Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on Swadeshi Movement during British India

18-MAY-2017 17:08

    The Swadeshi Movement had its genesis in the anti-partition movement which was started to oppose the British decision to partition Bengal.  The formal proclamation was made on 7th August, 1905 with the passing of the Boycott resolution in a meeting at the Calcutta town hall, which brought about the unification of the hitherto dispersed leadership. Here, we are giving 10 GK Questions and Answers on Swadeshi Movement during British India, which is designed according to the evolving nature of different competitive examination.

    Swadeshi Movement

    1. Who was the Viceroy of India during Swadeshi Movement?

    A. Lord Curzon

    B. Lord Irwin

    C. Lord Willingdon

    D. Lord Lansdowne

    Ans: A

    2. Who among the following is not the chief architect of Swadeshi Movement?

    A. Aurobindo Ghosh

    B. MK Gandhi

    C. Lokmanya Bal Gangadhar Tilak

    D. Bipin Chandra Pal

    Ans: B

    3. Who among the following opened cooperative stores and headed the Swadeshi Wastu Pracharini Sabha during Swadeshi Movement?

    A. Lala Lajpat Rai

    B. Syed Haider Raza

    C. Lokmanya Tilak 

    D. Chidambaram Pillai

    Ans: C

    GK Quiz on Modern Indian History: Struggle for Independence Early Phase (1885- 1918)

    4. Who set up Swadesh Bandhab Samiti to propagate the Swadeshi Movement?

    A. Surendranath Banerjee

    B. Rabindra Nath Tagore

    C. G K Gokhale

    D. Ashwini Kumar Dutt

    Ans: D

    5. Who was the president of Indian national Congress during Swadeshi Movement?

    A. Dadabhai Naoroji

    B. A O Hume

    C. M K Gandhi

    D. B G Tilak

    Ans: A

    6. What was/were the serious consequence of the Swadesh Movement?

    A. Emergence of Communal politics

    B. Split of Indian National Congress

    C. Partition of Bengal

    D. Both B & C

    Ans: D

    GK Quiz on Modern Indian History: Struggle for Independence Second Phase (1919- 1927)

    7. Which of the following extremist leader murdered Kennedy on April 30, 1908?

    A. Subramaniyam Bharati

    B. Khudiram Bose and Prafulla Chaki

    C. Hemachandra Kanungo

    D. Sachindranath Sanyal

    Ans: B

    8. Who promoted Swadeshi Movement in Punjab through the Brahmo-leaning group which began 'The Tribune newspaper'?

    A. Sunder Lal

    B. Lala Lajpat Roy

    C. Lala Harkishan Lal

    D. Kalisankar Sukul

    Ans: C

    9. Who among the founder of the Anushilan Samiti in Calcutta during Swadeshi Movement?

    A. Promotha Mitter

    B. Barindrakumar Ghosh

    C. Jatindranath Bannerjee

    D. All of the above

    Ans: D

    GK Quiz on Modern Indian History: Struggle for Independence Third Phase (1927- 1939)

    10. Who supported the Swadeshi Movement during the Benaras session of the Indian National Congress?

    A. G K Gokhale

    B. Abdul Halim Guznavi

    C. BG Tilak

    D. Satish Chandra Mukherjee

    Ans: A

    In the above 10 GK Questions and Answers on Swadeshi Movement during British India, will help the aspirants to understand the evolving nature of different competitive examination.

    1000+ GK Questions & Answers on Indian History

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK