Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on the Islands of the World

05-MAR-2018 14:29
    GK Questions and Answers on the Islands of the World

    The Island is an area of land which is entirely surrounded by water. It may find in Oceans, seas, lakes or rivers. It is basically two types- Oceanic islands and Continental Islands. Oceanic Islands are those land masses that rise to the surface from the Ocean basins whereas Continental Islands are unsubmerged parts of the continental shelf that are entirely surrounded by water.

    1. In which country is Java and Sumatra Island located?

    A. Japan

    B. New Zealand

    C. Philippines

    D. Indonesia

    Ans: D

    Explanation: Java and Sumatra is an island of Indonesia. Hence, D is the correct option.

    2. Which of the following is the largest Island of Japan?

    A. Hokkaido

    B. Honshu

    C. Shikoku

    D. Kyushu

    Ans: B

    Explanation: Honshu is the largest and most populous island of Japan, located south of Hokkaido across the Tsugaru Strait, north of Shikoku across the Inland Sea, and northeast of Kyushu across the Kanmon Straits. Hence, B is the correct option.

    3. Which of the following island is the disputed Island between India and Bangladesh?

    A. New Moor

    B. Majuli

    C. Dibru-Saikhuwa

    D. Umananda

    Ans: A

    Explanation: India and Bangladesh both claimed the New Moore Island, which are about 3.5 kilometres (2 miles) long and 3 kilometres (1.5 miles) wide. Bangladesh referred to the island as South Talpatti. Hence, A is the correct option.

    4. Which of the following is the largest archipelagic country in the world?

    A. Andaman-Nicobar

    B. Indonesia

    C. Japan

    D. Philippines

    Ans: B

    Explanation: Indonesia is the largest archipelagic country in the world, extending 5,120 kilometres (3,181 mi) from east to west and 1,760 kilometres (1,094 mi) from north to south. According to a geospatial survey conducted between 2007 and 2010 by the National Mapping Agency, Indonesia has 13,466 islands, scattered over both sides of the equator, and with about 6,000 of them are inhabited. Hence, B is the correct option.

    GK Questions and Answers on the Hot Spots of Biodiversity

    5. Which of the following countries claims the ownership of the Senkaku Islands?

    A. Japan and China

    B. North Korea and South Korea

    C. Japan and USA

    D. Russia and USA

    Ans: A

    Explanation: The Senkaku Islands are located in the East China Sea between Japan, the People's Republic of China, and the Republic of China (Taiwan). Japan and China claims the ownership of the Senkaku Islands. Hence, A is the correct option.

    6. Which of the following is the largest Island of the Indian Ocean?

    A. Borneo

    B. Madagascar

    C. Andaman Islands

    D. Ashmore and Cartier Islands

    Ans: B

    Explanation: Madagascar is a largest island in the Indian Ocean. It is the fourth largest island in the world. Hence, B is the correct option.

    GK Questions and Answers on the basic terminology of Geography

    7. Where is the Seychelles Island located?

    A. Pacific Ocean

    B. Arctic Ocean

    C. Indian Ocean

    D. Atlantic Ocean

    Ans: C

    Explanation: Seychelles is an archipelago and sovereign state in the Indian Ocean. Hence, C is the correct option.

    8.  Which of the following is a chain of volcanic islands in the North Pacific Ocean?

    A. Hawaii Island

    B. Vancouver Island

    C. Galapagos Islands

    D. Vanua Levu Island

    Ans: A

    Explanation: Hawaii is the largest island located in the U.S. state of Hawaii. It is the largest and the south-eastern-most of the Hawaiian Islands, a chain of volcanic islands in the North Pacific Ocean. Hence, A is the correct option.

    GK Questions and Answers on the UN Sea Convention

    9. Which of the following Island group named as 'Sandwich Island'?

    A. Hawaii Island

    B. Falkland Islands

    C. Greenland

    D. Tuvalu

    Ans: A

    Explanation: Sandwich Islands were the name given to the Hawaiian Islands by James Cook in 1778. Hence, A is the correct option.

    10. Japan's capital is located on which of the following Island?

    A. Hokkaido

    B. Honshu

    C. Shikoku

    D. Kyushu

    Ans: B

    Explanation: Tokyo is in the Kanto region on the south-eastern side of the main island Honshu. Hence, B is the correct option.

    1000+ GK Questions and Answers on Indian Geography

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on
    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK