Jagran Josh Logo

GK Questions and Answers on the Hoysala Dynasty

07-DEC-2017 12:12
    GK Questions and Answers on the Hoysala Dynasty

    The Hoysala Dynasty was one of the mighty dynasties of South India who ruled from 10th century to 14th century AD. They were from the mountain region of Malnad Karnataka and established as a ruling dynasty when Western Chalukyas and Kalachuris engage in warfare. Find out 10 GK Questions and Answers on the Hoysala Dynasty, which are designed according to the evolving nature of different competitive examination.

    1. Who was the founder of Hoysala Dynasty?

    A. Nripa Kama II

    B. Vinayaditya

    C. Ereyanga

    D. Veera Ballala I

    Ans: A

    2. Which of the following Hoysala king converted into Hindu under the influence of Ramanujacharya and adopted name 'Vishnuvardhana'?

    A. Ereyanga

    B. Veera Ballala I

    C. Bitti Deva

    D. Narasimha I

    Ans: C

    3. Consider the following.

    I. The mathematician Rajaditya wrote Vyavaharaganita and Lilavati on mathematics under his reign.

    II. He built the Keerthi Narayana temple at Talakad, and the spectacular Vijayanarayana temple at Belur.

    Which is/are correct statement (s) about Vishnuvardhana?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    GK Questions and Answers on the Kakatiya Dynasty

    4. Consider the following.

    I. He defeated the overlord Western Chalukya Empire and declared himself independent ruler of Hoysala dynasty.

    II. He was overthrown by his son Veera Ballala II.

    Which is/are correct statement (s) about Narasimha I?

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I and II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    5. The Kannada poet Sumanobana was which Hoysala king's court poet?

    A. Narsimha I

    B. Narasimha

    C. Vira Someshwara

    D. Vira Narasimha II

    Ans: D

    GK Questions and Answers on the Chola Dynasty

    6. Who among the following Hoysala King divided the Hoysala kingdom between his two sons, Ramanatha and Narasimha III?

    A. Narsimha I

    B. Narasimha

    C. Vira Someshwara

    D. Vira Narasimha II

    Ans: C

    7. Which Hoysala king worshiped Parshvanatha, the 23rd Jain tirthankara, and his spiritual adviser was Maghanandi Siddhanta (Digambara monk of Balatkara Gana)?

    A. Narasimha III

    B. Veera Ballala III

    C. Vira Narasimha II

    D. All of the above

    Ans: A

    8. The Kedareshwara temple at Halebidu, the Veera Narayana temple at Belavadi, the Amrutesvara Temple at Amruthapura and the twin ensemble of the Chennakeshava and Nageshvara temples at Mosale was built during which Hoysala king's reign?

    A. Narasimha III

    B. Veera Ballala III

    C. Vira Narasimha II

    D. Veera Ballala II

    Ans: D

    GK Questions and Answers on the Chalukya Dynasty

    9. Which Hoysala ruler defeated the overlord Western Chalukya Empire and declared as an independent ruler of Hoysala dynasty?

    A. Veera Ballala II

    B. Narasimha I

    C. Vira Narasimha II

    D. Vira Someshwara

    Ans: B

    10. Who patronage the most notable of medieval Kannada language poets, including the Jain poets Janna and Nemichandra, and the Brahman poet Rudrabhatta?

    A. Veera Ballala II

    B. Narasimha I

    C. Vira Narasimha II

    D. Vira Someshwara

    Ans: A

    Above 10 GK Questions and Answers on the Hoysala Dynasty are framed on the contributions of the Hoysala rulers which will help the aspirants to prepare themselves for different competitive examination.

    1000+ GK Questions & Answers on Indian History

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • By clicking on Submit button, you agree to our terms of use
      ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    Newsletter Signup
    Follow us on