1. Home
  2.  |  
  3. General Knowledge Quiz  |  

GK Questions and Answers on the Major Inter-State Water disputes in India

06-DEC-2018 12:57
    GK Questions and Answers on the Major Inter-State Water disputes in India

    India is a land of rivers which connecting multiple states and many of them are infested with inter-states disputes, specifically the Inter State Water Dispute.  All the inter-state river water disputes are resolve under the Act of the Interstate River Water Disputes Act, 1956 (IRWD Act) which is enacted under Article 262 of Constitution of India.

    1. Which of the following state is not one of the party’s states of Godavari Water Dispute?

    A. Maharashtra

    B. Karnataka

    C. Tamil Nadu

    D. Odisha

    Ans: C

    Explanation: Maharashtra, Andhra Pradesh, Orissa, Madhya Pradesh and Karnataka are the party state of the Godavari Water Dispute. Hence, C is the correct option.

    2. What is the date of Constitution of the Godavari Water Dispute?

    A. April, 1969

    B. May, 1969

    C. August, 1969

    D. September, 1969

    Ans: A

    Explanation: The Government of India (GoI) constituted a common tribunal on 10 April 1969 to adjudicate the river water utilization disputes among the river basin states of Godavari and Krishna rivers under the provisions of Interstate River Water Disputes Act – 1956. Hence, A is the correct option.

    3. Which of the following state is not one of the party’s states of Krishna Water Disputes Tribunal –I?

    A. Maharashtra

    B. Andhra Pradesh

    C. Karnataka

    D. Tamil nadu

    Ans: D

    Explanation: Maharashtra, Andhra Pradesh and Karnataka are the party state of the Godavari Water Dispute. Hence, D is the correct option.

    4. What is the date of Constitution of the Krishna Water Disputes Tribunal –I?

    A. April, 1969

    B. May, 1969

    C. August, 1969

    D. September, 1969

    Ans: A

    Explanation: The Government of India constituted a common tribunal on 10 April 1969 to adjudicate the river water utilization disputes among the river basin states of Krishna and Godavari rivers under the provisions of Interstate River Water Disputes Act – 1956. Hence, A is the correct option.

    5. Which of the following state is not one of the party’s states Ravi & Beas Water Disputes?

    A. Jammu and Kashmir

    B. Punjab

    C. Haryana

    D. Rajasthan

    Ans: A

    Explanation: Punjab, Haryana and Rajasthan are the party's state of the Ravi & Beas Waters Dispute. Hence, A is the correct option.

    GK Questions and Answers on Rivers of India

    6. When was the Ravi & Beas Waters Tribunal constituted for verification of the quantum of usage of water claimed by Punjab, Haryana and Rajasthan?

    A. January, 1986

    B. April, 1986

    C. March, 1986

    D. November, 1986

    Ans: B

    Explanation: Ravi & Beas Waters Tribunal was constituted in 1986 for verification of the quantum of usage of water claimed by Punjab, Haryana and Rajasthan regarding their shares in remaining waters.  Hence, B is the correct option.

    7. Which of the following states has a serious conflict on the sharing of waters of the Cauvery River?

    A. West Bengal, Karnataka, Tamil Nadu and Puducherry

    B. Kerala, Karnataka, Tamil Nadu and Telangana

    C. Kerala, Karnataka, Tamil Nadu and Puducherry

    D. Kerala, Karnataka, Andhra Pradesh and Puducherry

    Ans: C

    Explanation: Cauvery is an inter‐State basin having its origin Karnataka and flowing through Tamil Nadu and Puducherry before out falling in Bay of Bengal. This water dispute regarding inter‐state river Cauvery and the river valley thereof among the States of Tamil Nadu, Karnataka, Kerala and Puducherry. Hence, C is the correct option.

    8. Which of the following states has a serious conflict on the sharing of waters of the Vansadhara Water Disputes?

    A. Andhra Pradesh and Odisha

    B. Andhra Pradesh and Telangana

    C. Telangana and Madhya Pradesh

    D. Chhattisgarh and Telangana

    Ans: A

    Explanation: Andhra Pradesh and Odisha are the party's state of the Vansadhara Water Dispute. Hence, A is the correct option.

    9. Which of the following states has a serious conflict on the sharing of waters of the Mahadayi Water Dispute?

    A. Andhra Pradesh, Goa and Maharashtra

    B. Telangana, Goa and Maharashtra

    C. Gujarat, Goa and Maharashtra

    D. Goa, Karnataka and Maharashtra

    Ans: D

    Explanation: Goa, Karnataka and Maharashtra have a serious conflict on the sharing of waters of the Mahadayi Water Dispute. Hence, D is the correct option.

    10. When was the Mahadayi Water Dispute Tribunal constituted for verification of the quantum of usage of water claimed by Goa, Karnataka and Maharashtra?

    A. November, 2010

    B. October, 2010

    C. September, 2010

    D. August, 2010

    Ans: A

    Explanation: Mahadayi Water Dispute Tribunal was constituted in November, 2010 for verification of the quantum of usage of water claimed by Goa, Karnataka and Maharashtra regarding their shares in remaining waters.  Hence, A is the correct option.

    1000+ GK Questions & Answers on Indian Geography

    Latest Videos

    Register to get FREE updates

      All Fields Mandatory
    • (Ex:9123456789)
    • Please Select Your Interest
    • Please specify

    • ajax-loader
    • A verifcation code has been sent to
      your mobile number

      Please enter the verification code below

    This website uses cookie or similar technologies, to enhance your browsing experience and provide personalised recommendations. By continuing to use our website, you agree to our Privacy Policy and Cookie Policy. OK