grams)
    C. Force (Newton)
    D. None of the above
    Ans. C
    8. Acceleration due to gravity decreases with:

    A. Height
    B. Weight
    C. Amplitude
    D. Altitude
    Ans. D
    9. Who said that in the universe every body exerts a gravitational force on every other body?

    A. Einstein
    B. Irene Curie
    C. Sir Isaac Newton
    D. Galileo Galilei
    Ans. C
    10. Do you know the acceleration of the moon depends upon:

    A. Gravitational force exerted on the moon by the Sun
    B. Gravitational force exerted on the moon by the Planets
    C. Gravitational force exerted on the moon by the Earth
    D. Gravitational force exerted on the Earth by the Moon.
    Ans. C

    The Solar System and Satellites

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on