GK Questions and Answers on the Administrative and Economic Policies in British India

07-MAY-2018 15:07
    GK Questions and Answers on the Administrative and Economic Policies in British India

    The economic policies followed by the British led to the rapid transformation of India’s economy into a colonial economy. The structure and nature of India’s economy were determined by the needs of the British economy.

    1. Who among the following first cited the 'Drain of Wealth' in his book?

    A. Dadabhai Naoroji

    B. RC Dutta

    C. Jadunath Sarkar

    D. None of the above

    Ans: A

    Explanation: Dadabhai Naoroji was the first cited the 'Drain of Wealth' in his book. Hence, A is the correct option.

    2. Which of the following book was written by Dadabhai Naoroji?

    A. Economic History of India

    B. Poverty and Unbritish Rule in India

    C. India and its Economy during British

    D. All of the above

    Ans: B

    Explanation: Dadabhai Naoroji was the first cited the 'Drain of Wealth' in his book 'Poverty and Un-British Rule in India'. Hence, B is the correct option.

    3. Where was the Permanent Settlement firstly introduced?

    A. Orissa (Odisha) and Bengal

    B. Orissa (Odisha) and Andhra Pradesh

    C. Bengal and Bihar

    D. Orissa (Odisha) and Bihar

    Ans: C

    Explanation: The Permanent Settlement was first introduced in Bengal and Bihar. Hence, C is the correct option.

    GK Questions and Answers on the History of Press in India

    4. Consider the following

    I. Introduced in Bombay and Madras. Munro and Charles Reed recommended its introduction in 1820.

    II. It was based on the scientific rent theory of Ricardo.

    Which of the above statement (s) is/are related to the Permanent Settlement?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. Neither I nor II

    Ans: D

    Explanation: The Permanent Settlement, also known as the Permanent Settlement of Bengal, was an agreement between the East India Company and Bengali landlords to fix revenues to be raised from land, with far-reaching consequences for both agricultural methods and productivity in the entire British Empire and the political realities of the Indian countryside. It was concluded in 1793 by the Company administration headed by Charles, Earl Cornwallis, also known as Lord Cornwallis. Hence, D is the correct option.

    5. Consider the following

    I. Modified version of Zamindari settlement introduced in the Ganga valley, NWFP, parts of Central India & Punjab which was introduced in 1822.

    II. In this system Revenue settlement was to be made by village or estates with landlords.

    Which of the above statement (s) is/are related to the mahalwari Settlement?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    Explanation: Mahalwari system was introduced in 1833 during the period of William Bentick. It was introduced in Central Province, North-West Frontier, Agra, Punjab, Gangetic Valley, etc. of British India. Hence, C is the correct option.

    6. Consider the following

    I. Major areas of introduction include Madras, Bombay, and parts of Assam and Coorgh provinces of British India.

    II. In Ryotwari System the ownership rights were handed over to the peasants. British Government collected taxes directly from the peasants.

    Which of the above statement (s) is/are related to the Ryotwari Settlement?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    Explanation: In Ryotwari System the ownership rights were handed over to the peasants. British Government collected taxes directly from the peasants. The revenue rates of Ryotwari System were 50% where the lands were dry and 60% in irrigated land. Major areas of introduction include Madras, Bombay, and parts of Assam and Coorgh provinces of British India.

    GK Questions and Answers on the Growth of Modern Education in India

    7. Who among the following introduced Zamindari System in India through Permanent Settlement Act in 1793 AD?

    A. Lord Cornwallis

    B. Thomas Munro

    C. Warren Hasting

    D. Lord Macaulay

    Ans: A

    Explanation: Zamindari System was introduced by Cornwallis in 1793 through Permanent Settlement Act. It was introduced in provinces of Bengal, Bihar, Orissa and Varanasi. Hence, A is the correct option.

    8. Who among the following introduced Ryotwari System in India?

    A. Lord Cornwallis

    B. Thomas Munro

    C. Warren Hasting

    D. Lord Wellesley

    Ans: B

    Explanation: Ryotwari System was introduced by Thomas Munro in 1820.Major areas of introduction include Madras, Bombay, parts of Assam and Coorgh provinces of British India. Hence, B is the correct option.

    9. Mahalwari system was introduced in 1833 during the period of_________________.

    A. William Bentick

    B. Thomas Munro

    C. Warren Hasting

    D. Lord Wellesley

    Ans: A

    Explanation: Mahalwari system was introduced in 1833 during the period of William Bentick. Hence, A is the correct option.

    10. In which year the East India Company acquired the 'Diwani of Bengal'?

    A. 1764 AD

    B. 1765 AD

    C. 1766 AD

    D. 1767 AD

    Ans: B

    Explanation: In 1765 AD, the East India Company acquired the 'Diwani of Bengal' and began purchasing Indian goods out of the revenue of Bengal and exported them. These purchases were known as Company's Investments. Hence, B is the correct option.

    1000+ GK Questions & Answers on Indian History

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK