Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on Sikh Gurus and their Contributions

15-MAY-2017 18:17

    Sikhism was the established by ten Gurus who is regarded as enlighteners and divine messengers to preach the spiritual and moral well-being of the masses. Her, we are giving 10 GK Questions and Answers on Sikh Gurus and their Contributions for general awareness to the general readers and also for the aspirants who are preparing for different competitive exams.

     Sikhism

    Source: www.qcc.cuny.edu

     

    1. Who was the founder of Sikhism?

    A. Guru Govind Singh

    B. Guru Amardas

    C. Guru Arjun

    D. Guru Nanak

    Ans: D

    2. Who among the following codify the composition of the Gurus into an authorized version i.e. Adi Granth?

    A. Guru Govind Singh

    B. Guru Amardas

    C. Guru Arjun

    D. Guru Nanak

    Ans: C

    3. Which Gurus of Sikh transformed the pacifist Sikh sect into a martial community?

    A. Guru Govind Singh

    B. Guru Hargovind Singh

    C. Guru Tegh Bahadur

    D. Guru Nanak

    Ans: A

    4. Who introduced rites of initiation into well-organised Sikh army known as the Khalsa?

    A. Guru Har Rai

    B. Guru Hargovind Singh

    C. Guru Tegh Bahadur

    D. Guru Govind Singh

    Ans: D

    5. Who was the sixth Guru of Sikh?

    A. Guru Har Rai

    B. Guru Hargovind Singh

    C. Guru Tegh Bahadur

    D. Guru Govind Singh

    Ans: B

    GK Questions and Answers on Gautama Buddha and Buddhism

    6. Who among the following Sikh Guru terminated the succession of Gurus?

    A. Guru Har Rai

    B. Guru Hargovind Singh

    C. Guru Tegh Bahadur

    D. Guru Govind Singh

    Ans: D

    7. Who created the Khalsa panth, by giving amrit to sikhs?

    A. Guru Har Rai

    B. Guru Tegh Bahadur

    C. Guru Arjun

    D. Guru Hargovind Singh

    Ans: B

    8. Which Sikh Guru strengthened the tradition of 'Guru ka Langar' and made it compulsory for the visitor to the Guru to eat first, saying that 'Pehle Pangat Phir Sangat' (first visit the Langar then go to the Guru)?

    A. Guru Ram Das

    B. Guru Tegh Bahadur

    C. Guru Amar Das

    D. Guru Arjun

    Ans: C

    9. Who invented and introduced the Gurmukhi (written form of Punjabi) script and made it known to all Sikhs?

    A. Guru Ram Das

    B. Guru Angad Dev

    C. Guru Amar Das

    D. Guru Govind Singh

    Ans: B

    10. Who was the founder the city of Amritsar and started the construction of the famous Golden Temple at Amritsar, the holy city of the Sikhs?

    A. Guru Ram Das

    B. Guru Angad Dev

    C. Guru Amar Das

    D. Guru Govind Singh

    Ans: A

    In the GK Questions and Answers (GK Quiz) are given in the form of multiple choice questions that will enhance the knowledge of readers about Sikhism and the contribution of ten Sikh Gurus.

    1000+ GK Questions & Answers on Indian History

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK