GK Questions and Answers on the Indian legislations on Environment and Ecology

28-SEP-2017 18:06

    Conservation and protection of the environment have been an inseparable part of Indian heritage and culture. Realizing its importance, the Indian State also enshrines it in the Constitution, which requires both the state and the citizen to “protect and improve the environment”. Here, we are giving 10 GK Questions and Answers on the Indian legislations on Environment and Ecology for general awareness.

    Basic Geography

    1. Which of the following environmental law allows private rights to use a resource that is, groundwater, by viewing it as an attachment to the land?

    A. Easement Act

    B. Indian Fisheries Act

    C. Factories Act

    D. All of the above

    Ans: A

    2. Which environmental law establishes two sets of penal offences whereby the government can sue any person who uses dynamite or other explosive substance in any way (whether coastal or inland) with intent to catch or destroy any fish or poisonous fish in order to kill?

    A. Easement Act

    B. Indian Fisheries Act

    C. Factories Act

    D. Coastal Regulation Zone Notification

    Ans: B

    3. Consider the following statement (s) related to the Coastal Regulation Zone Notification.

    I. It puts regulations on various activities, including construction, are regulated.

    II. It gives some protection to the backwaters and estuaries.

    Code:

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. Neither I nor II

    Ans: C

    GK Questions and Answers on the basic terminology of Geography

    4. Consider the following statement (s) related to the Water (Prevention and Control of Pollution) Act.

    I. It provides for the protection of birds and animals and for all matters that are connected to it whether it be their habitat or the waterhole or the forests that sustain them.

    II. It aims to deal with waste arising from ships along the coastal areas within a specified radius.

    Code:

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. Neither I nor II

    Ans: D

    5. Which of the following environmental law empowers the central and state pollution control boards to meet with grave emergencies of air pollution?

    A. Air (Prevention and Control of Pollution) Amendment Act

    B. Environment (Protection) Act

    C. Air (Prevention and Control of Pollution) Rules

    D. Objective of Hazardous Waste (Management and Handling) Rules

    Ans: A

    6. Match the following

    a. National Environmental Tribunal Act 1. 1995

    b. Public Liability Insurance Act and Rules 2. 1991

    c. National Environment Appellate Authority Act 3. 1997

    d. Biomedical waste (Management and Handling) Rules

    Code:

          a           b        c        d

    A.    4          3        2        1

    B.    4          1        3        2

    C.    1          2        3        4

    D.    1          4        3        2

    Ans: C

    GK Questions and Answers on Oceanography and Coral Bleaching

    7. Consider the following statement (s) related to the Biological Diversity Act.

    I. This has been laid down for the regulation of production and consumption of ozone depleting substances.

    II. It is an act to provide for the conservation of biological diversity, sustainable use of its components, and fair and equitable sharing of the benefits arising out of the use of biological resources and knowledge associated with it.

    Code:

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. Neither I nor II

    Ans: B

    8. Which of the following act of environment and ecology is associated with 'law apply to every municipal authority responsible for the collection, segregation, storage, transportation, processing, and disposal of municipal solid wastes'?

    A. Municipal Solid Wastes (Management and Handling) Rules

    B. Environment (Siting for Industrial Projects) Rules

    C. Ozone Depleting Substances (Regulation and Control) Rules

    D. Batteries (Management and Handling) Rules

    Ans: A

    9. Consider the following statement (s) related to the Public Liability Insurance Act and Rules.

    I. It was drawn up to provide for public liability insurance for the purpose of providing immediate relief to the persons affected by accident while handling any hazardous substance.

    II. This law puts regulations on various activities, including construction, are regulated. It gives some protection to the backwaters and estuaries.

    Code:

    A. Only I

    B. Only II

    C. Both I & II

    D. Neither I nor II

    Ans: A

    10. Which of the following is the oldest environmental law in India?

    A. Wildlife Protection Act

    B. River Board Act

    C. Factories Act

    D. Easement Act

    Ans: D

    In the above 10 GK Questions and Answers on the Indian legislations on Environment and Ecology will concretise the knowledge of the readers.

    1000+ GK Questions and Answers on Indian Geography

    DISCLAIMER: JPL and its affiliates shall have no liability for any views, thoughts and comments expressed on this article.

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK