Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on the Ganga River System

09-MAR-2018 14:47
    GK Questions and Answers on the Ganga River System

    The River Ganga is a trans-boundary river of Asia, which flows through the nations of India and Bangladesh. It is the longest river in India. It has the second greatest water discharge in the world and its basin is the most heavily populated in the world with over 400 million people living in the basin. In this article, we are giving 10 GK Questions and Answers on the Ganga River System with an explanation for self-assessment which will be helpful for the competitive exams like UPSC/PCS/SSC/CDS etc.

    1. The river Ganga originates from:

    A. Mansrovar Lake in Tibet

    B. Verinag stream in Jammu and Kashmir

    C. Beas Kund near Rohtang passes in Himachal Pradesh

    D. Gangotri glacier near Gaumukh in the Uttarkashi district of Uttarakhand

    Ans: D

    Explanation: The River Ganga rises from the Gangotri glacier near Gaumukh (3,900 m) in the Uttarkashi district of Uttarakhand. Here, it is known as the Bhagirathi. It cuts through the Central and the Lesser Himalayas in narrow gorges. At Devprayag, the Bhagirathi meets the Alaknanda; then after, it is known as the Ganga. Hence, D is the correct option.

    2. Match the following  

        Place

    a. Devprayag

    b. Rudraprayag

    c. Karnaprayag

    d. Vishnuprayag

        Confluence

    1. Bhagirathi + Alaknanda

    2. Mandakini + Alaknanda

    3. Pindar + Alaknanda

    4. Dhauliganga + Alaknanda

    Code:

       a   b    c     d

    A. 1   2    3     4

    B. 4   3    2     1

    C. 3   4    1     2

    D. 1   4    3     2

    Ans: A

    Explanation:

    The correct match is given below-

    Devprayag- Bhagirathi + Alaknanda

    Rudraprayag- Mandakini + Alaknanda

    Karnaprayag- Pindar + Alaknanda

    Vishnuprayag- Dhauliganga + Alaknanda

    3. Which of the following tributary of river Ganga originates from Doodhatoli ranges in the district of Pauri Garhwal, Uttarakhand and joins near Farrukhabad (Uttar Pradesh)?

    A. Ramganga

    B. Gomti

    C. Kali or Sarda

    D. Gandak

    Ans: A

    Explanation: The River Ramganga is the tributary of the river Ganga that originates from Doodhatoli ranges in the district of Pauri Garhwal, Uttarakhand and joins near Farrukhabad (Uttar Pradesh). Hence, A is the correct option.

    4. Which of the following Ganga tributary originates from the Amarkantak Plateau?

    A. Kali or Sarda

    B. Son

    C. Yamuna

    D. Gandak

    Ans: B

    Explanation: The Son River originates near Amarkantak in Madhya Pradesh, just east of the headwater of the Narmada River, and flows north-northwest through Madhya Pradesh state before turning sharply eastward where it encounters the southwest-northeast-Kaimur Range.

    GK Questions and Answers on the Islands of the World

    5. Which of the following river originates from the Nepal-China border in Tibet and joins Ganga near Hajipur (Bihar)?

    A. Mahananda

    B. Kosi

    C. Gandak

    D. Gomti

    Ans: C

    Explanation: The Gandak River (also known as the Narayani and the Gandak) is one of the major rivers of Nepal and a left bank tributary of the Ganges in India. It originates from the Nepal-China border in Tibet and joins Ganga near Hajipur (Bihar). Hence, C is the correct option.

    6. Which tributary of Ganga River popularly known as 'Sorrow of Bihar'?

    A. Gandak

    B. Ghaghara

    C. Kosi

    D. Kali

    Ans: C

    Explanation: The Kosi River, one of the oldest river in Indian history, it is also known as Sapta Kosi means seven rivers. is known as the "Sorrow of Bihar" as the annual floods affect about 21,000 km sq (8,100 sq mi) of fertile agricultural lands thereby disturbing the rural economy. Hence, C is the correct option.

    7. Govind Ballabh Pant Sagar is located on which river?

    A. Yamuna

    B. Son

    C. Rihand

    D. Tapti

    Ans: C

    Explanation: Govind Ballabh Pant Sagar is located on Rihand River which is the tributary of Son River. Hence, C is the correct option.

    GK Questions and Answers on the Multipurpose River-Valley Projects in India

    8. Which of the following tributary of Ganga originates from Nepal-Sikkim border and joins Ganga in Bangladesh?

    A. Mahananda River

    B. Kosi River

    C. Gandak River

    D. Gomti

    Ans: A

    Explanation: The Mahananda River is a trans-boundary river that flows through the Indian states of West Bengal, Bihar, and Bangladesh.It originates in the Himalayas: Paglajhora Falls on Mahaldiram Hill near Chimli, east of Kurseong in Darjeeling district. Hence, A is the correct option.

    9. Which of the following is not left bank tributary of River Ganga?

    A. Ramganga

    B. Kosi

    C. Mahananda

    D. Son

    Ans: D

    Explanation: Ramganga, Kosi and Mahananda are the left bank tributaries of Ganga River whereas Son is the right bank tributary of River Ganga. Hence, D is the correct option.

    10. India's highest dam Tehri is located on which river?

    A. Bhagirathi

    B. Alaknanda

    C. Ganga

    D. Sutlej

    Ans: A

    Explanation: The Tehri Dam is the highest dam in India and one of the highest in the world. It is a multi-purpose rock and earth-fill embankment dam on the Bhagirathi River near Tehri in Uttarakhand, India. Hence, A is the correct option.

    1000+ GK Questions & Answers on Indian Geography

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK