Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on the difference between El Nino and La Nina Phenomena

11-DEC-2017 11:40
    GK Questions and Answers on the difference between El Nino and La Nina Phenomena

    El Nino and La Nina are the integral part of the global climate system and both are responsible for the oscillating weather patterns. Both the terms refer to large-scale changes in sea-surface temperature across the eastern tropical Pacific and the most powerful phenomenon of the Earth. Here, we are giving 10 GK Questions and Answers on the difference between El Nino and La Nina Phenomena for the aspirants of different competitive exams as well as general readers who want to enhance their general knowledge.

    1. The term El Nino derived from which language?

    A. Spanish

    B. Portuguese

    C. English

    D. Greek

    Ans: A

    2. The term La Nina derived from which language?

    A. English

    B. Spanish

    C. French

    D. Greek

    Ans: B

    3. Consider the following statement related to El Nino on the temperature at Sea Surface.

    I. It is warmer than normal sea-surface temperatures.

    II. It is a warming of the Pacific Ocean between South America and the International Date Line, centred directly on the Equator, and moves towards several degrees of latitude to either side of the equator.

    Code:

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    4. Consider the following statement related to El Nino on the temperature at Sea Surface.

    I. It is cooler than normal sea-surface temperatures.

    II. It originated when cooler than usual ocean temperatures occur on the equator between South America and the International Date Line.

    Code:

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    GK Questions and Answers on Oceanography and Coral Bleaching

    5. Which of the following phenomena is the laden with high air surface in the western Pacific?

    A. La Nina

    B. Jet Stream

    C. Trade Wind

    D. El Nino

    Ans: D

    6. Which of the following phenomena contain low air surface pressure in the eastern Pacific?

    A. La Nina

    B. Jet Stream

    C. Trade Wind

    D. El Nino

    Ans: D

    7. Consider the following.

    I. It has great impact on season pattern because it makes warmer and drier than average in the North-west of pacific during winters and wetter in South-west of pacific and experience reduced snowfalls.

    II. It has great impact on season pattern because it makes warmer and drier than average in the South-west of pacific during winters and wetter in North-west of pacific and experience reduced snowfalls.

    Which of the above statement (s) is/are related to the El Nino effect on the seasons?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans: A

    8. Consider the following.

    I. Winters are wetter and cause above-average precipitation across the South-west of pacific and drier and below average precipitation in North-west of pacific.

    II. Winters are wetter and cause above-average precipitation across the Northwest of pacific and drier and below average precipitation in South west of pacific.

    Which of the above statement (s) is/are related to the La Nina effect on the seasons?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans: B

    GK Questions and Answers on Climatology and Climate Change

    9. What happen to the intensity of cyclones under the phenomena of El Nino?

    A. Wind speed is low

    B. Greater tendency to trigger intense tropical cyclones

    C. Wind speed is moderate

    D. Wind speed is high

    Ans: A

    10. What happen to the intensity of cyclones under the phenomena of La Nina?

    A. Wind speed is low

    B. Greater tendency to trigger intense tropical cyclones

    C. Wind speed is moderate

    D. All of the above

    Ans: B

    Above 10 GK Questions and Answers on the difference between El Nino and La Nina Phenomena will help the reader's to understand the global climate system and global weather pattern.

    1000+ GK Questions & Answers on Indian Geography

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK