GK Questions and Answers on the UN Sea Convention

12-DEC-2017 14:36
    GK Questions and Answers on the UN Sea Convention

    The United Nations Convention on the Law of the Sea is considered as the “constitution of the oceans”. It is also known as the Law of the Sea Convention or the Law of the Sea treaty. This convention codifies the international law regarding territorial waters, sea-lanes, and ocean resources. Here, we are giving 10 GK Questions and Answers on the UN Sea Convention, which is framed according to the evolving nature of competitive examination.

    1. In which place the Law of the Sea Convention or the Law of the Sea treaty was open for signature?

    A. Montego Bay, Jamaica

    B. Kingston, Jamaica

    C. Port Antonio, Jamaica

    D. Negril, Jamaica

    Ans: A

    2. How many countries are binding with the Law of the Sea Convention or the Law of the Sea treaty?

    A. 154 Countries

    B. 154 Countries and European Community

    C. 154 Countries and Afro-Asian community

    D. 154 countries and Gulf community

    Ans: B

    3. When was the Law of the Sea Convention or the Law of the Sea treaty open for signature?

    A. 8 December 1982

    B. 9 December 1982

    C. 10 December 1982

    D. 11 December 1982

    Ans: C

    Green E-Clearance in India: Concept, Project and Importance

    4. When was the Law of the Sea Convention or the Law of the Sea treaty came into force?

    A. 18 November 1994

    B. 14 December 1994

    C. 1 November 1994

    D. 14 November 1994

    Ans: D

    5. Which of the following is not the part of the provision of the Law of the Sea Convention?

    A. Navigation

    B. Archipelagic status and transit regimes

    C. Protection of the marine environment

    D. Coral Protection

    Ans: D

    India's Resolutions on Environment & Ecology

    6. Consider the following

    I. Country can make laws without interference of the alien country; regulate its use and use of its resources.

    II. Foreign vessels have no right of passage within internal waters without permission.

    Which of the above is/are correct about internal waters provision of the Law of the Sea Convention?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    7. Consider the following

    I. This convention defined the territorial water baseline as 12 Nautical miles in which parent country is free to set laws, regulate use and use of its resources.

    II. Foreign vessels have no right of passage within internal waters without permission.

    Which of the above is/are correct about territorial waters provision of the Law of the Sea Convention?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans: A

    8. Consider the following

    I. The area of the 12 Nautical miles beyond the territorial waters baseline is called continental Shelf.

    II. The countries that coming within the ambit of continental Shelf can enforce laws only in four areas, i.e. Pollution, taxation, customs and immigration.

    Which of the above is/are correct about continental Shelf provision of the Law of the Sea Convention?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans: D

    Environmental Issues & Conventions

    9. According to the Law of the Sea Convention, a ---------------- including the seabed and the water column, may be established by coastal States in which such States exercise sovereign rights and jurisdiction on all resource-related activities.

    A. 200-mile exclusive economic zone

    B. 150-mile exclusive economic zone

    C. 300-mile exclusive economic zone

    D. None of the above

    Ans: A

    10. Match of the following

        Set I                                      

    a. Law of the Sea Convention

    b. Territorial waters        

    c. Archipelagic waters       

    d. Contiguous zone         

     Set II

    1.  Scientific research and settlement of disputes

    2. Prejudicial to the peace, good order or the security" of the coastal state

    3. Waters inside outermost islands being connected by “archipelagic baselines are archipelagic waters

    4. Area of the 12 Nautical miles beyond the territorial waters baseline

    Code:

         a     b      c      d

    A.  1     2      3      4

    B.  4     3      2      1

    C.  3     4      1      2

    D.  1     4      3      2

    Ans: A

    Above 10 GK Questions and Answers on the UN Sea Convention will concretise the readings of the aspirant who are preparing for the competitive examinations.

    Environment & Ecology: A Complete Study Material

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK