Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on India- A land of Diversity

27-MAR-2017 13:54

    India is a good example of democracy, multiculturalism, diversity and it is a very open society to assimilate the cults and culture beyond its boundaries. Indus Valley Civilization is the world’s oldest civilization. India, hence, is the world’s oldest, most advanced and continuous civilization. It has the world’s third largest active army, after China and USA. Here, we are giving 10 multiple choice questions about testing the knowledge of India- A land of Diversity that must be known by every Indian.

    1.  Which of the following is the India’s biggest River Island?

    A. Majuli

    B. Ile a Mofil        

    C. Zhongshan Island     

    D. Chongming Island

    Ans: A

    2. India is a federal union comprising twenty-nine states and how many union territories?

    A. 6

    B. 7

    C. 8

    D. 9

    Ans: B

    3. Which state has Almond as its State Tree?

    A. Himachal Pradesh

    B. Goa

    C. Jammu and Kashmir

    D. Arunachal Pradesh

    Ans: C

    4. Which of the following Indian Peninsular River known as ‘Dakshin Ganga’?

    A. The Brahmani

    B. The Cauvery

    C. The Godavari

    D. The Krishna

    Ans: C

    GK Questions and Answers on Everyday Science

    5. Which is the largest lagoon lake of India and second largest lagoon lake of world after Lagoa das patos of South America?

    A. Vembanad Lake

    B. Kolleru Lake

    C. Pulicate

    D. Chilka Lake

    Ans: D

    6. Which is a saltwater lake in India was created by a meteor hitting the Earth and is one of its kinds in India?

    A. Wular Lake

    B. Sambhar Lake

    C. Lonar Lake

    D. Chilka Lake

    Ans: C

    7. Which was the first university in the world; it started around 700 BC?

    A. Vikaramshila Universtiy

    B. Takshila University

    C. Darbhanga University

    D. Nalanda University

    Ans: B

    Quiz on Indian Polity: Features of Indian Constitution

    8. Which of the following place where the Constituent Assembly met for the first time on 9thDecember 1946?

    A. In the library of the Council Chamber, Delhi

    B. In the library of the Council Chamber, Calcutta

    C. In the library of the Council Chamber, Madras

    D. None of the above

    Ans: A

    9. Who is the ex-officio Chairman of Rajya Sabha ?

    A. President of India

    B. Vice President of India

    C. Prime Minister of India

    D. Chosen from the members of the Rajya Sabha

    Ans: B

    10. India's name is derived from the ------:

    A.  Yamuna River

    B. Indus River

    C. Saraswati River

    D. Ganga River

    Ans: B

    GK Questions with Answers on Khilji Dynasty of Delhi Sultanate

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK